Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Èxit en la neteja del fons marí a l’entorn de Sa Palomera després del Concurs de Focs d’Artifici de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/05/2022 08:56:00 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Èxit en la neteja del fons marí a l’entorn de Sa Palomera després del Concurs de Focs d’Artifici de Blanes

S’ha fet amb un reduït grup de voluntaris com avançada per preparar una segona actuació més exhaustiva al setembre. Avui s’ha tret un 10% del material pirotècnic que s’ha observat al fons marí

Una vegada més, recuperant una activitat que s’havia estat fent els darrers anys, la platja de l’entorn de la platja i la Roca de SA Palomera han estat avui al matí l’escenari que ha acollit una neteja del fons marí amb l’ajut d’un grup de submarinistes. L’actuació s’ha fet pocs dies després que va finalitzar el 50è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava – Trofeu Vila de Blanes, que llença els artefactes pirotècnics des d’aquest entorn natural.


L’objectiu d’aquesta acció ha estat triple. D’una banda, netejar i retirar els objectes pirotècnics fruit de la celebració del festival que, a banda de caure a la platja –que ja va ser netejada a fons al finalitzar el certamen-, també acaben anant a parar al fons del mar. De l’altra, treballar en la preservació del medi ambient en general i, al mateix temps, conscienciar la ciutadania sobre aquest extrem.

Netejat un 10% material pirotècnic que s’acabarà de recollir al setembre

El tercer objectiu ha estat planificar, fer una primera avançada per organitzar una segona neteja del fons marí en aquest mateix entorn, que tindria lloc de cara al proper setembre. En aquesta nova acció per d’aquí a un mes es vol fer una neteja més a fons, comptant amb la participació d’un major nombre de voluntaris repartits tant sota l’aigua com dalt la platja, donant suport als bussejadors.


De fet, tal com han corroborat al final de l’actuació els bussejadors i bussejadores, avui s’ha pogut recollir tan sols un 10% del material que han pogut observar, dipositat al fons marí. Les immersions s’han fet als dos costats de la platja i la Roca de Sa Palomera, amb quatre submarinistes a cada banda, recolzats per voluntaris des de terra i bussejadors amb snorkel.


L’Ajuntament de Blanes, a través del Departament de Neteja i Recollida d’Escombraries, se n’ha encarregat d’organitzar l’acció, amb inestimable suport d’una entitat ecologista que tot just fa pocs anys es va donar a conèixer. Es tracta de ‘ESCAMA’, és a dir: Escamots del Mar. Han estat un grups de vuit voluntaris i voluntàries treballant desinteressadament per a una causa que els uneix.


‘Escama’ s’autodefineix com un grup independent que té com a nexe comú la militància en diferents organitzacions ecologistes i l’interès per a la defensa i la divulgació del medi marí. L’acció ha començat a quarts de 9 del matí, amb la recollida del material necessari per fer la neteja, seguida per una breu trobada explicativa sobre com es desenvoluparia la jornada.

Treball coordinat entre voluntariat submarinista i suport des de terra

Pels volts de les 10 del matí han començat a capbussar-se els vuit submarinistes que han participat, perquè a les 11 comencés la gran tria per classificar el material que s’ha anat trobant. Hi ha hagut dos equips: el subaquàtic amb els 8 submarinistes i un altre grup de persones a terra i a la superfície del mar, controlant les immersions.


Aquest segon grup s’ha encarregat d’anar recollint les bosses amb deixalles que els han anat portant a superfície els i les bussejadores i els han donat suport logístic. Una altra funció de l’equip de terra ha estat informar les persones que s’han acostant al lloc de la neteja per preguntar què s’hi estava fent, aprofitant per fer divulgació i conscienciació sobre el tipus de deixalla que es llença al mar. Posteriorment, els dos grups s’han aplegat a fer la selecció dels residus trobats.

Deixalles del Concurs de Focs i d’altres tipus recollides en la neteja

Això és perquè, a banda del material pirotècnic que queda dipositat a l’entorn de Sa Palomera, sempre es recull un altre tipus de deixalles que no té res a veure amb aquesta activitat, ni tan sols amb el què qualsevol persona pot arribar a pensar que es llença a l’aigua, fruit de l’incivisme d’alguns usuaris i usuàries de la platja i les embarcacions. Cada vegada que s’ha fet una neteja submarina el capítol d’anècdotes sobre aquest tipus de troballes seria inacabable.


Temps enrere s’havien trobat urnes, carros de compra o fins i tot trossos de bicicleta, però durant el temps també s’han trobat pròtesis humanes o espècimens més exòtics, com ara una maleta fotogràfica i ampolles de wisky encara per obrir, perfectament precintades. La jornada d’aquest divendres no ha estat una excepció, i en aquest cas s’han trobat des d’uns calçotets i una gorra fins a un gerro d’alumini mig trencat.


Abans d’abocar-ho als respectius contenidors, s’han destriat en diversos grups com ara cartró, plàstics, llaunes i envasos, estris de pesca, material sanitari, vidre roba i sabates, burilles de cigarretes, tubs i peces d’embarcació, i aquell altre tipus de troballes insòlites. L’organització ha valorat de manera molt positiva la feina feta, així com la tasca de conscienciació que s’ha pogut fer envers la ciutadania.


A l'esquerra de la imatge, la tinenta d'alcalde de Medi Ambient i
Recollida de Residus, Marina Vall·llosada
Per felicitar tots i totes les integrants dels equips que han estat treballant en la neteja del fons marí, s’ha acostat a la platja de Sa Palomera la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Residus i Neteja, Marina Vall·llosada. La regidora ha agraït la seva tasca i s’ha mostrat molt esperançada que, després d’aquesta primera avançada de neteja, sumada a la planificació de la segona actuació del setembre, serveixi per minvar en la mesura del possible l’impacte que suposa en el medi ambient un esdeveniment que, d’altra banda, atrau tants visitants i és la insígnia distintiva de Blanes com és el Concurs de Focs d’Artifici.
Data de realització: 08/05/2022 | Data de la darrera actualització: 08/05/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300