Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

‘Ombres de la Transició’, l’estranya mort d’un jove de Tordera al 1977, inicia l’11è Docus a la Fresca de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/09/2022 09:47:27 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELL‘Ombres de la Transició’, l’estranya mort d’un jove de Tordera al 1977, inicia l’11è Docus a la Fresca de Blanes

Aquest 2022 hi haurà sessions tots els divendres però també dos dijous. Precisament el proper dia 11 es projectarà ‘Sasha’, sobre un nen acollit a Catalunya per la Guerra al Dombás

La 11a edició de ‘Docus a la Fresca’ es va estrenar divendres passat a Blanes projectant en la primera sessió de divendres un interessant treball sobre la mort en estranyes circumstàncies del jove torderenc Adolfo Bárcena. La matinada del 20 de febrer de l’any 1977, a punt de fer els 23 anys, va perdre la vida a causa d’un tret disparat per un caporal de la Guàrdia Civil en un descampat d’Hostalric.


1a sessió 'Docus a la Fresca' 2022, al Carrer Raval
40 anys més tard que es van produir els fets, Quim Fors i Santi Barrera, historiadors del mateix municipi on vivia la víctima, han volgut investigar aquest episodi fosc de la transició democràtica encara present a moltes ments. El documental, produït tot just 40 anys més tard de la mort del jove de Tordera, compta amb les aportacions de 20 testimonis i nombrosos documents inèdits.


Benvinguda als 'Docus a la Fresca' a càrrec de Valentí Hinarejos, de 'La Focal'
L’objectiu era donar resposta a la majoria dels interrogants que van quedar oberts fa més de 40 anys enrere, emmarcats dins el període de la transició de la dictadura a la democràcia, a través del fenomen migratori que també es va produir en tants altres llocs entre les dècades dels anys 50 i 60. Adolfo Bárcena era nascut en un poble de Guadalajara, i treballava de lampista.

Assistència protagonistes del documental i Homenatge a Joan Ferrer

Com és habitual en les sessions de ‘Docus a la Fresca’, tant en la presentació com en el col·loqui posterior hi solen participar autors, guionistes o directors dels treballs que es projecten. En aquesta ocasió els convidats van ser de luxe: els directors i guionistes Quim Fors i Santi Barrega, responsables del documental. Les seves aportacions van contribuir a fer encara més interessant l’experiència.


El periodista blanenc Joan Ferrer, homenatjat pels més de
35 anys dedicats a la informació local
Un altre dels protagonistes de la nit va ser justament un dels professionals que va contribuir al muntatge del documental. Es tracta del periodista blanenc Joan Ferrer, qui es va encarregar de posar la seva característica veu a l’off del film en la fase de muntatge. Convidat a assistir expressament a la projecció, l’equip de ‘Docus a la Fresca’ va aprofitar la ocasió per homenatjar el veterà periodista, agraint-li la seva tasca continuada durant més de 35 anys a través de diversos mitjans de comunicació, majoritàriament al front dels Informatius de Ràdio Marina.


L'alcalde i el tinent d'alcalde de Cultura, durant la projecció
A la primera projecció de ‘Docus a la Fresca’ també van assistir-hi l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat pel regidor de Cultura i Festes, Albert Sanz, que es van sumar a l’homenatge amb els aplaudiments que li va dedicar tothom. El què proposta ‘Docus a la Fresca’ és poder gaudir de projeccions de documentals a l’aire lliure que tenen com a principal característica la seva pròpia essència definitòria. Es tracta de cinema de caire crític i compromès amb les temàtiques que es tracten, que convida a la reflexió del públic, a qui està oberta l’activa participació després de la projecció.


Quim Fors i Santi Barrera, directors i productors del documental
Principals Novetats: ampliació de projeccions i canvi d’ubicació

Aquest 2022 una de les novetats dels 11ens Docus a la Fresca 2022 ha estat l’ampliació del nombre de sessions respecte el què havia estat la tònica habitual fins ara. Normalment es feia coincidint amb tots els divendres del mes d’agost a les 10 de la nit. Ara s’han inclòs dues jornades més: els dijous de dues setmanes.


Per això, després de la sessió inaugural del passat divendres 5 d’agost, aquesta setmana hi haurà dues sessions dijous i divendres, 11 i 12 respectivament. La tercera setmana només hi haurà una sessió, la del divendres dia 19, i finalment la darrera setmana d’agost tornaran a haver-hi dues jornades consecutives: el dijous i el divendres, 25 i 26 d’agost. Totes les sessions comencen a les 10 de la nit.

L’altra novetat és el canvi d’emplaçament de l’activitat, que està just al costat del què ha estat el seu lloc habitual durant les 10 primeres edicions. Es tracta del Carrer Raval, a tocar de la Plaça Verge Maria. Un espai idoni per poder gaudir de les sessions i participar posteriorment als videofòrums que es fan un cop s’ha acabat la projecció, una part que no té un termini fixat, depèn de l’interès que hagi aixecat la vetllada cinematogràfica.


Pel que fa a les temàtiques que s’hauran tractat enguany a través dels documentals seleccionats, cobreixen una ampla gama de situacions, de plena actualitat algunes, i latents en la societat de tots els temps d’altres. L’interessant periple finalitzarà amb un treball directament relacionat amb Blanes: els 50 anys de les emblemàtiques ‘Cases Barates’ del barri d’Els Pins de Blanes.

La resta de temàtiques tenen a veure amb el periple d’un nen ucraïnès, en Sasha, acollit a Catalunya l’any 2016 per la Guerra al Donbass; l’experiència dels desnonaments; el canvi climàtic; i les discriminacions que han d’afrontar els descendents de famílies immigrades que, tot i haver nascut aquí, continuen sota la discriminació de ser qüestionats constantment.


Dia
Títol Documental
Any
Dijous 11 Agost‘Sasha’
2016
Divendres 12 Agost‘Cuerpos en Vilo: la cara oculta de un desahucio’
2021
Divendres 19 Agost‘50 Graus’
2021
Dijous 25 Agost‘Descendents’
2020
Divendres 26 Agost‘Les cases dels Pins, el naixement d’un barri’
2010Data de realització: 08/09/2022 | Data de la darrera actualització: 08/09/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300