Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes es prepara per celebrar la Festa dels Copatrons, Sant Bonós i Sant Maximià, del 19 al 21 d’Agost


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/13/2022 08:03:22 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes es prepara per celebrar la Festa dels Copatrons, Sant Bonós i Sant Maximià, del 19 al 21 d’Agost

Es recuperaran els actes més tradicionals suspesos durant dos anys, i el cicle culminarà amb la VIII Cantada d’Havaneres que comptarà amb 4 grups, un més que els últims anys

Just al bell mig de l’agost, i quan encara no ha passat ni un mes després que es va celebrar el darrer acte de la Festa Major de Santa Anna, Blanes ja ha iniciat el compte enrere per celebrar l’altre cicle festiu destacat que hi ha durant l’estiu. Es tracta de la Festa dels Copatrons, Sant Bonós i Sant Maximià que, segons la tradició popular –a camí entre la llegenda i una interpretació lliure de la realitat-, van néixer a la primera meitat del segle II, i morts en martiri el 21 d’agost de l’any 156 a la mateixa població.Xocolatada Popular del 21 d'Agost 2019, un dels actes més
tradicionals que es podran recuperar d'aquí a una setmana, després de dos anys
Enguany la Festa Major dels Copatrons, coneguda popularment com la Festa Major Petita, recuperarà els actes més tradicionals que es van haver de suspendre durant dos anys per la COVID. D’altres activitats es van poder tornar a fer al 2021 després d’un 2020 en què les úniques que es van poder fer eren restringides a l’espai de la Pista Esportiva del barri de Mas Enlaire, sempre amb invitació prèvia sol·licitada per respectar l’aforament màxim permès.

Inici de la festa amb Cercavila, Balls i Concert amb la VBella Banda

La Festa dels Copatrons 2022 començarà el divendres 19 d’agost amb la tradicional Cercavila de ‘Places i Carrers’ a partir de les 7 de la tarda, amb sortida des del Passeig de Mar. Després de fer un recorregut pel nucli històric, finalitzarà a la Plaça d’Espanya, i comptarà amb la participació de la Colla Gegantera de Blanes, la Percussió de la Colla de Diables Sa Forcanera, l’Esbart Joaquim Ruyra, els Dracs de Sa Massaneda, la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria i la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle.


Cercavila 'Places i Carrers' 2019
A rengló seguit, a quarts de 9 de la nit, hi haurà el ‘Toquen a Córrer’ de l’Esbart Joaquim Ruyra, acompanyats de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, a la mateixa Plaça d’Espanya on haurà finalitzat la cercavila. La jornada del divendres es completarà aquí mateix amb música amenitzada per un DJ, així com amb un Concert a càrrec de la Vbella Banda a les 10 de la nit a la Plaça dels Dies Feiners.


Dissabte amb la 37a Caminada, Cursa Córrer el Cós, Gimcana i Sardanes

La jornada del dissabte començarà a les 4 de la tarda amb una de les novetats de la Festa dels Copatrons d’enguany: la gimcana a càrrec de l’Agrupament Pinya de Rosa. El lloc de trobada serà al Banc dels Músics del Passeig de Mar, i per participar a l’activitat infantil es recomana dur roba còmoda, banyador, tovallola i xancletes.


Cercavila 'Cursa Córrer el Cós' 2019
A les 6 de la tarda començaran les inscripcions per participar a la Cursa Córrer el Cós, que es faran a la taula situada al Passeig de Mar, davant de la Casa Saladrigas. A 2/4 de 7 hi haurà la cercavila prèvia a l’inici de la cursa, i a les 7 finalment es donarà el tret de sortida de l’activitat, que acaba el recorregut de la carrera a la Plaça de l’Església, on hi haurà l’entrega de premis als classificats en les dues úniques categories d’infants i adults, cadascuna amb les modalitats femenina i masculina.


A la mateixa hora, les 7 de la tarda, hi haurà una audició de sardanes amb la Cobla la Flama de Farners, a la Plaça dels Països Catalans. Per últim, la jornada del dissabte finalitzarà recuperant una de les tradicions més longeves, i que a més a més compta amb una participació exuberant: la XXXVII Caminada Popular Nit de Sant Bonós, que donarà el seu tret de sortida a la mateixa hora dels focs: 2/4 d’11 de la nit, amb la previsió que hi hagi milers d’inscrits.


Diumenge amb actes tradicionals i la VIII Cantada d’Havaneres

El diumenge 21 d’agost, coincidint amb el dia central de la Festa Major Petita -quan se celebra Sant Bonós i Sant Maximià, Copatrons de Blanes-, hi haurà els actes més tradicionals. La jornada s’encetarà precisament amb un dels més populars i que no s’ha pogut fer durant dos anys: la Xocolatada Popular que es començarà a repartir a les 9 del matí sota l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample.


Missa en honor a Sant Bonós i Sant Maximià, presidida
per l'arqueta que conté les relíquies dels copatrons
A 2/4 de 12 hi haurà la tradicional Ofrena Floral en aquest mateix indret, seguida a les 12 del migdia per dues activitats simultànies. Una d’elles és el tradicional Ofici Solemne en honor als copatrons, que s’acollirà a la Parròquia Santa Maria. Aquell dia la missa estarà presidida per les relíquies de Sant Bonós i Sant Maximià, les cendres dels seus cossos cremats en una foguera que reposen en una caixa dipositada a l’altar.


Vermutada Popular Dia dels Copatrons 2019
Al mateix temps, començarà una Vermutada Popular a la Plaça d’Espanya, organitzada per la Colla Gegantera de Blanes. Per amenitzar la vetllada, en aquest mateix indret hi haurà l’Escenari Obert d’Òmnium Cultural de la Selva Marítima, que dóna l’oportunitat de visibilitzar-se públicament a tots els grups musicals i artistes de Blanes, Tossa i Lloret que cantin en català. Per apuntar-se cal fer-ho a l’enllaç https://www.omnium.cat/ca/activitat/escenari-obert-domnium-a-blanes/


Actuacions durant la Vermutada 2019
El dia central de la Festa dels Copatrons finalitzarà amb una de les seves principals novetats. Es tracta de la que serà VIII Cantada d’Havaneres, que inclourà l’actuació d’un total de 4 grups, un més que els últims anys. A partir de les 9 de la nit, l’escenari alçat al Passeig de Mar –a tocar de la Plaça Catalunya- allotjarà les actuacions dels grups Cabotatge, Ultramar, Pescadors de l’Escala i Port Bo, una cantada que es completarà amb el què ha mancat els dos darrers anys: un Cremat Popular.


Havaneres Festa Copatrons 2019Data de realització: | Data de la darrera actualització: 08/13/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300