Noticia publicada a la web el 08/16/2022 12:28:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes engega el programa VIOPET de suport a víctimes de violència masclista amb animals de companyia
En coordinació amb Acció Social, Policia Local, SIAD i altres serveis i entitats, s’intervé en aquells casos en què les víctimes han de marxar de casa seva, perquè llurs animals siguin atesos
Un dels objectius en què s’ha treballat de manera especial els darrers anys des del Servei de Medi Ambient, que inclou el Departament de Benestar dels Animals, és atendre tots els àmbits possibles relacionats amb la seva protecció. En aquesta línia, l’Ajuntament de Blanes ha signat un acord de col·laboració que afegeix un nou servei vinculat en aquest cas amb les víctimes de violència masclista.
Més concretament, el consistori blanenc ha signat el compromís amb la Direcció General de Drets dels Animals del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, perquè es pugui dur a terme a Blanes el programa VIOPET. El servei d’atenció està adreçat a les víctimes de violència masclista amb animals de companyia al seu càrrec, i el programa s’ha desenvolupat amb el suport de diferents professionals de la medicina, veterinària, educació canina/felina, treball social, forces i cossos de seguretat, etc.
L’objectiu principal consisteix en intervenir de manera coordinada amb Acció Social, el SIAD –Servei d’Informació i Atenció a les Dones-, Policia Local i d’altres serveis implicats en aquells casos de víctimes de violència masclista que tenen animals de companyia al seu càrrec. Es tracta que puguin abandonar les llars on pateixen els maltractaments, però sense estar condicionades per la incertesa de no saber què passarà amb el seu animal un cop hagin presentat la denuncia o marxin de casa seva. Dit d’una altra manera: que no hagin de triar entre la seva seguretat personal i la del seu animal.
Recerca de cases d’acollida en coordinació amb entitats animalistes
Amb la signatura de l’acord de col·laboració, l’Ajuntament de Blanes té previst activar tot un seguit d’estratègies i protocols en cas que es detecti una víctima de violència de gènere que no tingui un lloc segur per allotjar al seu animal. El programa VIOPET disposa d’una borsa de cases d’acollida que ofereixen allotjament gratuït a l’animal mentre dura el procés de reinserció de la víctima.
Per això, s’activaran accions de difusió i recerca per nodrir aquest llistat amb cases d’acollida al territori. De moment, ja es compta amb el compromís de diverses entitats animalistes del municipi i poblacions del voltant perquè, en cas que sigui necessari actuar amb caràcter urgent, s’activi la recerca de persones voluntàries que es facin càrrec de l’animal fins que sigui menester, o bé enviar-lo a un refugi.
Qualsevol persona que vulgui adherir-se al programa VIOPET, per oferir-se de manera voluntària a la borsa de cases d’acollida, ho pot fer a través de l’enllaç https://www.viopet.es/ En aquests casos, s’allotja l’animal temporalment a la casa d’acollida i s’estableix un règim de visites perquè la persona propietària el pugui anar a visitar i passejar-lo, mentre dura el seu procediment de reinserció. En cas que no es pugui disposar d’una casa d’acollida, l’Ajuntament de Blanes el derivarà a una residència d’animals.
Un 30% de les víctimes de violència masclista tenen animals de companyia
Segons les dades estadístiques, un 30% de les dones víctimes de violència de gènere tenen animals de companyia al seu càrrec. D’aquestes, un 86%, fruit de la seva situació, han explicat que els maltractaments que reben també acaben repercutint en el seu animal, i un 59% acaben per retardar la sortida del seu domicili per no trobar-li un allotjament alternatiu.
En aquest darrer sentit, cal tenir en compte que majoritàriament els pisos d’acollida a les víctimes de violència de gènere són compartits entre diverses usuàries i, per norma general, no s’accepten animals de companyia, cosa la qual dificulta la gestió d’aquests tipus de casos en particular. D’altra banda, també s’ha constatat que els animals de companyia que viuen en entorns de violència de gènere tenen una probabilitat 11 vegades més gran de ser ferits o morts pel maltractador.