Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Centenars de persones participen a la Xocolatada que ha encetat el dia més oficial de la Festa Major Petita de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/21/2022 02:18:33 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLCentenars de persones participen a la Xocolatada que ha encetat el dia més oficial de la Festa Major Petita de Blanes

Avui és la festivitat de Sant Bonós i Sant Maximià, els copatrons de Blanes, per això s’han fet els actes més oficials: Ofrena Floral, Missa i una Vermutada Popular amb actuacions

Durant tota la jornada d’aquest diumenge Blanes viu el dia més institucional de tot el cicle de la Festa Major Petita, ja que el 21 d’agost se celebra Sant Bonós i Sant Maximià, els copatrons de la vila. El motiu que se celebri justament avui és perquè la llegenda explica que fa 1966 anys, l’any 156 després de Crist, tots dos van morir martiritzats al municipi on posteriorment, l’any 1668, els va nomenar els seus copatrons.


La jornada central de la Festa dels Copatrons s’ha encetat amb una tradició recuperada de temps enrere, i que aquest 2022 s’ha celebrat per 17a vegada: la Xocolatada Popular. Es va recuperar fa dinou anys després que feia més de mig segle que s’havia deixat de fer. Sigui com sigui, aquest matí una llarga cua de vilatans i visitants s’ha situat fent cua per arribar fins on es servia el dolç esmorzar: sota l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample.


S’han servit centenars de racions de xocolata desfeta des de les 9 del matí i fins que s’han buidat les tres peroles que el personal del departament de Cultura i Festes s’ha encarregat d’anar servint. L’esmorzar popular l’han degustat gent de totes les edats i, com és habitual, era apta per celíacs, igual que els 1.200 melindros que l’han acompanyat.


Tot i que la tradició de servir xocolata desfeta s’havia perdut en el temps fins que al 2003 es va recuperar, val a dir que avui dia encara es conserven vestigis que recorden aquesta celebració. Sota l’Arc dels Copatrons on se serveix la xocolatada hi ha una argolla clavada al bell mig de la pedra, on antigament s’hi penjava la balanç pública de pesos, i és on també s’hi posava la gran perola de xocolata desfeta temps enrere.

Actes Oficials en Honor a Sant Bonós i Sant Maximià

A 2/4 de 12 del migdia ha arribat el moment de celebrar l’acte més oficial de tota la jornada amb l’Ofrena Floral, que s’ha tornat a emplaçar de nou en aquest significatiu indret: sota l’Arc dels Copatrons. Aquí l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de regidors i regidores del consistori, ha encapçalat l’Ofrena Floral que s’ha dipositat davant les imatges de Sant Bonós i Sant Maximià protegides per una fornícula.


Una vegada finalitzat l’acte, part de la comitiva ha pujat fins l’Església Santa Maria, on s’ha fet una missa en honor als dos màrtirs. Seguint la tradició dels darrers anys, l’ofici solemne ha comptat avui amb un acompanyament relacionat amb els copatrons. I és que tothom qui ha volgut ha pogut venerar les seves relíquies que es guarden en una arqueta que estava instal·lada dalt l’altar.Resta d’actes d’avui diumenge

Els actes de la Festa dels Copatrons del matí s’hauran tancat al migdia, amb una Vermutada Popular organitzada per les entitats de Blanes, allotjada a la Plaça d’Espanya. La vetllada s’ha amenitzat amb el suport d’Òmnium Cultural Selva Marítima, que ha emplaçat en aquest mateix indret l’Escenari Obert on estava previst que actuessin Bru Centrich, Berta Gámez, Naiara Burke, Cris Malcolm, la Banda Món, Mònica Ferrer i Martí Delgado.


Per últim, a partir de les 9 de la nit, hi haurà la vuitena edició de la Cantada d’Havaneres al Passeig de Mar, a tocar de la Plaça Catalunya. La principal novetat és que actuaran quatre grups, un més que en les dues anteriors edicions: Cabotatge, Ultramar, Pescadors de l’Escala i Port Bo. Cada grup interpretarà sis temes, i finalment hi haurà una cantada conjunta de tres havaneres que mai no han de faltar en una audició: El meu avi, la Bella Lola i el Canó de Palamós. L’acte es tancarà amb el què tampoc no ha de mancar-hi: un cremat popular.

Data de realització: 08/21/2022 | Data de la darrera actualització: 08/22/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300