Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha recuperat la tradicional ‘Cursa Córrer el Cós’ a la Festa dels Copatrons 2022


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 08/22/2022 09:34:14 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLBlanes ha recuperat la tradicional ‘Cursa Córrer el Cós’ a la Festa dels Copatrons 2022

S’han fet dues curses amb participants de 5 a 16 anys en tres grups i adults. Rememora els vestigis de les curses que es feien per advertir de la presència d’antics corsaris fa més de 10 segles

Aquest 2022 ha significat el retrobament de diversos ingredients de la Festa Major Petita que la pandèmia havia obligat a silenciar durant dos anys. Un d’ells va ser la tradicional ‘Cursa Córrer el Cós’, que finalment es va poder recuperar amb tota la seva intensitat la tarda-vespre del passat dissabte, 20 d’agost, poques hores abans que comencés la Caminada Popular Nit de Sant Bonós.


Inscripcions Cursa Córrer el Cós, dissabte a la tarda
Es tracta d’una de les activitats que enllacen directament amb les característiques que defineixen la Festa Major Petita, farcida d’actes d’arrel popular i tradicional. En aquest cas, les arrels de la Cursa Córrer el Cós s’enfilen entre els segles X i XI, quan els corsaris atacaven els pobles de la Costa Brava. De fet, un dels principals vestigis que encara es mantenen en peu a la vila és la torre del Castell de Sant Joan, des d’on es guaitava la seva possible arribada.


Un total de 42 persones han participat enguany a la Cursa Córrer el Cós

Organitzada pel Centre Excursionista de Blanes amb el suport de la Colla Gegantera, les inscripcions van començar a les sis de la tarda, la cursa es va encetar a 2/4 de 7 primer amb una cercavila amb diversos membres de la Colla Gegantera, i després amb les dues sortides dels corredors i corredores. D’una manera festiva i que convidava a seguir-los, la cercavila va recórrer els 650 metres que separen el Passeig de Mar a l’alçada del Monument a Joaquim Ruyra fins la Plaça de l’Església.


Cercavila prèvia a la sortida de les dues curses
Un cop arribats a aquest indret, els diferents membres de la Colla Gegantera es van disposar a la plaça per rebre els corredors i corredores que havien d’anar arribant-hi. Encarat al capdamunt de la pujada a l’Església Santa Maria hi havia els gegants de Blanes i un membre de la colla amb la bandera de Blanes. Tots i cadascun dels corredors i corredores de les dues curses en què es van dividir els participants havien d’anar tocant la bandera blanenca quan arribaven a dalt de tot, donant així per tancada la seva participació en la cursa.


Aquest 2022 han participat 42 persones sumant els participants en les dues curses: la que estava destinada als nois i noies de 5 a 16 anys, i la dels adults. En la primera carrera, al mateix temps, hi havia tres categories: la dels petits, de 5 a 8 anys; la dels mitjans, de 9 a 12 anys; i la dels grans, de 13 a 16 anys d’edat. Per la seva banda, a la segona cursa hi havia els adults: 4 dones i 7 homes.


Pel que fa a la primera cursa, 17 participants eren nascuts entre el 2014 i el 2017; 13 entre el 2010 i el 2013, i finalment un de sol era de la franja d’edat compresa entre el 2006 i el 2009. Un cop arribats tots i totes a la Plaça de l’Església es van repartir els premis, començant pels més joves. En Infantil, categoria dels petits (2017 a 2014), el premi va ser per a Jan Ortuño; en mitjans (2013 a 2010) Pau Martínez, i en grans (2009 a 2006) Roger Alum. Per la seva banda, en adults, les dones més ràpides van ser Isabel Calderon (1a), Victòria Martínez (2a) i Clara Montsalvatge (3a); i els tres primers classificats en homes Marc Valls (1er), Vicenç Marcó (2on) i Albert Campuzano (3er)


En la categoria que abastava la franja d’edat a 5 a 16 anys se’ls va premiar amb diferents obsequis, mentre que en la dels adults els trofeus –tal com s’ha vingut fent tots aquests anys- han estat un pernil (primer premi), un formatge (segon premi) i una llonganissa (tercer premi). Independentment, tots i cadascun dels corredors i corredores van rebre una medalla commemorativa en agraïment a la seva participació en la cursa.


L’acte va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat del tinent d’alcalde de Cultura i Festes, Albert Sanz, i de regidors i regidores del consistori, que també van ajudar a lliurar les medalles perquè ningú se’n quedés sense. L’entrega de distincions es va tancar de la manera més festiva possible: amb un ball de gegants i una fotografia de família per immortalitzar el retrobament amb aquesta tradició després de dos anys que ha restat emmudida.



Data de realització: 08/22/2022 | Data de la darrera actualització: 08/22/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300