Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Una inoblidable VIII Cantada d’Havaneres va tancar ahir la Festa dels Copatrons de Blanes 2022


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/22/2022 09:59:23 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Una inoblidable VIII Cantada d’Havaneres va tancar ahir la Festa dels Copatrons de Blanes 2022

Per primera vegada van actuar quatre grups, un més que al 2021: ‘Port Bo’, ‘Pescadors de l’Escala’, ‘Ultramar’ i ‘Cabotatge’, amb més d’un miler d’espectadors

Les havaneres no són tan sols cançons que més o menys coneix la gent de Blanes i que taral·legem de vegades de manera inconscient: són una mostra de les arrels marineres del municipi on comença la Costa Brava, un signe d’identitat que forma part de l’ADN dels vilatans. Per això, l’Ajuntament de Blanes ha volgut que enguany la VIII Cantada d’Havaneres hagi estat de nou un punt d’inflexió per un projecte en què s’hi està treballant des de fa temps.


VIII Cantada d'Havaneres
Es tracta de recuperar Blanes com a referent de les Cantades d’Havaneres d’arreu de Catalunya, al costat de localitats com Calella de Palafrugell i l’Escala, una fita que ja s’havia assolit entre les dècades dels anys 70 i 80. Per fer-ho, compta amb la complicitat del grup que precisament ha protagonitzat les actuacions dels cinc primers anys de la Cantada d’Havaneres, tancant la Festa dels Copatrons.


Actuació del grup 'Cabotatge' de Blanes
Es tracta de la formació vocal blanenca ‘Cabotatge’ liderada per Ramon Soto, que ahir va obrir novament la vetllada, i que ha col·laborat amb l’Àrea de Cultura i Festes en l’organització d’aquesta nova edició. De fet, Ramon Soto es va encarregar de fer de ‘mestre de cerimònies’ de l’acte, introduint cadascun dels quatre ingredients amb què va comptar.

Més d’un miler d’espectadors van participar a la VIII Cantada d’Havaneres

Una de les principals novetats d’aquest 2022, en què l’experiència ha arribat ja a la seva vuitena edició, ha estat l’augment del nombre de grups participants. Fins l’any passat havien estat tres formacions, i enguany n’hi ha hagut quatre. A banda de la formació blanenca ‘Cabotatge’, que va encetar el concert, també van actuar el grup vallesà ‘Ultramar’, així com els gironins ‘Pescadors de l’Escala’ i ‘Port Bo’.


Més d’un miler d’espectadors –entre els quals s’hi comptaven l’alcalde i el tinent d’alcalde de Cultura i Festes- van poder gaudir de l’esdeveniment, que va canviar d’emplaçament respecte les anteriors edicions. En les cinc primeres s’havia allotjat al Banc dels Músics del Passeig de Mar, al 2020 al recinte controlat de la Plaça 11 de Setembre per la COVID, i l’any passat a la Plaça dels Països Catalans.


Aquest 2022, en canvi, s’ha allotjat a l’altra extrem del Passeig de Mar on encara no s’havia fet, la que hi ha a tocar de la Plaça Catalunya. L’anècdota de la vetllada va ser que una inoportuna pluja va fer acte de presència justament pocs minuts abans que havia de començar. Això va obligar a retardar l’inici de l’activitat mitja hora, a partir de la qual les quatre gotes van quedar oblidades per començar a gaudir de la vetllada. El canvi d’ubicació va significar tenir com a escenari de fons l’emblemàtica Roca de Sa Palomera, que l’empresa encarregada de la sonorització i il·luminació es va encarregar de destacar amb uns efectes que li conferien un canviant i atractiu complement d’ambientació.

Actuacions de ‘Cabotatge’, ‘Ultramar’ ‘Pescadors de l’Escala’ i ‘Port Bo’

Durant més de dues hores les veus de les quatre formacions van fer un repàs als grans clàssics del món de les havaneres, però també a cançons més actuals o bé que no es relacionen habitualment amb aquest tipus d’estil musical. Així, juntament amb els grans hits de tots els temps com posen ser ‘Mariner de Terra Endins’, ‘La Gavina’, ‘Lola la Tavernera’, ‘Allà en la Havana’ o ‘Cala Montgó’, també es va poder gaudir de ‘La Memòria de les Mans’, de Txarango, la sardana ‘Girona m’enamora’, o l’incombustible ‘Oh Sole Mio’ que s’associa més amb terres italianes que no pas catalanes, però que va impactar especialment pel duel del duet interpretatiu.Grups 'Ultramar', 'Pescadors de l'Escala' i 'Port Bo'
Després que cadascun dels quatre grups va actuar en solitari, com ja ha esdevingut tradicional en aquest esdeveniment, les veus de tots ells i elles es van fondre en una sola formació per interpretar tres aplaudits bisos, amb tres de les havaneres que mai no han de falta: ‘La Bella Lola’, ‘El Meu Avi’ i ‘El Canó de Palamós’. Aquesta darrera peça es va voler afegir en referència a la guerra de Rússia contra Ucraïna, per reclamar la tan volguda pau.


Interpretació conjunta de tres havaneres
La vetllada es va tancar amb un altre ingredient més que adequat per acompanyar les havaneres: un rom cremat que va poder degustar tothom qui va voler. Se’n van encarregar d’elaborar-ho i repartir-lo els membres del ‘Taller d’Havaneres i Cançó Popular’ de Blanes, que aviat van deixar buides les set peroles que hi havia amb el dolç preparat.


Data de realització: 08/22/2022 | Data de la darrera actualització: 08/22/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300