Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Església Santa Maria de Blanes acull dijous ‘Lux Blandae’ un concert d’orgue per celebrar els 65 anys de l’instrument


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 08/30/2022 11:45:39 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Església Santa Maria de Blanes acull dijous ‘Lux Blandae’ un concert d’orgue per celebrar els 65 anys de l’instrument

L’intèrpret és el jove blanenc Moisés Martínez, estudiant d’orgue de 4rt any del Conservatori de Girona, que oferirà un variat repertori de diferents estils

No hi ha cap mena de dubte que si tanquem els ulls i ens imaginem quin tipus de música associem amb una església, el so d’un orgue és la que ens ve a tothom majoritàriament a la imaginació. Però en ben poques ocasions s’ha pogut gaudir d’un concert que tingui aquest instrument com a únic i exclusiu protagonista, si no és coincidint amb alguna missa, a través de les mans de músics com Emili Bitlloch, Martí Delgado o Mario Ros que acompanyen els ritus religiosos habitual o esporàdicament.


Ara, però, un jove músic de Blanes s’ha proposat que tothom pugui gaudir d’aquesta experiència a través del concert gratuït que ha organitzat per aquest proper dijous, 1 de setembre, comptant amb la col·laboració del lloc on s’allotjarà, la Parròquia Santa Maria. L’intèrpret és Moisés Martínez Navarro, de 24 anys i estudiant d’orgue de quart any del Conservatori de Música de Girona, qui s’ha proposat un repte a punt de fer-se realitat.

‘Lux Blandae’, per celebrar els 65 anys de l’estrena de l’orgue

L’esdeveniment musical coincideix del proper dijous coincideix amb els 65 anys que ha complert aquest mes d’agost l’instrument musical de la parròquia. L’orgue de l’Església Santa Maria es va estrenar més concretament el 21 d’agost de l’any 1957. Situat sota la rosassa que hi ha a la part sud de la nau, on hi ha el lloc dels cantors, l’orgue va ser reconstruït aprofitant alguns tubs que es van salvar de la crema de l’església que es va fer en esclatar la Guerra Civil de l’any 1936.


Emili Bitlloch, un dels músics que acostuma
a tocar l'orgue a l'Església Santa Maria
La vetllada musical duu per nom ‘Lux Blandae’ (Llum de Blanes). Tal com explica Moisés Martínez, ha escollit aquest títol com a referència a què l’orgue de l’Església Santa Maria, que defineix com una veritable joia de la vila, rarament té l’oportunitat de brillar com a únic eix central d’un esdeveniment, almenys en l’actualitat. La intenció del jove intèrpret és donar-li el protagonisme que es mereix, utilitzant tots els recursos que reuneix l’instrument.

De retruc, el què també vol aconseguir és conscienciar la població que l’orgue no està en perfecte estat, i es necessiten fons econòmics per realitzar intervencions que li puguin assegurar més anys de vida. Per això, malgrat el concert és de caràcter gratuït, a llarg termini li agradaria poder iniciar una campanya per recollir els fons econòmics necessaris per deixar l’instrument en millors condicions i reeixís la vitalitat que va tenir en el seu moment.


Les obres que configuraran el programa del concert gratuït del proper dijous seran de diferents estils, i són part del programa del Conservatori de Girona. Hi haurà temes de música ibèrica, del barroc alemany i romanticisme francès, acompanyat de dues improvisacions sobre salms que els feligresos assidus a les celebracions religioses reconeixeran fàcilment.


Entre les peces que configuraran el repertori destaquen les obres del Petit Llibre d’Orgue i una fuga de Johann Sebastian Bach, la Passacaglia en Re de Dietrich Buxtehude, un tiento de Pablo Bruna, una fantasia de César Franck i les ja esmentades improvisacions sobre salms. Una ocasió única de poder gaudir d’un tipus de música difícil de trobar en l’actualitat, adreçada tant a melòmans avesats com a qui tingui ganes d’assistir a noves experiències musicals.
Data de realització: 08/30/2022 | Data de la darrera actualització: 08/30/2022

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300