Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

‘Lux Blandae’, el concert d’orgue per celebrar els 65 anys de l’instrument, omple de sensacions l’Església Santa Maria de Blanes


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 09/02/2022 10:26:23 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

EsglesiaSM‘Lux Blandae’, el concert d’orgue per celebrar els 65 anys de l’instrument, omple de sensacions l’Església Santa Maria de Blanes

El seu intèrpret, Moisès Martínez, va encisar el públic assistent, captivat pel virtuosisme d’aquest jove estudiant d’orgue del Conservatori de Música de Girona

Diuen que hi ha moments irrepetibles, instants on les sensacions que s’experimenten són úniques i difícils d’explicar amb paraules, perquè són la suma de diversos missatges no escrits. Aquest va ser el cas del concert d’orgue d’ahir al vespre a l’Església Santa Maria per celebrar els 65 anys d’ençà que es va estrenar el seu orgue, situat al cor de l’altell del temple. Més concretament els va complir el passat 21 d’agost.


Concert 'Lux Blandae', Església Santa Maria, 1 de Setembre
L’encarregat d’aquest encís col·lectiu al públic assistent, que omplia la parròquia malgrat la xafogor regnant, ha estat un jove músic de Blanes, Moisès Martínez Navarro, de 24 anys, estudiant de quart any del Conservatori de Música de Girona. De manera habitual toca l’orgue en una de les misses del cap de setmana, i es va proposar que tothom pogués gaudir de l’experiència única que significa escoltar un concert d’orgue.


Perquè així fos, l’actuació va ser gratuïta, les portes de l’Església Santa Maria estaven obertes perquè tothom qui volgués hi assistís. Poc abans de començar, el jove músic es va adreçar al públic des de l’altell on està situat l’orgue de grans dimensions, que ahir va ser l’absolut protagonista de la vetllada durant poc més d’una hora. Els va explicar la raó que l’havia mogut a organitzar-ho, comptant amb el suport de la parròquia.

‘Lux Blandae’, un concert per celebrar els 65 anys de l’orgue de l’església

Moisès Martínez Navarro va decidir batejar el concert amb el títol ‘Lux Blandae’ (Llum de Blanes) per remarcar encara més on havia de centrar-se el focus d’atenció de tothom ahir al vespre: en l’instrument del qual va brotar màgia musical sota les seves expertes mans. L’orgue de l’Església Santa Maria, que en Moi defineix com una veritable joia de la vila, rarament té l’oportunitat de brillar com a únic eix central d’un esdeveniment.


L’instrument musical es va estrenar el 21 d’agost de l’any 1957. Situat sota la rosassa que hi ha a la part sud de la nau, on hi ha el lloc pels cantors, l’orgue va ser reconstruït a mitjans de la dècada dels anys 50 del segle XX. Per a l’operació de recuperació de la seva brillantor, es van aprofitar alguns tubs salvats de la crema de l’església, succeïda quan va esclatar la Guerra Civil, l’any 1936.

La intenció del jove intèrpret, plenament aconseguida, ha estat donar-li el protagonisme que es mereix a l’orgue de l’església, utilitzant tots els recursos amb què compta l’instrument, una fita que requereix d’una habilitat i coordinació difícils d’aconseguir, donada la seva complexitat. En aquestes tasques el va assistir un altre jove músic de Blanes, Martí Delgado, qui el va ajudar en els accessoris del teclat i girant els fulls de les partitures.


Davant una església plena de gom a gom per tan extraordinària ocasió, el jove intèrpret va desplegar la seva màgia i embruix amb diverses peces, totes clàssiques i difícils de ser reconegudes pels neòfits, però que foragitaven l’ànima com poques vegades pot passar, ajudat, això si, per tot l’entorn del temple mentre fora, lentament, el capvespre s’anava ensenyorint de l’horitzó.


Com anècdota, val a dir que poc abans de començar la vetllada, el públic assistent va decidir de mutu propi que no podia donar l’esquena al jove músic, ja que l’orgue està situat al darrera de tot, a l’altell del cor oposat a l’altar on habitualment s’hi centren les mirades. Aquesta circumstància, però, va quedar ràpidament resolta espontàniament, quan gairebé tothom –amb més o menys ajuda- va capgirar el sentit en què estan disposats els bancs per veure al músic durant la seva interpretació al fons del temple.

Un repertori d’estils diferents tancat amb dues improvisacions

Entre les peces que van configurar el repertori escollit, n’hi havia d’estils molt diferents, i són part del programa del Conservatori de Música de Girona. Hi havia música ibèrica, del barroc alemany i del romanticisme francès. La segona peça, de Cèsar Franck, estava dedicada a la seva figura amb motiu del 200 aniversari del seu naixement, interpretant-se el primer i tercer moviment de la seva Fantasia en Do.


Ineludiblement, si es parla de música d’orgue, és impossible escapar de la figura de Johann Sebastian Bach, que va ocupar bona part del programa. El cos del concert va estar dedicat als seus petits preludis de coral, obres basades en corals luterans que l’autor eleva encara més. Abans, la peça d’obertura va ser el ‘Tiento sobre la lletania de la Virgen’, de Pablo Bruna, un autor del segle XVII.

Per tancar el concert, Moisès Martínez va afegir una major varietat sonora a l’experiència acabant amb dues improvisacions en estils diferents sobre un salm molt conegut a la Parròquia Santa Maria. Es tracta del salm 103 ‘El Senyor és compassiu i benigne’, que va acabar de reblar una experiència memorable que, de retruc, vol aconseguir una altra fita.


Moi Martínez, Martí Delgado i Albert Sanz
Es tracta de conscienciar la població que l’orgue no està en perfecte estat, i es necessiten fons econòmics per realitzar intervencions que li puguin assegurar més anys de vida. Per això, a llarg termini li agradaria poder iniciar una campanya per recollir els fons econòmics necessaris per deixar l’instrument en millors condicions i reeixir la vitalitat que va tenir en el seu moment. Val a dir que entre el públic assistent al concert d’ahir, s’hi comptava el tinent d’alcalde de Cultura, Albert Sanz, qui va felicitar l’intèrpret, agraint la seva desinteressada i valuosa aportació.



Data de realització: 09/02/2022 | Data de la darrera actualització: 09/02/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300