Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes promou un estudi sobre el protagonisme de les dones en la Cuina Popular Marinera


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 09/23/2022 11:53:58 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes promou un estudi sobre el protagonisme de les dones en la Cuina Popular Marinera

Endegat per l’Arxiu Municipal, s’han entrevistat 15 dones del municipi per elaborar un projecte que vol aportar un valor afegit al peix blanenc a través de propostes turístiques i culturals

Si parlem d’atractius blanencs, un dels més apreciats és la gastronomia, principalment enriquida per la cuina marinera que compta com element qualitatiu el fet d’estar nodrida cada dia de peix fresc a través del seu Port Pesquer. Conscient d’aquest incentiu, l’Ajuntament de Blanes ha endegat enguany un estudi sobre el consum i els hàbits alimentaris populars al voltant del peix.


Montse Verdaguer, una de les dones a qui s'ha entrevistat per l'estudi,
en plena tasca de pescar
Ho està fent a través del projecte ‘Les Dones i la Gastronomia del Peix a Blanes’, un estudi sobre el consum i els hàbits alimentaris populars al voltant del peix a la ciutat on comença la Costa Brava. Tal com el seu títol ja indica, es reivindica l’important paper de les dones, que acumulen un coneixement popular molt valuós, per efecte del paper que tradicionalment se li havia assignat per la societat patriarcal.

Les Dones i la Cuina Domèstica del Peix a Blanes

Tenir cura de les tasques domèstiques incloïa fer-se càrrec de preparar els àpats, per això s’ha demanat a 15 dones de Blanes que parlessin sobre els hàbits alimentaris populars al voltant del consum de peix blanenc. L’objectiu ha estat obtenir el màxim d’informació solvent sobre qualsevol dels aspectes que tenen a veure amb el consum del peix, s’ha fet l’enregistrament en vídeo de sengles entrevistes realitzades a les dones escollides.


L’entrevista ha estat l’eina utilitzada per recollir el coneixement sobre gastronomia popular del peix a Blanes durant el període situat entre la segona meitat del segle XX i primers anys del segle XXI. Les filmacions s’han estat fent durant l’estiu, i han finalitzat aquest mes de setembre, havent seguit per a totes quinze dones un mateix guió que ha servit per poder aprofundir sobre temes concrets contrastats amb cada informant.


A l’hora de cercar les candidates idònies s’ha tingut en compte tant la seva vinculació amb el món de la mar –pescadors, venda de peix, comerç, etc- com el seu contrastat coneixement en la matèria. D’aquesta manera, les dones a qui s’ha entrevistat són majoritàriament mestresses de casa amb familiars dedicats a la pesca o venda de peix.

Propostes Turístiques i Culturals al voltant de la Cuina Popular

Les entrevistes les ha realitzat la investigadora de la Universitat de Durham (Regne Unit), Doctora Cristina Fernández Recasens, acompanyada de la cineasta Laia Puig Fontrodona, i majoritàriament s’han realitzat als mateixos domicilis de les protagonistes. Tot just ara s’ha iniciat la tasca més interessant: destriar la principal informació que es desprèn de les entrevistes. Això serà la base per a l’elaboració de propostes turístiques i culturals vinculades a la cuina popular i domèstica del peix, com ara receptaris, jornades de cuina o articles de recerca.


Laia Puig i Cristina Fernández s'han encarregat de fer les entrevistes
Es tracta de donar a conèixer la tradició del consum popular de peix a la ciutat i fer-ne difusió, així com valoritzar el paper essencial de la dona en el consum popular de peix. Precisament una de les propostes en que ja s’està treballant és en l’elaboració d’un Showcooking al voltant de la cuina popular del peix a Blanes que es vol organitzar aquesta mateixa tardor.


Els avis d'Anna Gruart, una altra dona entrevistada,
venent peix a l'antiga plaça Es Portal
L’estudi que està elaborant l’Arxiu Municipal s’està fent amb el suport del Departament de Promoció de la Ciutat i el Servei de Comunicació de l’Ajuntament de Blanes. Forma part d’un projecte general coordinat pel Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes anomenat ‘Promoció del Consum del Peix, Blanes Arran de Mar’, que ha rebut una subvenció del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i el Fons Europeu Marítim i de la Pesca.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 05/14/2024


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300