Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Relacionar-se amb la gent, activitat física i alimentar-se bé: la recepta per mantenir una bona Salut Mental


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 10/11/2022 10:57:50 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DIBUIXRelacionar-se amb la gent, activitat física i alimentar-se bé: la recepta per mantenir una bona Salut Mental

Blanes ha celebrat el Dia Mundial de la Salut Mental amb una xerrada a la Biblioteca, on es pot visitar l’exposició ‘Cuid-Arte’, amb obres d’usuaris del taller del Club Social

Després dels demolidors efectes psicològics que ha provocat en major o menor mesura la pandèmia, una de les facetes d’atenció sanitària que més afeccions està causant és en l’àmbit de la salut mental. Segons l’Organització Mundial de la Salut, s’estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida. Per això, la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental que tenia lloc aquest passat dilluns, 10 d’octubre, era una bona ocasió per fer difusió d’aquests trastorns.


L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, s’ha encarregat d’organitzar dues activitats. La primera d’elles és la xerrada que va tenir lloc la tarda d’ahir a la Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal, i la segona és una exposició allotjada al vestíbul d’aquest servei cultural.

Salut Mental: Factors de Risc i Prevenció

Presentada amb el títol ‘Salut Mental: Factors de Risc i Prevenció’, la xerrada va anar a càrrec d’Inés Sieira, psicòloga del Centre de Salut Mental d’Adults de la Selva a l’Institut d’Assistència Sanitària. Al llarg de prop de dues hores, es van anar desentrellant la major part d’aspectes que condicionen la salut mental de tothom, desfent alguns mites com ara que determinades emocions són dolentes.


Segons la psicòloga, no n’hi ha ni de bones ni de dolentes, senzillament són una adaptació als estímuls que en determinades circumstàncies estem rebent, ens ajuden a afrontar les situacions. Un exemple és la port, que ens ajuda a afrontar un perill potencial, o l’angoixa que se’n sol derivar. Contràriament al què es pot pensar, l’angoixa també té el seu costat positiu ja que, en la mesura adequada, és un estímul que ajuda a encarar circumstàncies. Ara bé, un excés de por pot arribar a deixar bloquejada la persona.


Com se sol dir en altres àmbits, l’actitud ho és tot. Una mateixa situació es pot sentir de manera positiva però també negativa, depèn de l’actitud amb què l’afronta cadascuna de les persones. Per mantenir una bona Salut Mental no hi ha solucions màgiques o infal·libles, però s’aconsella tenir cura en especial de tres aspectes: són molt importants les relacions personals –família, amics, companys de feina-, mantenir una activitat física correcta i alimentar-se bé.


En tot cas, del què no s’ha de tenir por és d’acudir als i les professionals de la salut mental si una persona sent que necessita ajuda en aquest àmbit. Els trastorns mentals poden ser reversibles. Depenent de la gravetat i del tipus d’afecció, s’haurà de rebre un tractament determinat. En tot cas, cal desfer el mite que una persona amb trastorns mentals no pot dur una vida normalitzada: pot i és recomanable que treballi, formi una família i es relacioni socialment.


La xerrada d’aquest passat dilluns va comptar amb una nodrida presència de públic, majoritàriament usuaris i usuàries de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, que compta amb un Club Social a Blanes. Entre les persones assistents s’hi comptaven la tinenta d’alcalde de Salut i Acció Social, Marina Vall·llosada, així com membres de l’entitat.

Exposició ‘Cuid-Arte’, del Club Social de Blanes de l’Associació

A banda de la xerrada d’aquest passat dilluns, la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental a Blanes es complementa amb una exposició que s’allotja al vestíbul de la Biblioteca Comarcal de Blanes. Amb el títol ‘Cuid-Arte’, es tracta d’un recull d’obres creades per usuaris i usuàries del Taller d’Art del Club Social de Blanes, de l’Associació Família i Salut Mental.


Són principalment dibuixos i pintures que es complementen amb fulletons d’informació sobre els trastorns mentals. La mostra es podrà visitar fins el proper dilluns, 17 d’octubre, coincidint amb el mateix horari d’obertura de la Biblioteca Comarcal, és a dir: de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 20’30 h, i els dissabtes només al matí: de 10 a 14h.





Data de realització: 10/11/2022 | Data de la darrera actualització: 10/11/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300