Noticia publicada a la web el 11/08/2022 10:11:47 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes enllesteix el mural artístic creat per l’escultora Sònia Luna per homenatjar als donants de sang
El formen paraules aportades per la ciutadania esculpides a l’exterior de la Biblioteca Comarcal: vida, solidaritat, bondat, esperança, amor, humanitat, compartir.... i així fins a 30 mots
Ahir al migdia l’artista blanenca especialitzada en escultura i restauració, Sonia Luna, va fer els darrers retocs al mural artístic en què ha estat treballant durant els darrers dies. Ha invertit tot just nou dies en fer renéixer d’una façana fins ara nua i llisa de la Biblioteca Comarcal de Blanes tota una obra d’art, un mural artístic que vol ser un reconeixement visual a moltes persones anònimes que contribueixen a salvar vides.
El seu objectiu és homenatjar a totes les dones i homes que periòdicament, sense esperar res a canvi, contribueixen a salvar vides donant sang. El mural artístic s’ha creat directament sobre l’indret que es va triar instal·lar-lo: una de les façanes de la Biblioteca Comarcal. Es va triar aquest lloc perquè és on periòdicament s’hi organitzen les jornades ordinàries de donació de sang, cada tres mesos.
Ja fa temps que és constatable que Blanes és un dels indrets d’arreu de comarques gironines i Catalunya on cada any es registra un major nombre de donacions. Per això l’Ajuntament de Blanes va decidir homenatjar els i les donants de sang simbòlicament a través d’un muntatge escultòric, atenent la petició de l’Associació de Donadors de Sang de Girona, que actua a Blanes com enllaç del Banc de Sang i Teixits de Girona.
Implicació ciutadana per contribuir al contingut del mural
El mural artístic l’ha dissenyat i elaborat l’artista blanenca Sònia Luna, qui va respondre la petició que se li va fer respecte que es volia fugir de la típica escultura que simbolitza una gota de sang, la més utilitzada en d’altres municipis on ja s’erigeix un monument per homenatjar les dones i homes que participen en les campanyes de donació de sang, els donants de sang.
La proposta de Sònia Luna aviat va agradar a tothom, ja que no tan sols fuig de les típiques formes escultòriques, sinó també perquè s’ha fet comptant amb la necessària implicació de la ciutadania, que ha contribuït en el procés de creació. Al llarg de l’estiu es va dipositar una urna oberta a la participació de la ciutadania al vestíbul de la Biblioteca Comarcal.
Es tractava que tothom qui volgués contribuís de manera enigmàtica en el procés, una incògnita que aquests darrers dies s’ha pogut desvetllar. La proposta consistia en què escrivissin en un paper, del propi puny i lletra de qui decidís col·laborar-hi, la paraula que simbolitzava per aquesta persona l’acció de donar sang. Han participat desenes de persones que, de manera anònima, van dipositar el paper amb la paraula escrita que havien triat. D’entre aquest total de contribucions, l’artista n’ha triat una trentena, que ha reproduït amb la pròpia cal·ligrafia de qui la va escriure en el seu moment.
Abans d’iniciar l’experiència, ja es va preveure que, llevat de comptades excepcions, les persones que han participat dipositant el seu respectiu suggeriment, han repetit una mateixa paraula que, sense saber-ho, ja havia proposat amb anterioritat alguna altra persona. Per això, a ningú no l’ha d’estranyar que, si visita el mural artístic ara que ja ha finalitzat, no reconegui la seva cal·ligrafia en la paraula que va triar en el seu moment, tot i que sigui la mateixa.
Les paraules s’han escrit una darrera de l’altra començant per la punta de la façana que dóna al Parc de la Salut que hi ha darrera la biblioteca, i acaba a tocar de l’entrada principal al servei cultural. Justament en aquesta altra punta és on s’hi ha inclòs una breu explicació simbòlica perquè tot el conjunt artístic sigui més entenedor per a tothom.
Així tothom sabrà que es tracta d’un homenatge, un reconeixement a totes les persones que han estat, són i seran donants de sang. El text diu: “Blanes, en agraïment a totes i tots els donants de sang”. La frase es complementa amb la silueta d’un cor del qual en cau una gota de sang, la simbologia més coneguda que sol identificar la donació.
La trentena de paraules –tant en català com en castellà, i inclús frases breus acompanyades de símbols i mots en anglès- són les següents: vida, amor, salut, pupa, bonic :), life, ajuda, acció social, compartir salut, bondat + solidaritat, esperança, gratitud, empatia, ajudar, altruísmo !, humanitat, possibilitat, compartir, generós, necesario, renovació, VIDA i AMOR.