Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes posarà en marxa la primera ruta de ‘Camins Segurs’, per anar a escola amb mobilitat sostenible i protegida


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/09/2022 09:29:54 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOBlanes posarà en marxa la primera ruta de ‘Camins Segurs’, per anar a escola amb mobilitat sostenible i protegida

Arran d’una proposta dels alumnes de l’Escola Joaquim Ruyra, la direcció del centre ha treballat el projecte amb el suport de la Policia Local i altres departaments municipals

Aquests dies s’estan enllestint els darrers treballs per a la propera posada en marxa a Blanes del projecte ‘Camins Segurs’, una proposta sorgida a l’Escola Joaquim Ruyra que finalment s’ha fet realitat després de gairebé dos anys de treball previ. Han contribuït a què així sigui la suma de d’esforços de diversos departaments del consistori, principalment de la Policia Local de Blanes i Promoció de la Ciutat –a través del projecte Treballs als Barris-, així com dels Serveis Municipals i Educació.


Primers treballs implantació 'Camins Segurs' amb l'Escola
Joaquim Ruyra
Els ‘Camins Segurs’ són rutes senyalitzades que proposen fer un itinerari concret per arribar al centre escolar de manera còmoda, agradable i segura. És a dir: promouen la mobilitat sostenible i segura i, al mateix temps, fomenten l’autonomia de la canalla en el seu trajecte diari entre casa seva i l’escola, des del respecte, la responsabilitat i la solidaritat.


Després de l’intens treball previ, la culminació de tot l’esforç esmerçat ha arribat ara, amb l’efectiva senyalització dels ‘Camins Segurs’, les diferents rutes que es poden seguir per arribar fins a l’Escola Joaquim Ruyra. Principalment des de tres punts de partida en base als barris d’on provenen majoritàriament els alumnes. La tria de les rutes s’ha pogut fer arran d’una sortida sobre el terreny que van fer els efectius de la Policia Local de Blanes amb la direcció del centre i els propis alumnes.


La senyalització per seguir les tres rutes que condueixen fins el Col·legi Joaquim Ruyra és prou explícita. Es tracta de petjades dibuixades sobre el terra de color blau, identificades amb el nom del projecte: ‘Camins Segurs’. Estan pintades de color blau, i en cada punt de confluència se n’han posat grups de tres petjades perquè siguin més visibles.

Culminació de més d’un any i mig de feina

La gènesi cal anar a buscar-la al desembre del 2020, en una reunió proposada per la direcció de l’Escola Joaquim Ruyra amb la Policia Local de Blanes i el Departament de Promoció de la Ciutat per fer possible la petició dels delegats dels alumnes de l’escola. Es tractava de tenir el què ja definien com un ‘camí de petjades’ per senyalitzar les possibles rutes per arribar a l’Escola Joaquim Ruyra.La petició dels propis alumnes, validada per l’equip directiu del centre encapçalat per Maite Casaus, ha estat treballada en col·laboració amb l’equip de Mobilitat i Educació Viària de la Policia Local. El projecte ‘Camins Segurs’ és transversal, participatiu, de transformació de l’espai públic i dels hàbits de mobilitat. Són itineraris còmodes, agradables i segurs que permeten als infants i les seves famílies realitzar els trajectes des de la casa a l’escola i de tornada en modes ecomobibles (especialment anar a peu i en bicicleta).També cerca transformar l’entorn del barri en un espai amable, així com sensibilitzar i conscienciar implicant a tota la modalitat. És per aquest darrer motiu que també s’ha comptat amb la suma d’esforços del projecte ‘Treball als Barris’ impulsat pel departament de Promoció de la Ciutat a través de Polítiques Actives d’Ocupació, ja que també s’hi implica el comerç local per donar-hi suport.


Un dels darrers punts de la ruta de 'Camins Segurs' que acaba
davant l'Escola Joaquim Ruyra, a l'esquerra de la imatge
Altres conseqüències positives que s’espera aconseguir amb els ‘Camins Segurs’ és reduir el nombre de cotxes que s’aparquen al voltant de l’escola. Finalment, doncs, per desenvolupar millor el projecte, la Policia Local ha comptat amb la implicació de l’equip directiu, l’AMPA, la comissió d’alumnes, les associacions de veïns de S’Auguer i Sa Masaneda i Promoció de la Ciutat.

Presentació Oficial de la 1a Ruta dels ‘Camins Segurs’

En aquest procés d’elaboració va ser particularment interessant la fase que han anomenat ‘Explorem el Camí’, on s’ha dissenyat una ‘teranyina de mobilitat’, un estudi de la situació escolar sobre el mapa. Per això, els mateixos alumnes acompanyats de la direcció del centre educatiu i de la Policia Local van fer els diferents recorreguts avaluant diversos aspectes. Qüestions com les cruïlles perilloses que travessaven, les voreres estretes, o bé si es tractava d’un viatge llarg o curt en el temps.


En aquesta primera ruta hi ha tres itineraris principals: el Camí del Centre, el d’Els Pins i el de La Plantera, tots tres amb una mitjana de duració a peu d’entre 9 i 11 minuts. Ara, tal com explica el sergent responsable de l’Àrea de Mobilitat i Educació Viària, Miquel Àngel Recio, estan oberts a poder fer extensiu el projecte a la resta de centres escolars, comptant amb la seva necessària implicació. Pel que fa a aquesta primera ruta de ‘Camins Segurs’, està previst que es presenti oficialment el proper mes de desembre, en un acte que tindrà lloc a l’Escola Joaquim Ruyra.Data de realització: 11/09/2022 | Data de la darrera actualització: 11/09/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300