Noticia publicada a la web el 11/29/2022 09:34:33 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes tanca els actes commemoratius del 25-N amb la projecció de ‘Les Resilients’
El documental tracta sobre una part de l’escena musical feminista en l’actualitat, un món on cada vegada hi ha més dones que s’alcen per reclamar el seu espai
El municipi de Blanes, que durant els darrers dies ha viscut amb especial intensitat diverses accions i activitats amb motiu del 25-N, el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència Envers les Dones, va tancar ahir el darrer dels actes previstos. Es tractava de la projecció del documental ‘Les Resilients’, que es va acollir el vespre de dilluns al Centre Catòlic.
Marina Vall·llosada i Mica Álvarez donant la benvinguda
al públic assistent Abans de començar la sessió, es van adreçar al públic assistent la tinenta d’alcalde d’Acció Social, Marina Vall·llosada, i la tècnica del Servei de Polítiques d’Igualtat d’aquest departament, Mica Álvarez. Després de donar la benvinguda al públic assistent, es va agrair la suma d’esforços de diverses institucions i entitats que un any més ha fet possible organitzar el cicle d’activitats amb motiu del 25-N.
Projecció de ‘Les Resilients’: el panorama musical feminista de l’actualitat
El documental projectat a quarts de set del vespre es titulava ‘Les Resilients’, una producció de l’any 2019 dirigida per Cristina Madrid, que mostra una part de l’escena musical feminista en l’actualitat. Ho fa a través de la participació de quatre bandes que destaquen tant a Catalunya com a Espanya, i que de fet ja són força conegudes hores d’ara.
Són les de ‘Roba Estesa’, que canten temes folk; el hip-hop de ‘Tribade¡; el soul de ‘The Sey Sisters’; i el jazz electrònic de Clara Peya. Aquell mateix any el treball va guanyar un Premi al Millor Documental de Talent Jove a l’In-Edit Film Festival, va ser rodat en més d’una vintena de localitzacions d’arreu de l’estat espanyol. La resiliència és la capacitat de l’individu d’afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, per recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant les circumstàncies adverses.
En el camp de la música, tot i el context cultural fins ara clarament desfavorable, cada vegada hi ha més dones que s’alcen per reclamar el seu espai dalt dels escenaris. De fet, durant els darrers anys s’ha incrementat el nombre de bandes integrades per dones que actuen en directe, havent esdevingut en nous referents.
Fins no fa massa, el seu paper s’havia circumscrit al món de les vocalistes i, per tant, tenia un paper sovint estereotipat i pràcticament ocult, invisibilitzat. Els grans i petits festivals continuen encara programant majoritàriament homes: l’any 2019, quan es va fer el documental, només una de cada cinc bandes programades en un festival a Catalunya incloïen dones. A més a més, aquestes bandes acostumen a haver d’actuar en horaris menys atractius que els seus companys home.
L’objectiu del documental, doncs, és descobrir i donar visibilitat al missatge que aquestes artistes reivindiquen, així com la manera en què duen a terme aquesta acció. Inclou imatges dels quatre grups durant les actuacions musicals, però també en la seva vida quotidiana per descobrir i donar resposta al perquè de la històrica absència de dones damunt dels escenaris.