Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

700 espectadors omplen l’Església Santa Maria amb l’espectacle ‘Tornem a Casa’ de l’Esbart Joaquim Ruyra


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 12/05/2022 11:56:08 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Esbart Joaquim Ruyra700 espectadors omplen l’Església Santa Maria amb l’espectacle ‘Tornem a Casa’ de l’Esbart Joaquim Ruyra

La quarta versió de l’intens muntatge de dansa i música en viu, a càrrec de la Cobla La Flama de Farners, va tornar a emocionar el públic que va assistir a les dues sessions de dissabte

L’intens i llarg aplaudiment que va reblar les dues representacions de ‘Tornem a Casa’ és una prova molt eloqüent del grau de satisfacció del públic que va omplir de gom a gom l’Església Santa Maria en les dues sessions que es van fer dissabte passat. La primera a les 5 de la tarda, quan els darrers raigs de sol començaven a declinar a l’exterior del temple, atorgant una especial llum a través dels seus vitralls, i la segona a les 9 de la nit, quan el silenci nocturn començava a envoltar-ho tot.


Espectacle 'Tornem a Casa'
Fotografia: Francesc Carrión
Tots els detalls contribuïen a que, una vegada més, poder assistir a aquest espectacle únic fos una experiència d’aquelles inoblidables, com ho havien estat les tres anteriors versions que ja se n’havien fet els darrers anys. Va comptar amb la participació de tot el cos de dansa i la música en directe e la Cobla La Flama de Farners, així com la les veus de dos cantants.


Tot l'equip al complet, en la fotografia de grup final
Fotografies: Ajuntament de Blanes
Un espectacle inoblidable en un recinte excepcional

Quan ja es prepara per celebrar els seus 60 anys d’història, l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes ha transcendit fronteres al llarg de tots aquests anys, però les seves arrels cal anar a buscar-les a redors de la Parròquia Santa Maria. Va ser així com va néixer la concepció de ‘Tornem a Casa’, un espectacle singular, únic i especial des de tots els punts de vista.


No tan sols perquè s’allotja al temple blanenc transformat en un màgic escenari gràcies a l’acurat treball del joc de llums i efectes visuals especialment preparats per a la ocasió. La màgia dels balls que executen les i els dansaires de l’Esbart Joaquim Ruyra, gràcies al seu acurat i rigorós treball previ, és difícil que pugui repetir-se en cap altra funció similar.

Música i cantants en directe i estrena de la suite ‘Ballçons’

Es va executar tot un repertori de danses d’arrel religiosa i de nova creació, un recital de danses que bevien de diferents rituals. Especialment destacable va ser l’estrena de la suite ‘Ballçons’, del mestre i coreògraf del grup blanenc, Xavier Bagà, que va ocupar principalment la segona part de l’espectacle ofert sense interrupcions. L’aposta va consistir en un nou repertori amb veu i cobla, amb la participació dels cantants Eva Trullàs i Ramon Manent.




Jordi Núñez dirigint la La Flama de Farners; Eva Trullàs i Ramon Manent
Es van interpretar arranjaments de Jordi Molina sobre temes tradicionals com ‘La Clavellinera’, ‘L’Hortolana’ o l’alegre ‘Jota Llevantina’. En aquesta nova ocasió, l’espectacle ha comptat amb la direcció del mateix Jordi Molina –creador de bona part dels arranjaments de ‘Ballçons’- així com Jordi Núñez, qui ha acompanyat el grup com a director musical al llarg de la seva història, i que aquest 2022 celebra els 60 anys de la seva estrena com a director.


Altres peces memorables van ser ‘Xaloc’, original del músic i compositor blanenc Jordi Molina i coreografia del cos de Dansa, així com diverses composicions que van ser creades en el seu dia per diversos coreògrafs amb què ha comptat l’esbart. Tampoc va faltar el ‘Ball de Morratxes’ que s’interpreta en la Festa Major de Santa Anna, així com les intenses composicions de ‘La dansa del velatori’ i la ‘Moixeranga d’Algemesí’, que va tancar el repertori previst.



Entre el públic que va poder gaudir de l’impactant espectacle s’hi comptaven l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Calataiud; i el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, Albert Sanz. Un cop acabada la segona representació, el cos de dansa, els músics de la cobla, cantants i membres de l’Esbart Joaquim Ruyra van immortalitzar la jornada amb una fotografia de grup que es va fer al mateix escenari on, una vegada més, el veterà grup va fer sorgir la màgia que només aquestes arts són capaces de transmetre sense paraules.

Emocionants agraïments per finalitzar ‘Tornem a Casa’

No cal dir que, després d’una tarda-vespre en què havien tingut lloc dues representacions d’un espectacle tan complex com emotiu, els sentiments estaven a flor de pell. El president de l’Esbart Joaquim Ruyra, Marc Coll, així ho va expressar, agraint els diferents integrants de l’entitat que fan possible que la màgia sorgeixi en cadascuna de les seves representacions, i en especial aquella vetllada.


Marc Coll, president de l'Esbart Joaquim Ruyra, durant els agraïments finals
Començant pel cos de dansa i continuant pels músics de la Cobla La Flama de Farners, així com l’equip artístic i tècnic, els qui actuen entre bambolines abans, després i durant les actuacions tenint cura d’aspectes tècnics, vestuari, maquillatge, i un llarg llistat. També va agrair en especial el suport d’un altre dels membres del cos de dansa que l’acompanya en la direcció artística, Quim Rutllant, així com els mestres coreògrafs i músics que han intervingut en la quarta edició de ‘Tornem a Casa’: Jordi Núñez, Jordi Molina, Xavier Bagà i David Martínez. Tots ells i elles, artífex d’aquest nou èxit.



Data de realització: 12/05/2022 | Data de la darrera actualització: 12/05/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300