Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes inaugura un Mural Inclusiu fet per l’Escola Carles Faust, l’Escola d’Educació Especial Ventijol i l’Institut Serrallarga


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 12/11/2022 09:12:44 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DIBUIXBlanes inaugura un Mural Inclusiu fet per l’Escola Carles Faust, l’Escola d’Educació Especial Ventijol i l’Institut Serrallarga

Han treballat plegats alumnes de primària, secundària i educació especial en un projecte integratiu per donar a conèixer aquest nou caire que se li està donant al centre

El pati de l’Escola Carles Faust ha acollit aquesta setmana un acte molt senzill però carregat de contingut i sentiment. Es tractava de celebrar la inauguració d’un ‘Mural Inclusiu’ que ha significat la suma d’esforços de tres grups d’alumnes: els del propi centre escolar on està situat, així com de l’Escola d’Educació Especial Ventijol i l’Institut Serrallarga.



Escola Carles Faust, Inauguració del Mural, dimecres passat
L’acte inaugural va quedar centrat precisament en aplegar els artífexs d’aquest projecte integrador al pati on es pot gaudir del mural, uns parlaments, i un animat esmorzar compartit. El van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; el director de l’Escola Carles Faust, Carles Martín; la directora de l’Escola d’Educació Especial Ventijol, Teresa Folgado; i el director de l’Institut Serrallarga, Rubén Fernández.


També van participar dos professionals de les arts plàstiques: Anna Laura Castro Aldegunde (https://www.instagram.com/annalau_art/) i Juan José García Bayón (https://imaginat.coop/), que han col·laborat en l’elaboració del mural de manera desinteressada. Es tractava de compartir entre tots i totes l’emoció de la feina feta gràcies a la suma d’esforços en una vetllada matinal plena de sentiments.

Un projecte proactiu, inclusiu i compromès amb els ODS

Els objectius que s’han volgut assolir, plenament aconseguits, han estat fomentar el treball en xarxa al centre educatiu i el seu entorn, ja que tots tres centres educatius estan geogràficament molt a prop, i inclús es comparteixen espais. Així, s’ha refermat uns vincles encara més forts entre diversos agents educatius que actuen en una mateixa zona, però amb característiques socioculturals diferents.


S’ha enfortit el sentiment de pertinença a la comunitat educativa per part de tot l’alumnat participant, i s’ha incentivat el compromís i responsabilitat envers l’entorn. En definitiva, el què ha aconseguit el nou equip docent és donar a conèixer l’Escola Carles Faust a la comunitat educativa com un centre proactiu, inclusiu i compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), així com posar a disposició de l’entorn els equipaments i potencialitats dels centres.

Suma d’esforços d’alumnes de primària, secundària, i educació especial

La gènesis d’aquest mur no cal anar a buscar-la massa lluny en el temps. Aquest curs 2022-2023 tot just va començar amb el canvi d’equip directiu de l’escola i, dins del nou projecte de direcció en què s’havia estat treballat prèviament, un dels objectius prioritaris marcats era canviar la imatge del centre, acabar amb l’estigmatització que pateix. Donar-li la volta i destacar el seu caràcter integrador, potser no gaire conegut encara portes enfora.


La feina ja va començar durant la darrera setmana de juny i el mes de juliol, quan es van fer canvis en el mobiliari i l’adequació d’espais en tots les aules, especialment les d’educació infantil. Ja llavors, es va deixar pel primer trimestre el treball de pintar el mur que envolta la pista del pati, donar-li un nou aire enlloc de la trista imatge que oferia.
Es tractava de fer un treball cooperatiu entre l’Escola Carles Faust i l’alumnat d’ESO de l’Escola d’Educació Especial Ventijol, amb els quals comparteixen espais en el mateix edifici. La idea es va proposar llavors a la direcció de l’EEE Ventijol i al Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes, amb un repartiment de tasques ben definit: les i els alumnes de l’Escola Ventijol netejarien el mur i l’imprimarien perquè després, conjuntament amb l’alumnat del Carles Faust s’acabés pintant el mur. Per la seva banda, el consistori blanenc es faria càrrec de les despeses de la pintura i el material necessari, així com el suport i coordinació del conserge de l’escola.


Anna Laura Castro Aldegunde i Juan José García Bayón fent els darrers retocs
Posteriorment, després d’una visita que es va fer a l’Institut Serrallarga per fer un altre projecte conjunt, l’equip docent de l’Escola Carles Faust va valorar que els alumnes del Programa de Formació i Inserció (PFI) també col·laboressin en el projecte. D’aquesta manera, la xarxa es va estendre encara més: un centre de primària, un de secundària i una escola d’educació especial.


A partir d’aquí es van tornar a repartir les tasques: les i els alumnes del Ventijol van començar a posar la imprimació, el grup de PFI del Serrallarga va netejar el mur, i a la part final de pintura intervindria l’alumnat de tots tres centres educatius. Precisament quan s’estaven fent les tasques de neteja i imprimació, van rebre la visita dels professionals Anna Laura Castro Aldegunde i Juan José García Bayón, que van sumar-se al projecte de manera voluntària i desinteressada, encarregant-se del disseny del mural sobre el mur.



Data de realització: 12/11/2022 | Data de la darrera actualització: 12/12/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300