Noticia publicada a la web el 01/21/2023 02:17:55 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes inaugura el Mural Solidari d’Homenatge als Donants de Sang esculpit a la façana de la Biblioteca
L’alcalde, Àngel Canosa, i el president de la Federació Catalana de Donants de Sang, Marc Ibars, han encapçalat l’acte d’avui al municipi on cada any unes 1.250 persones donen sang i plasma
El migdia d’avui dissabte Blanes ha pogut finalment inaugurar un projecte que feia prop de tres dècades que es volia fer realitat: un reconeixement en forma de creació artística per homenatjar totes les persones que són donants de sang. Així com en la majoria de poblacions s’opta per fer una escultura, a Blanes es va decidir fer-ho de manera diferent i participativa.
S’ha elaborat un mural solidari carregat de significat, un reconeixement visual a moltes persones anònimes que contribueixen a salvar vides amb el seu gest, donar sang, sense esperar res a canvi. El conjunt artístic s’ha esculpit directament sobre l’indret on es va triar instal·lar-lo: una de les façanes de la Biblioteca Comarcal, on s’hi fan periòdicament les donacions de sang, llevat dels anys de la pandèmia.
Es tracta de la façana que hi ha a l’esquerra de l’entrada principal, la que condueix a poder entrar en un dels serveis culturals que, a més a més, registra cada dia un major nombre d’usuaris al municipi. L’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el president de la Federació Catalana de Donants de Sang i vice-president de l’Associació de Donants de Sang-Girona, Marc Ibars. També han participat regidors i regidores del consistori, així com representants de les diferents institucions i entitats implicades.
Inauguració oficial del mural solidari d’homenatge als donants de sang
Seguint la filosofia que va impulsar la creació d’aquest mural solidari com a senzill i eloqüent homenatge, l’acte inaugural ha estat també molt espartà. La tinenta d’alcalde de Salut Pública, Marina Vall·llosada, s’ha encarregat de donar la benvinguda a tothom, cedint la paraula a la creadora de l’obra, l’artista blanenca Sònia Luna, qui ha explicat el significat que té.
Després s’han fet els parlaments oficials, encetats per la delegada de Blanes i responsable de la comarca de La Selva de l’Associació de Donants de Sang-Girona, Ma Rosa Grau, seguida pel president de la Federació Catalana de Donants de Sang, Marc Ibars. Per últim, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha fet la cloenda de l’acte, agraint en especial la tasca que des de fa tants anys duen a terme a Blanes l’Associació de Donants de Sang i el Banc de Sang i Teixits de Girona, representat avui pel seu cap de centre, Alfred Mingo.
Abans del parlament final de l’alcalde, el president de la Federació Catalana de Donants de Sang, Marc Ibars, ha volgut fer un agraïment explícit envers l’Ajuntament de Blanes i la creadora de l’obra que homenatja les donadores i donadors de sang. Qui també és vicepresident de l’Associació de Donants de Sang-Girona ha lliurat a Àngel Canosa i Sònia Luna la característica escultura amb les tres gotes de sang que simbolitzen les tres vides que es beneficien amb una sola donació.
Cada any donen sang i plasma a Blanes unes 1.250 persones
Un cop acabats els parlaments oficials, acollits a la Sala d’Actes Roberto Bolaño, l’acció ha continuat a l’exterior de la Biblioteca Comarcal, just davant del conjunt escultòric, on avui al matí hi havia tapat especialment per a la ocasió la part on s’explica el significat del conjunt escultòric. Els i les principals protagonistes de l’acte d’avui s’han encarregat de sumar esforços i ajudar a descobrir plegats la placa, on es pot llegir el text: “Blanes, en agraïment a totes i tots els donants de sang”.
La frase es complementa amb la silueta d’un cor del qual en cau una gota de sang, la simbologia més coneguda que sol identificar la donació. Ja fa temps que és constatable que Blanes és un dels indrets d’arreu de comarques gironines i Catalunya on cada any es registra un major nombre de donacions. Més concretament, segons dades de l’Associació de Donants de Sang, cada any prop de 1.250 persones donen sang i plasma en aquest municipi.
Per això l’Ajuntament de Blanes va decidir homenatjar els i les donants de sang simbòlicament a través d’un muntatge escultòric, atenent la petició de l’Associació de Donadors de Sang de Girona. L’acte inaugural també ha comptat amb dues intervencions musicals a càrrec del cantautor blanenc Bru Gallart, qui ha ofert la interpretació de dos temes de creació pròpia: Amor Clandestí i Qui Ets ?.
Implicació ciutadana per contribuir al contingut del mural solidari
El mural solidari inaugurat avui l’ha dissenyat i elaborat l’artista blanenca Sònia Luna. Ha fet realitat la petició del consistori respecte que es volia fugir de la típica escultura que simbolitza una gota de sang, la més utilitzada en d’altres municipis on ja s’erigeix un monument per homenatjar les persones que donen sang.
La proposta de Sònia Luna aviat va agradar a tothom, ja que no tan sols fuig de les típiques formes escultòriques, sinó també perquè s’ha fet comptant amb la necessària implicació de la ciutadania, que ha contribuït en el procés de creació. Al llarg de l’estiu es va dipositar una urna oberta a la participació de la ciutadania al vestíbul de la Biblioteca Comarcal.
La proposta consistia en què escrivissin en un paper, del propi puny i lletra de qui decidís col·laborar-hi, la paraula que simbolitzava per aquesta persona l’acció de donar sang. Es tractava que tothom qui volgués contribuís de manera enigmàtica en el procés, una incògnita que no es va desvetllar fins el passat mes d’octubre, quan Sònia Luna va esculpir diverses paraules a la façana. Han participat desenes de persones que, de manera anònima, van dipositar el paper amb la paraula escrita que havien triat.
D’entre aquest total de contribucions, l’artista en va triar una trentena, que ha reproduït amb la pròpia cal·ligrafia de qui la va escriure en el seu moment. Abans d’iniciar l’experiència, ja es va preveure que, llevat de comptades excepcions, les persones que han participat dipositant el seu respectiu suggeriment, han repetit una mateixa paraula que, sense saber-ho, ja havia proposat amb anterioritat alguna altra persona.
Per això, a ningú no l’ha d’estranyar que, si visita el mural solidari no reconegui la seva cal·ligrafia en la paraula que va triar en el seu moment, tot i que sigui la mateixa. Les paraules s’han escrit una darrera de l’altra començant per la punta de la façana que dóna al Parc de la Salut que hi ha darrera la biblioteca, i acaba a tocar de l’entrada principal al servei cultural. Justament en aquesta altra punta és on s’hi ha inclòs una breu explicació simbòlica perquè tot el conjunt artístic sigui més entenedor per a tothom.
Pel que fa a la trentena de paraules esculpides a la façana –tant en català com en castellà, i inclús frases breus acompanyades de símbols i mots en anglès- són les següents: vida, amor, salut, pupa, bonic :), life, ajuda, acció social, compartir salut, bondat + solidaritat, esperança, gratitud, empatia, ajudar, altruísmo !, humanitat, possibilitat, compartir, generós, necesario, renovació, VIDA i AMOR.
Sònia Luna, una artista blanenca especialitzada en restauració
Sònia Luna està especialitzada en tasques de restauració i escultura, i la seva obra es pot veure principalment en façanes, jardins i edificis d’arreu de Catalunya i l’estat espanyol. La seva especialitat també l’ha dut a haver de viatjar més lluny, com per exemple a Lone Tree, a l’estat de Colorado (Estats Units); a Lausanne (Suïssa) i Saint Etiènne (França).
Ha contribuït a la restauració i reposició d’estucs de l’emblemàtica Casa Batlló de Barcelona, Patrimoni de la Humanitat; l’estuc de calç amb pedres marcades i lliscats de la façana del Teatre Poliorama de Les Rambles de Barcelona; o bé la restauració i restitució d’esgrafiats que decoren el sostre de l’Església de Santa Anna, al barri de Gràcia de Barcelona. També ha fet esgrafiats a l’Hotel Oriente de Barcelona i a la façana del Parlament de Catalunya, i ha estat membre de l’equip de pintura i decoració en la pel·lícula de Fernando Trueba ‘El Embrujo de Shanghai’, rodada a Barcelona.