Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Tret de sortida del 60è aniversari de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes: més de mig segle ballant en català


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/01/2023 11:07:28 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOTret de sortida del 60è aniversari de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes: més de mig segle ballant en català

L’entitat cultural ha presentat les activitats commemoratives que s’allargaran durant tot l’any en un acte que va omplir de gom a gom la Casa del Poble

Coincidint amb el darrer cap de setmana del mes de gener l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes ha fet el tret de sortida de la commemoració dels 60 anys que compleix aquest 2023. Ho ha fet presentant els actes que tindran lloc durant tot l’any per celebrar aquesta efemèride, complint el costum que té l’entitat cultural de celebrar l’aniversari de la seva creació cada cinc anys.


Casa del Poble, dissabte passat
Presentació Actes 60è aniversari Esbart Joaquim Ruyra
La sala d’actes de la Casa del Poble es va quedar petita per acollir la gran quantitat de públic que s’hi va congregar per no perdre’s detall de la presentació. I és que, com és marca de la casa, l’acte no va consistir en un parlament explicatiu que anés desgranant un per un el llistat d’activitats. Per donar a conèixer la commemoració es va fer en forma d’un espectacle que va comptar amb diferents ingredients on hi va haver –com no podia ser d’una altra manera- dansa, vídeos recordatoris, efectes visuals i –sobretot- molt bon humor.


L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el president de l’Esbart Joaquim Ruyra, Marc Coll. Els acompanyaven regidors i regidores, així com diferents integrants de l’esbart: dansaires, membres dels diferents equips de la logística que suposa l’organització dels seus espectacles, així com familiars, amics i simpatitzants d’una entitat que compta amb una legió de seguidors i seguidores.

Espectacle de presentació dels actes commemoratius

La presentació, que ja ha estat de per sí la primera de les activitats commemoratives de l’aniversari, va significar també un repàs a la història de l’entitat d’una manera emotiva i original, així com un homenatge a totes aquelles persones que han ajudat a fer-la gran. L’espectacle va comptar amb un mestre de cerimònies d’excepció, encarnat per un dels membres del cos de dansa, Sergi Vives, qui va anar introduint els ingredients de l’acte.Dos dels més celebrats van ser sengles muntatges de vídeo que recollien un emotiu recorregut històric de l’entitat. El primer era una trajectòria de les sis dècades que ja han abastat, des dels anys 60 fins l’actualitat, mentre que el segon vídeo va quedar centrat en aquests darrers 5 anys, des de la celebració del 55è aniversari fins ara, inclòs el difícil periple que va significar pet tots i totes les membres de l’esbart seguir mantenint viu l’esperit de dansa durant el confinament per la COVID.Pel que fa als homenatges, se’n van fer a figures emblemàtiques conegudes per la gran família de l’esbart, persones que sempre han estat i continuen estant al peu del canó, disposades una i altra vegada a donar-ho tot de manera desinteressada per mantenir viva la flama que l’ha fet esdevenir una entitat de prestigi en el món cultural blanenc i català. Entre ells i elles Pere Castany, la Juani, o bé l’anterior presidenta de l’entitat, Anna Turon.


Com dèiem abans, com no podia ser d’una altra manera, l’espectacle de presentació dels actes commemoratius del 60è aniversari també va incloure balls. Primer amb el Cos de Dansa, 23 homes i dones, nois i noies que no tan sols són de Blanes, també n’hi ha de Malgrat, Lloret, Tordera, Santa Susanna o Sant Feliu de Buixalleu. Amb la seva expertesa habitual, van oferir la coneguda ‘Polca d’House’.L’altra actuació va anar a càrrec de la pedrera, l’Escola de Dansa de l’Esbart, formada per una legió de nens i nenes que no tan sols s’inicien en el ball. També creixen com a persones aprenent valors i companyerisme, formant part d’una històrica entitat. Acompanyats dels seus monitors i monitores, van oferir un dels balls que més va sonar l’any passat en la seva re-estrena: ‘El Patatuf de Blanes’.

Activitats Commemoratives durant tot el 2023 per celebrar els 60 anys

Precisament el conegut ball de la canalla va donar pas al darrer ingredient de la vetllada: la presentació de les activitats commemoratives dels 60 anys a càrrec del president de l’Esbart Joaquim Ruyra, Marc Coll. Unes activitats que s’aniran succeint durant tot aquest any i que, després de la presentació del darrer cap de setmana, continuaran aquest mes de febrer amb la participació al Carnaval de la Costa Brava Sud amb una carrossa i una comparsa. A Blanes es podran veure la tarda del diumenge 19 de febrer, coincidint amb la Rua de Carnestoltes.


Durant el mes de març es vol organitzar un dinar al Santuari del Vilar, a l’abril la celebració d’una data molt assenyalada: el Dia Internacional de la Dansa, i el mes de maig es presentarà un disc de danses de Blanes. Al juny hi haurà un munt d’activitats: una ballada conjunta del cos de dansa i l’escola, l’elaboració de l’estora de corpus commemorativa dels 60 anys, el final de curs de l’activitat ‘Dansa a les Escoles’ i la celebració de les ‘Enramades’ dedicades especialment als ex dansaires.


Al juliol l’esbart protagonitzarà tres principals activitats coincidint amb la Festa Major: la interpretació del Ball de Morratxes el dia de Santa Anna, una nova edició del Festival Korre Ke Token i la tradicional actuació a la Plaça dels Dies Feiners. Una menció especial mereix l’activitat del setembre, quan s’estrenarà el nou espectacle anomenat ‘DeziroAgo’, és a dir: desig i acció, que marcarà allò que es diu ‘un abans i un després’, en la línia del què van ser en el seu moment els anteriors muntatges ‘Dansem’ i ‘DAD.EXE’.Els dos darrers actes d’aniversari coincidiran amb els últims i respectius mesos de l’any. Al novembre hi haurà un dinar o sopar institucional de gala i al desembre el què ja ha esdevingut tota una tradició: la interpretació de l’espectacle ‘Tornem a Casa’ a la Parròquia Santa Maria.Data de realització: 02/01/2023 | Data de la darrera actualització: 02/01/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300