Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes fa la 5a Marxa per la Pau, una iniciativa pionera a Catalunya que uneix totes les religions de la ciutat


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/04/2023 07:53:42 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes fa la 5a Marxa per la Pau, una iniciativa pionera a Catalunya que uneix totes les religions de la ciutat

Consisteix en fer un recorregut nocturn pel nucli antic, incloent la lectura de textos al·lusius a la no violència, ja que tanca cada any el cicle de la ‘Setmana per la Pau’

L’any passat ja es va poder recuperar de nou aquesta iniciativa després de l’impàs que havia suposat al 2021 no poder-la fer per la COVID. Ara bé, aquest 2023 s’ha pogut tornar a fer allò que es diu ‘amb tots els ets i uts’, ja que al terme del recorregut de l’activitat, es va recuperar una tradició molt agraïda en una nit d’hivern: la xocolatada popular que l’havia tancat en les tres primeres edicions.


Sortida Marxa per la Pau des de la Biblioteca Comarcal,
amb la benvinguda a càrrec de Marina Vall·llosada
Es tracta, a més a més, de l’acte més intens i esperat per tothom de tot el cicle de la Setmana per la Pau, i precisament serveix per tancar-la després que cada dia, de dilluns a divendres, hi ha hagut una activitat. Ahir, doncs, va tenir lloc la 5a Marxa per la Pau, una iniciativa pionera arreu de Catalunya, perquè aplega totes les religions de la ciutat que volen sumar-s’hi.

5a Marxa per la Pau pels carrers de Blanes

L’activitat perdurada de nou ahir divendres consisteix en fer un itinerant per places i carrers del centre de la vila amb la participació de les diverses comunitats religioses de Blanes que volen sumar-s’hi, respectant en tot moment les creences de cadascú. Es va encetar poc després de les vuit del vespre, a l’esplanada de davant la Biblioteca Comarcal de Blanes, amb una presentació a càrrec de la tinenta d’alcalde d’Acció Social, Igualtat, Nova Ciutadania i Solidaritat, Marina Vall·llosada, que es va encarregar de donar la benvinguda a tothom.


Després d’un breu parlament, la ‘5a Marxa per la Pau’ de Blanes es va encetar encapçalada per una pancarta al·lusiva a l’activitat, emprenent un recorregut al llarg del qual ja estava previst fer dues aturades fins arribar al seu destí final. En cadascuna d’elles els diferents integrants van intervenir llegint textos, amb un breu parlament o bé llegint poemes.


Després d’enfilar l’Avinguda Catalunya, el primer lloc d’aturada va ser a la Plaça dels Països Catalans, on va haver una intervenció a càrrec de sengles representants de l’Església Evangèlica de Filadelfia, i de l’Església Evangèlica Baptista. Els primers van llegir una poesia, on un dels fragments deia: “La pau no són paraules, ni absència de guerra. La pau no es crea, ni tampoc no s’inventa”.


L’Església Evangèlica Baptista va llegir un text de Maria Gabriela Vieira, estudiant de Comunicació Social, on es preguntava perquè la pau segueix sent tant difícil d’abastar, ja que la proliferació de conflictes i tensions internacionals demostra que encara estem lluny d’aconseguir-la. Amb tot, es donava un missatge positiu per no perdre l’esperança: “Però, avui més que mai, resulta imperatiu no defallir i recordar l’heroisme de quedar-se a construir on d’altres han destruït. Val la pena apostar per la pau, val la pena creure en ella i, per sobre de totes les coses, val la pena buscar-la en tots els àmbits”.


La marxa va seguir pel Passeig de S’Abanell i el Passeig de la Marina, fins arribar al segon lloc d’aturada, al costat de la Plaça Catalunya, a tocar de la Roca de Sa Palomera. En aquest simbòlic indret va intervenir l’Església Catòlica de Blanes, representada per la Parròquia Santa Maria, amb l’icònic poema de Joana Raspall, ‘Podries’, un cant a l’empatia: “Per tot això pensa que importa tenir les mans ben obertes i ajudar qui ve fugint de la guerra, fugint del dolor i de la pobresa. Si tu fossis nat a la seva terra, la tristesa d’ell podria ser teva”.


Aqui també va intervenir la Comunitat Islàmica, en aquest cas la Mesquita Rahma, que comminava a través d’un poema anònim a marxar tots i totes plegades perquè la gent prengui consciència de la necessitat que imperi la pau: “Marxem per la pau i la no violència, demanant la fi de les guerres aquest dies, tots de manera urgent prenguem consciència. Tenim dret a viure en harmonia ! Que aquesta marxa recorri tot el planeta, una crida de proposta a la societat, rebutja tot tipus de violència pel teu bé i el de la humanitat”.


Finalment, es va arribar al destí final, davant l’Ajuntament de Blanes, on es feia la tercera i darrera aturada, comptant en aquest cas amb una aportació del Centre Cristià FEAM. En nom seu, Jonathan Martín-Arroyo va parlar sobre el sentit del mot que havia mogut tota l’activitat: “La Pau no tan sols és alguna cosa que sentim, sinó alguna cosa que fem. No prové només de ser amables els uns amb els altres, o d’acceptar-se, o de perdonar-se i animar-se els uns als altres. La Pau prové d’exercir la justícia entre nosaltres”


La cloenda de l’acte va anar a càrrec de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui va agrair tots i totes les persones que havien fet possible aquesta cinquena ‘Marxa per la Pau’. Les seves paraules es van completar escoltant una de les versions de l’immortal ‘Imagine’ de John Lennon més adequades pera la ocasió: la que van fer el duet format pel cantant argelí Khaled i la intèrpret israelita Noa. Per tancar l’activitat, es va recuperar una tradició que l’any passat no va ser possible per les mesures de seguretat COVID: degustar un got de xocolata.


Una experiència pionera a Catalunya, amb totes les religions de Blanes

Cal dir que la ‘Marxa per la Pau’ de Blanes és una iniciativa única i pionera a Catalunya, perquè suma la participació de diferents comunitats religioses presents al municipi. Aquest 2023 ha estat el cinquè any no consecutiu –l’any 2021 es va anular per la COVID- que s’ha organitzat, i compta amb la implicació de les diferents creences que conviuen al municipi constituïdes en la Taula de Comunitats Interreligioses de Blanes.


Les arrels, els antecedents d’aquest acte, cal anar a buscar-los a finals dels anys 90, quan ja es feia una experiència que duia el mateix nom i unia participants de tres parròquies catòliques –Santa Maria, Santa Teresa i Sagrada Família- i de l’Església Evangèlica Baptista: la Marxa per la Pau. Tot i els bons resultats que tenia, la iniciativa es va deixar de fer, després que la darrera vegada es va celebrar el desembre de 2016. Prenent-ho com a referència, durant el 2017 totes les comunitats religioses del municipi van prendre el compromís de recuperar-la i millorar-la.


Així va ressorgir la idea de posar-se mans a l’obra i organitzar-la de nou, però amb un afegit qualitatiu en relació a la que s’havia estat fent els darrers anys: comptar amb la participació de tothom sense excepció. Els actes de la ‘Setmana per la Pau’ de Blanes estan organitzats pel Servei de Primera Acollida de l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania; la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social; i la Taula de Comunitats Interreligioses de Blanes. També compta amb el suport de la Biblioteca Comarcal de Blanes, diverses àrees de l’Ajuntament de Blanes, i la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.
Data de realització: 02/04/2023 | Data de la darrera actualització: 02/04/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300