Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes, Suècia i Canàries s’uneixen per reconèixer la tasca d’Erik Sventenius, botànic i solidari


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 02/07/2023 11:32:55 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Logo_MarmBlanes, Suècia i Canàries s’uneixen per reconèixer la tasca d’Erik Sventenius, botànic i solidari

Ahir se li va retre homenatge al Jardí Botànic Marimurtra, on va ser-hi durant la Guerra Civil, traslladant-se després a les Illes, on va crear el jardí més gran d’Espanya

Malauradament, passa força sovint que les tasques d’herois i heroïnes anònimes no es coneix ni és reconeguda per ningú fins que passen molts anys. En aquest cas, no és que ningú no hagi homenatjat mai l’home a qui ens referim. Senzillament, abans d’aquesta setmana, mai no havia passat encara que diferents indrets on va exercir la seva bonhomia hagin sumat esforços per fer-li un reconeixement.


D'esquerra a dreta: Juli Caujapé, Inés Jiménez, Cristòfol Jordà,
Sofia G. Stenhammar, Quim Valls, Marina Vall·llosada, Rafel Ferrer i Josep Borrell
Estem parlant d’Eric Ragnor Sventenius, nascut a Suècia l’any 1910 i mort a Gran Canaria al 1973, qui va perfeccionar-se com a botànic al Jardí Botànic Marimurtra de Blanes, al costat del seu creador, Carl Faust, i posteriorment va fundar el Jardí Botànic Viera y Clavijo a Gran Canaria. D’aquí la raó per la qual representants de les tres terres que el referencien hagin sumat esforços per honrar la seva memòria.

Blanes, Suècia i Canàries, unides per l’obra d’Erik Sventenius

L’acte de reconeixement s’ha fet ara, davant l’imminent 50è aniversari de la seva mort, així com els 70 anys de la creació del jardí que avui dia conserva el seu llegat a les Illes Canàries. Per a retre-li homenatge es va comptar amb la participació del president de la Fundació Carl Faust, Cristòfol Jordà; la tinenta d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, Marina Vall·llosada; la consellera de Medi Ambient del govern autònom de Canàries, Inés Jiménez, i la consol de Suècia a Catalunya, Sofia Geli Stenhammar.


També va assistir el director-gerent del Jardí Marimurtra, Josep Borrell; el jardí canari, Juli Caujapé, ex investigador del jardí de Blanes, i dos dels patrons de la Fundació Carl Faust: Quim Valls i Rafel Ferrer. Per posar l’accent en la relació que va haver entre el botànic suec i el filantrop alemany, l’acte es va allotjar ahir dilluns a la casa de Carl Faust que hi ha just a l’entrada del Jardí Botànic Marimurtra.


Benvinguda Cristòfol Jordà, president Fundació Carl Faust
En primer lloc, es va encarregar de donar la benvinguda el president de la fundació, qui després va encetar la vetllada amb una conferència sobre la figura d’Sventenius, a través de les dades de Josep Ma Camarasa, gran coneixedor de tota la història relacionada amb el paratge blanenc. Cristòfol Jordà va revelar el què poques persones saben a l’entorn de com es va viure la Guerra Civil del 1936-1939 al jardí, coincidint amb l’època en què el botànic suec hi treballava. Quan va esclatar el conflicte bèl·lic Carl Faust era a Baviera, de manera que Sventenius va haver d’afrontar tot sol la situació. La seva bonhomia ja es va deixar veure llavors.


Parlament d'Inés Jiménez, consellera Medi Ambient govern autònom Canàries
Com que la fam començava a fer estralls, Sventenius va substituir espècies que configuraven el Jardí Botànic Marimurta per plantacions de patates i altres aliments que va repartir entre la gent més necessitada. D’altra banda, va protegir l’entorn del jardí aixecant la bandera de Suècia a l’entrada del jardí, de manera que es considerés com si fos una extensió del territori neutral suec, ja que així s’havia declarat aquest país llavors.


Parlament Sofia Geli Stenhammar, Cònsol de Suècia
Una altra mostra del caràcter del botànic suec la tenim en què l’any 1937, mentre la guerra civil encara continuava viva, li van encarregar que es fes càrrec dels orfes de guerra de la Colònia Sueca a Catalunya. Per això, es va traslladar a Teià, on va organitzar l’orfenat i va tenir cura dels nens i nenes a qui, a més a més, també duia d’excursió a Blanes perquè coneguessin el Jardí Botànic Marimurtra.


Parlament Marina Vall·llosada, tinenta d'alcalde de Medi Ambient
Tant és així, que l’Ajuntament de Teià li va dedicar un carrer, i va celebrar un homenatge l’any 2004, on van participar-hi moltes de les nenes i nens a qui Sventenius va ajudar a tenir-ne cura quan eren petits, ara gent gran que van demostrar el seu agraïment participant a l’acte. Finalment, quan es va traslladar a la Gran Canària, va fundar el Jardí Botànic Viera y Clavijo, actualment el més gran en extensió d’arreu de l’estat espanyol.


La Cònsol de Suècia, signant al Llibre d'Honor
Sengles parlaments de la consellera de Medi Ambient del govern autònom de Canàries, del Consolat de Suècia a Barcelona, i la tinenta d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes van tancar l’Acte Institucional. Finalment, per immortalitzar la jornada, les dues convidades foranies van signar al Llibre d’Honor, i es va fer una fotografia de família dels principals protagonistes al despatx privat de Carl Faust.



Data de realització: 02/07/2023 | Data de la darrera actualització: 02/07/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300