Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes decreta tres dies de dol oficial per la mort de Maria Dolors Oms, la primera alcaldessa de la democràcia


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 02/23/2023 10:24:22 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

IMATGEL’Ajuntament de Blanes decreta tres dies de dol oficial per la mort de Maria Dolors Oms, la primera alcaldessa de la democràcia

Va governar del 1979 al 1987 i del 1991 al 1995, i durant 30 anys va continuar la seva vocació de servei com a presidenta de la Fundació Aspronis

Durant tres dies, des d’aquest passat dimecres i fins demà divendres, l’Ajuntament de Blanes ha decretat sengles jornades de dol oficial per la mort de Maria Dolors Oms i Bassols, qui ens va deixar ahir a la tarda a l’edat de 82 anys. La mateixa tarda d’ahir dimecres la Policia Local de Blanes es va encarregar de baixar a mig pal les banderes oficials que onegen al consistori en senyal de dol, així com les de la prefectura del cos municipal de seguretat.


Policia Local de Blanes baixant les banderes oficials a mig pal en senyal de dol
També s’han suspès els actes oficials que estaven previstos durant aquests dies, i abans de començar el Ple Municipal ordinari d’aquest mes de febrer –que tindrà lloc avui dijous a les set del vespre-, es mantindran uns minuts de silenci per honrar la seva memòria. Aquest reconeixement també es farà al mateix temps en record de Joanna Fernández Berney, directora de Ràdio Blanes durant 25 anys, que va morir el passat 30 de gener.

La primera alcaldessa de la democràcia, que va governar tres mandats

Maria Dolors Oms va ser la primera alcaldessa de la democràcia, i fins ara també ha estat l’única dona que ha ocupat aquest càrrec a l’Ajuntament de Blanes. Ho va fer durant tres mandats: primer en dos de seguits, del 1979 al 1987, i després un tercer del 1991 al 1995. La caracteritzava el seu caràcter emprenedor i decidit, que la definia com a dona i com a persona.


Aquesta força de voluntat va fer que pogués afrontar el doble repte que suposava no tan sols ser la primera alcaldessa escollida democràticament després de la Dictadura de Franco, sinó també el fet de ser dona en una època en què era i continua considerat sovint sinònim de debilitat i indecisió. Dues mancances que tothom qui ha conegut la Ma Dolors sap abastament que no la caracteritzaven.


Precisament avui, 23 de febrer, es compleixen 42 anys d’ençà que va haver d’afrontar una de les situacions més delicades amb què li va tocar lidiar al llarg dels seus mandats: el cop d’estat del 23-F. Aquella nit la Ma Dolors va enfrontar-se al grup de guàrdies civils que van presentar-se a l’Ajuntament de Blanes on estaven reunits els regidors de tots els grups polítics fent pinya amb l’alcaldessa. Venien amb no massa bones intencions i –tal com relata qui també ho va viure en primera persona, el llavors cap de la Policia Local, Pedro Corrales- en evident estat etílic.


Aquella nit va fer gala de la seva facultat per gestionar amb enteresa, molta ma esquerra i valentia situacions molt delicades, igual que va seguir fent durant els tres mandats. Així ho recordava també fa 7 anys qui va ser alcalde de Blanes del 2015 al 2017, Miquel Lupiález, quan va introduir el perfil de qui va ser pregonera de la Festa Major de Blanes l’any 2016. Una pregonera que va provocar que la Plaça dels Dies Feiners es quedés petita per enquibir tanta participació.

Un intensa vida política i social amb vocació de servei als demés

Aquell pregó va servir per conèixer detalls poc coneguts de la Ma Dolors, com per exemple que de petita li agradava jugar a futbol, o bé que al dur dues cuetes aviat es a guanyar el sobrenom de Pona –per Pepona-, i posteriorment pel de Popi, com la seguien anomenant tots els de la seva família. Durant la seva joventut, la precarietat laboral que es vivia als anys 60 la van empènyer a treballar des de la clandestinitat en aquest àmbit, i per això va decidir fer els estudis d’Assistent Social.


Va ser llavors quan es va separar del seu primer marit mentre, paral·lelament, en l’àmbit professional va començar a estudiar dret, carrera que va haver de deixar després del dur cop que li va suposar haver d’afrontar la mort de son pare. Poc després, convençuda que calia contribuir a construir un nou model de societat, va involucrar-se amb el PSC, i l’any 1979, quan es van convocar les primeres eleccions democràtiques, va encapçalar la candidatura que després li significaria ser la primera alcaldessa i, fins ara, l’única que hi ha hagut a Blanes.


De la seva intensa etapa en el món de la política són llegendàries les seves contundents opinions que seien càtedra, i la resolutiva passió amb què afrontava la sempre difícil tasca de ser alcaldessa, ja que suposa la veritable trinxera, el govern més proper a la ciutadania i, per tant, més exposat que a d’altres administracions públiques més inabastables. Malgrat tot, tothom recorda la seva vocació de servei als demés, que va fer que els darrers anys, després de deixar el món de la política activa, fos presidenta de la Fundació Aspronis -que atén persones amb discapacitats físiques i intel·lectuals- durant gairebé 30 anys, del 1992 al 2021.
És impossible compendiar en un breu escrit com era Ma Dolors Oms perquè, a més a més, a Blanes tothom que tingui una certa edat pot explicar mil-i-una anècdotes viscudes o sentides. Potser, doncs, la millor manera per definir-la és recórrer a les seves paraules, les que va pronunciar fa set anys amb motiu de pronunciar el pregó d’inici de la Festa Major: “Ja ho veieu, no tinc ni he fet res d’especial. Sóc una persona normal que estima apassionadament el seu poble i que li agrada escoltar, comprendre, aprendre, compartir, caminar al costat de la seva gent (...) Amigues i amics, la vida passa, inexorablement. Però el més important és trobar i saber-ne el sentit que vols que tingui i viure-la ! Aquest ha estat el meu camí”.



Data de realització: 02/23/2023 | Data de la darrera actualització: 02/23/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300