Noticia publicada a la web el 03/11/2023 08:13:34 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes recorda les primeres dones universitàries de la II República amb el film ‘Pioneres’, a càrrec del CEAB-CSIC, amb motiu del 8-M
La seva directora, Lala Gomà, va assistir ahir a la projecció seguida d’un cinefòrum amb científiques del CEAB que també són pioneres: Iosune Uriz i Ma Àngels Puig
El vespre d’aquest passat divendres Blanes va continuar celebrant el cicle d’activitats organitzades amb motiu del 8-M, el Dia Internacional de la Dona, amb un interessant cinefòrum acollit al Centre Catòlic. Organitzat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) amb el suport del Servei de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Blanes, la jornada es va encetar amb la projecció del documental ‘Pioneres. Dones Universitàries de la Segona República’.
Mica Álvarez, M Àngels Puig, Lala Gomà, Iosune Uriz i Marina Vall·llosada La tinenta d’alcalde d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat del consistori blanenc, Marina Vall·llosada, es va encarregar de donar la benvinguda acompanyada de Lala Gomà, la directora del treball audiovisual, qui precisament és filla d’una de les dones pioneres que el protagonitzen. Lala Gomà va introduir la projecció acompanyada de la tècnica del Servei de Polítiques d’Igualtat, Mica Álvarez, qui va conduir el cine-fòrum posterior, on es va comptar amb dues altres valuoses aportacions.
Participació de científiques pioneres del CEAB-CSIC
I és que un dels ingredients més gratificants de l’acte d’ahir va ser la participació d’aquestes dues altres dones que també han estat pioneres en els seus respectius camps de recerca, investigadores del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC): Maria Àngels Puig i Iosune Uriz. Actuals referents que van reflexionar ahir respecte antecessores que també van contribuir a obrir un dur camí sempiternament reservat als homes, però que també han contribuït a conreat brillantment també per moltes dones sovint oblidades.
El docu ‘Pionerres. Dones Universitàries de la Segona República’ està dedicat a aquelles dones catalanes que van ser pioneres en els estudis universitaris (Filosofia i Lletres i Ciències) durant el període entre la Segona República i el final de la Guerra Civil, és a dir: entre el 1931 i el 1939. Un període efímer, que ara una altra dona s’ha encarregat de reivindicar amb aquest treball estrenat l’any passat al programa de TV3 ‘Sense Ficció’. Per tant, esdevé un sentit homenatge que reivindica la igualtat de les dones en tots els camps.
Lala Gomà, directora del film, amb Mica Álvarez Aprofundeix en la vida de nou d’aquestes dones pioneres a través dels testimonis de les seves famílies llevat d’una, Elisa Sola, que quan es va rodar el treball tenia 106 anys. És doncs un homenatge a Eulàlia Presas, Elisa Sales, Carmina Pleyán, Dolors Pomar, Maria Bernet, Carme Picart i Margarita Figueres, que van estudiar diferents branques de Filosofia i Lletres. Per la seva banda, Maria Vilà Clé i Dolores Álvarez Castrillon van estudiar Ciències.
Totes nou van ser dones actives intel·lectualment, decidides i amb ganes d’estudiar i exercir una professió durant la post guerra. Per aquelles dones de classe mitja no va ser fàcil pensar i fer realitat el fet d’estudiar una carrera universitària. No tan sols perquè estava reservada als homes, sinó també perquè a ningú no li passava pel cap que les dones també poguessin accedir a estudis superiors.
La immensa majoria estava dedicada a preparar-se per la seva ‘gran fita’ que era casar-se i tenir fills o, ocasionalment, aprendre un ofici com a ‘màxima indulgència’. Al mateix temps, les nou dones van poder estudiar en català després que l’1 de juny del 1933 un decret signat pel president de la II República Espanyola, Niceto Alcalá Zamora, i pel ministre espanyol d’Instrucció Pública, Fernando de los Ríos, va aprovar l’autonomia de la universitat catalana, proclamant-se el català com a llengua oficial de la universitat juntament amb el castellà, que fins llavors havia estat l’única.
Qui també ha contribuït a normalitzar i fer més igualitari un camp tradicionalment considerat com masculí és la mateixa directora del documental, Eulàlia Gomà. Ha rebut el Premi Nacional de Cultura en l’apartat d’Audiovisuals concedit per la Generalitat, i ha treballat a TV3 com a realitzadora-directora de programes culturals i documentals.
Després d’aquest nou acte del cicle amb motiu del 8-M, la celebració del Dia Internacional de la Dona, les activitats continuen avui dissabte amb l’obra ‘Dona, Doneta, Donota’ a 2/4 de 9 del vespre al Teatre de Blanes, amb entrada lliure fins exhaurir l’aforament. Per últim, el darrer acte es farà demà diumenge amb la II Marxa Solidària del Dia de la Dona del ‘Projecte Elles’, amb sortida a les 10 del matí des del Passeig de Mar.