Noticia publicada a la web el 04/02/2023 08:06:36 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
El Bon Samarità i l’Ajuntament de Blanes treballen per donar estabilitat i futur al projecte d’acollida dels infants rescatats d’un orfenat d’Ucraïna
Amb motiu de l’aniversari de la seva arribada a Blanes s’ha fet un acte d’agraïment al suport rebut i s’ha plantejat una nova etapa en coordinació amb la DGAIA
La setmana vinent, el dijous 6 d’abril, farà un any que van arribar a Blanes, llavors amb l’esperança que podrien tornar aviat a Ucraïna, sempre pendents de veure si el conflicte es resolia o anava per llarg. Ara, quan la realitat s’imposa i s’ha pogut comprovar que la possible tornada a casa continua estant molt lluny en l’horitzó, cal que facin un replantejament.
Acte d'Agraïment 1er aniversari arriabada dels nens i nenes ucraïnesos
Auditori CCFEAM - ACBM El BonSamarità Es tracta del projecte endegat per la ONG d’Acció Solidària Internacional ‘Fundació El Bon Samarità’ de Blanes, que ha comptat amb la col·laboració de voluntariat, entitats i institucions que els han ajudat durant tot aquest any, entre elles l’Ajuntament, a través dels Serveis Socials i altres departaments. La fita va ser portar fins aquí, lluny de la dura realitat que estaven patint, els integrants d’un orfenat situat a l’oest d’Ucraïna, ‘Native Home’, a través de la ONG blanenca, en contacte amb l’organització internacional Serving Orphans Worldwide (SOW).
No va ser gens fàcil poder tramitar tant l’extracció i trasllat, aconseguir els permisos i la burocràcia necessària perquè fos possible dur a terme l’operatiu, però finalment van arribar a Blanes 31 infants d’entre 2 i 17 anys d’edat (22 orfes i 9 fills dels monitors) i 7 adults que els acompanyaven. Un any més tard, s’han quedat 25 nens i nenes i 3 adults, perquè els qui han pogut tornar ja ho han fet.
Un nou projecte d’acollida perquè tinguin una llar i no un refugi
Coincidint amb el primer aniversari de la seva arribada a Blanes, cal un replantejament respecte la idea inicial. Per això, la ONG El Bon Samarità treballa perquè deixin de ser refugiats i tinguin una llar pròpia al lloc on se’ls va acollir ara fa un any. D’ençà de la seva arribada, s’han viscut diverses etapes, i actualment s’està en la tercera extensió que s’allargarà fins al juny. A partir de llavors, s’haurà d’haver trobat en la opció més viable, pensant sempre en el benestar d’ells i elles.
Principal equip de voluntariat amb el presient d'EBS Un dels possibles escenaris, el més desitjable, seria valorar la possibilitat que l’estada sigui permanent, una proposta que comptaria amb el recolzament de l’Ajuntament de Blanes, i que també se li ha plantejat a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, que s’ha mostrat disposada a estudiar-la. Aquest suport, però, depèn de diversos factors.
El president de la ONG El Bon Samarità, Jaume Torrado, i l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, es van reunir fa uns dies per tractar diverses qüestions relacionades amb l’acolliment dels nens i nenes ucraïnesos, entre elles valorar aquest projecte de caràcter més estable i definitiu. En aquest sentit, el batlle blanenc ha avançat que s’estan estudiant possibles escenaris de futur, un dels quals seria posar a disposició un terreny municipal on construir un espai estable, obert a compartir i donar resposta a d’altres necessitats socials i col·lectius que hi hagi.
Acte d’Agraïment ‘Un any amb nosaltres com a casa’
Que es compleixi un any d’ençà que un grup de persones -siguin d’on siguin-, han hagut de fugir de casa, no és pas una data per celebrar, però si per reflexionar i cercar emocions que puguin contribuir a no perdre l’esperança, mirant la part positiva, perquè en aquest cas sí que n’hi ha hagut. Per això, amb motiu d’aquest aniversari El Bon Samarità va organitzar divendres passat un acte d’agraïment.
Cançons interpretades pels nens i nenes ucraïnesos Gratitud a totes les persones, entitats, empreses i institucions que durant aquest any els han ajudat a fer possible l’acolliment i estada dels infants a Blanes, creant així espais segurs i confortables. Estructures i relacions que ajudessin en el seu procés d’adaptació i integració sota el complex trauma que representa la seva condició d’orfes i supervivents de la invasió, amb companys d’escola i famílies blanenques que els han acompanyat en aquest coneixement d’un nou espai.
L’acte, que es va acollir a l’auditori de l’Església Evangèlica CCFEAM de Blanes, on s’allotja la ONG d’Acció Solidària Fundació El Bon Samarità, va tenir com a nexe comú l’emoció de poder compartir moments carregats de sentiments. En primer lloc els nens i nenes van obsequiar al públic amb dues cançons: la primera, cantada en català, era ‘Em dones força’, la versió de ‘You raise me up’ que va interpretar Sergio Dalma amb l’Escolania de Montserrat al disc de La Marató de TV3 del 2011.
Parlament de Solomia La segona era una cançó ucraïnesa que van cantar barrejant la seva llengua i el castellà, aixecant en tots dos casos els emocionats aplaudiments de la concurrència. També es va comptar amb la valuosa aportació de la Solòmia, una noia ucraïnesa de 16 anys, que va explicar en català, après durant aquests mesos, com havia estat la seva experiència, destacant sobretot com li agradava viure a Blanes, on el què més li agrada és la platja i el mar que l’acarona.
Intervenció de Vitaliï Zhilyak, director de l'orfenat ucraïnès Una altra aportació que va commoure al públic va ser la del director de l’orfenat ucraïnès, Vitalii Zhilyak, acompanyat de la seva dona i la seva filla, qui en aquest cas va actuar com a traductora al català. El seu parlament, trencat per l’emoció que sentia, va ser senzillament per agrair totes les mostres de suport rebut durant tot aquest temps, recordant la traumàtica experiència que havia suposat veure com la teva llar, la teva realitat, s’esmicolava per la guerra.
Principal equip de voluntaris i voluntàries, així com
la parella de voluntaris format per l'Helena i en Quim Durant l’acte es va projectar un vídeo que resumia l’any viscut amb imatges i diversos testimonis dels mateixos infants, però també de cooperants locals i internacionals d’Hondures i Estats Units lligats al projecte blanenc. Per simbolitzar l’agraïment a tantes mans que han sumat esforços amb l’objectiu comú d’ajudar, es va lliurar un reconeixement a la parella de voluntaris que dedica pràcticament les 24 hores del dia a atendre els infants: l’Helena –traductora ucraïnesa- i el seu home, en Quim, professor a l’Escola de Música del Col·legi Santa Maria.
Parlaments de Jaume Torrado, president EBS, i de l'alcalde de Blanes,
Àngel Canosa Després dels parlaments del president de la Fundació El Bon Samarità, Jaume Torrado, i de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, on es va refermar el compromís de continuar treballant plegats en el projecte de futur, es van fer diverses fotografies de família per recordar i no oblidar el motiu que els havia agermanat a tots i totes les dones i homes, infants i adults que omplien l’auditori. Una de les imatges pel record va ser la que va compartir la ONG amb regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes que també van assistir a l’esdeveniment.
L'alcalde, el president d'EBS, el pricipal equip de voluntaris i voluntàries,
amb regidors i regidores de l'Ajuntament de Blanes