Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La I Marxa de la Retirada a Catalunya arriba dissabte a comarques gironines, amb primera parada a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/26/2023 08:44:39 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La I Marxa de la Retirada a Catalunya arriba dissabte a comarques gironines, amb primera parada a Blanes

El memorial de la Retirada del 1939 segueix la principal ruta de l’exili des de Barcelona, i reunirà aquí 200 persones abans de la darrera etapa en direcció a Portbou i Argelès

Diverses entitats memorialistes, a les quals s’hi ha sumat l’Associació Cultural Joan Comorera, l’Ajuntament i Sa Fera Ferotge de Blanes, s’han coordinat aquest any per organitzar un memorial molt actiu en memòria de la Retirada del 1939, ubicat en aquest cas a Catalunya. Es farà seguint la principal ruta de l’exili des de Barcelona a Portbou per l’anomenada Carretera de França.

Coll d'Ares, Catalunya Nord - Camí de la Retirada

La proposta de ‘De la Desbandà a la Retirada de Málaga als Pirineus’ és la primera edició a Catalunya, i pretén recuperar la memòria de l’exili aplicant l’experiència de set anteriors que ja ha fet la Marxa Integral de la Desbandà Málaga-Almeria. Tal com expliquen les entitats implicades en l’esdeveniment, per a molts dels refugiats de la Desbandà, més de 15.000 que van ser acollits per la República a Catalunya, la retirada del 1939 va suposar el seu segon èxode.

Etapa d’arribada a comarques gironines amb primera parada a Blanes

En aquesta primera edició a Catalunya la marxa tindrà quatre etapes, la tercera de les quals arribarà a comarques gironines amb Blanes com a primera parada després que haurà sortit des de Barcelona passant per Santa Coloma, Sant Adrià, Badalona, Mataró i Malgrat de Mar. Des d’aquesta veïna població els participants arribaran a Blanes dissabte al migdia.
Seran rebuts per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, a la Plaça dels Països Catalans, on la jornada matinal es tancarà amb un Dinar de Germanor per reposar forces de la caminada que hauran fet al matí per arribar aquí des de Malgrat de Mar. A les 7 de la tarda es projectarà el documental ‘El Cisquet i el seu germà. Maquis, una lluita contra tota esperança’ a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, seguida per un col·loqui.Commemoració 1er aniversari del 'Dia de la Liberación', 1940 - Blanes
Fons Rogeli Puig / Felicià Sala - Arxiu Municipal de Blanes (AMBL)
L’endemà diumenge serà el moment d’encarar la quarta i darrera etapa transfronterera de la marxa, que sortirà en autocar des de Blanes a primera hora del matí en direcció a Portbou i Argelès sur Mer, on hi havia els camps de concentració on molts dels caminants de ‘La Desbandà’ van acabar reclosos. La marxa està pensada per ser accessible a tota mena de caminants proposant punts d’incorporació a les diferents etapes.Commemoració 1er aniversari del 'Dia de la Liberación', 1940 - Blanes
Fons Rogeli Puig / Felicià Sala - Arxiu Municipal de Blanes (AMBL)
S’espera que dissabte arribin a Blanes unes 120 persones que hauran cobert a peu la distància entre Malgrat i Blanes. A tots ells i elles se’ls afegiran una vuitantena de veïns i veïnes de la ciutat on comença la Costa Brava, que s’han inscrit per viure a nivell local l’experiència. Els principals impulsors de la marxa a Catalunya són l’Associació Social Cultural i Club Senderista La Desbandá, l’Associació Catalana de Presos Polítics del Franquisme, l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, l’Amical de les Brigades Internacionals, el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró i el Memorial del Camp d’Argelès-sur-Mer EUROM (European Observatory on Memories).
Prats de Molló, Catalunya Nord - Camí de la Retirada
En cas que alguna persona de Blanes vulgui participar en el darrer tram de la marxa, que sortirà a 2/4 de 8 del matí en autocar des d’aquí, encara hi ha una vintena de places lliures. El preu del tiquet és de 20 €, i inclou el viatge en autobús i l’esmorzar. Per inscriure’s cal fer-ho a través de https://ladesbanda.es/ o bé enviant un correu electrònic a marchadelaretirada@gmail.com indicant les dades personals i la localitat des d’on es vol sortir que, en aquest cas, és Blanes.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 04/30/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300