Noticia publicada a la web el 04/30/2023 08:53:02 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Més de 200 persones participen a Blanes en la Marxa de la Retirada a Catalunya reproduint el camí a l’exili del 1939
Aquest matí han sortit en direcció a Portbou i Argelès després que van arribar ahir, assistint a la projecció del documental ‘Cisquet i el seu germà’
Blanes ha viscut aquest cap de setmana un esdeveniment excepcional, perquè ha estat la primera vegada que ha tingut lloc tant en aquest municipi com en d’altres d’arreu de Catalunya que l’estan allotjant. És la ‘Marxa de la Retirada’ o ‘La Desbandá’, que enguany és l’edició 0, perquè la intenció és que al 2024 es faci la ruta sencera, la primera que unirà Màlaga amb Portbou i Argelès.
Arribada a Blanes procedents de Malgrat de Mar, dissabte al migdia L’objectiu ha estat recuperar la memòria de l’exili aplicant l’experiència de les set anteriors edicions en què ja ha fet la Marxa Integral de la Desbandà Málaga-Almeria. Diverses entitats memorialistes, a les quals s’han afegit a Blanes l’Ajuntament, l’Associació Cultural Joan Comorera i Sa Fera Ferotge, s’han coordinat aquest any per organitzar un memorial molt actiu en memòria de la Retirada del 1939, ubicat en aquest cas a Catalunya.
S’està fent seguint la principal ruta de l’exili des de Barcelona a Portbou per l’anomenada Carretera de França. Tal com expliquen les entitats implicades en l’esdeveniment, per a molts dels refugiats de la Desbandà, més de 15.000 que van ser acollits per la República a Catalunya, la retirada del 1939 va suposar el seu segon èxode.
Més de 200 persones han participat en l’etapa que s’ha fet a Blanes, la primera població gironina on s’han aturat després que els darrers dies havien recorregut diverses poblacions. Van sortir de Barcelona i van passar per Santa Coloma, Sant Adrià, Badalona, Mataró i Malgrat de Mar, des d’on van sortir dissabte al migdia per ser a Blanes a l’hora de dinar, amb el suport de les policies locals de Blanes i Malgrat de Mar.
A la serva arribada van ser rebuts per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el representant de l’Associació Cultural Joan Comorera, Jordi Urgell, així com regidors i regidores del consistori blanenc. Mentre començava el dinar de germanor es van fer els parlaments de benvinguda, comptant també amb les intervencions del president de l’Associació Cultural La Desbandá, Rafa Morales; així com del membre de la Junta Directiva, Isidoro Coello. Tant l’alcalde com el president de l’entitat van intercanviar sengles obsequis d’agraïment.
Documental ‘Cisquet i el seu germà’, la resistència contra el feixisme
Al vespre les activitats amb motiu de la ‘Marxa de la Retirada’ van continuar amb la projecció d’un documental que es va acollir a la Sala de Plens, que es va quedar petita pel gran volum de gent que va acudir-hi per veure la pel·lícula ‘Cisquet i el seu germà’. Es tracta de la biografia del maqui Francesc Serrat Pujolar, en Cisquet, narrada pel seu germà.
Projecció del documental a la Sala de Plens, dissabte a la tarda-vespre La projecció va ser introduïda per Iris Schneider, membre de l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, coproductor del treball cinematogràfic. En Cisquet va ser un jove olotí amb una vida curta però intensa, marcada per la lluita contra el feixisme, compromès políticament. Primer va lluitar contra el nazisme a la Resistència Francesa, i posteriorment va participar en el maquis a Catalunya en quadrat en els grups del PCE-PSUC.
Dinar de Germanor després de l'arribada de la marxa El documental narra la seva trajectòria vital i lluitadora a través del testimoni del seu germà, exiliat també a França, Miquel Serrat Pujolar, i és fruit d’una recerca de l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya. L’entitat és hereva directa de la històrica Amical que durant molts anys va aplegar guerrillers i resistents que van lluitar per la democràcia i contra el franquisme durant la II Guerra Mundial i fins a principis dels anys 50.
Des del 2019, desapareguts aquells vells lluitadors, una nova junta va seguir el seu relleu i ha estat desenvolupant una tasca de manteniment i recuperació de les rutes d’infiltració, llibres, guies excursionistes, exposicions, documentals, audiovisuals, xerrades i tot tipus d’activitats. L’objectiu que els mena és que tota aquella lluita dels homes i dones que la van protagonitzar no caiguin de nou en l’oblit.
Darrera etapa: Portbou i Argelès sur Mer
A primera hora del matí d’avui s’ha encarat la quarta i darrera etapa transfronterera de la marxa, que ha continuat amb la sortida en autocar des de Blanes en direcció a Portbou i Argelès sur Mer. Serà en aquesta població de la Catalunya Nord on finalitzarà la marxa avui diumenge, ja que es tracta de la localitat on hi havia els camps de concentració on molts dels caminants de ‘La Desbandà’ van acabar reclosos.
Els principals impulsors de la marxa a Catalunya són l’Associació Social Cultural i Club Senderista La Desbandá, l’Associació Catalana de Presos Polítics del Franquisme, l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, l’Amical de les Brigades Internacionals, el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró i el Memorial del Camp d’Argelès-sur-Mer EUROM (European Observatory on Memories).