Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Casa Saladrigas acull la presentació del llibre escrit per Raimon Jordi Ferran, besnét de qui va encarregar la construcció d’aquest edifici de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/04/2023 10:34:00 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Casa_Saladrigas2La Casa Saladrigas acull la presentació del llibre escrit per Raimon Jordi Ferran, besnét de qui va encarregar la construcció d’aquest edifici de Blanes

L’obra ‘La Vila d’Argençola. El somni wagnerià del besavi’ està centrada en la figura de Manuel Saladrigas Freixa

Hi ha ocasions en què el contingut d’un acte està en perfecta harmonia amb el continent, el lloc on s’hi allotja. Però, filant encara molt més prim, hi ha vegades en què un llibre necessita ser presentat en un indret molt concret. El cas que ens ocupa no és que en tingui un, compta amb dos escenaris que el seu contingut reclama a crits.Estem parlant de l’obra ‘La Vila d’Argençola. El somni wagnerià del besavi’, escrit per Raimon Jordi Ferran, besnét de Manuel Saladrigas Freixa, el llibre que es va presentar el passat divendres a l’emblemàtica Casa Saladrigas de Blanes. És a dir: el besnét de qui va encarregar la construcció de l’edifici blanenc, va parlar de l’obra que tracta sobre el seu besavi, afegint-hi detalls sobre la seva relació amb Blanes.La sala d’actes del segon pis de Casa Saladrigas es va quedar petita per enquibir el gran nombre de públic que va assistir-hi. Principalment familiars i amics de l’autor, que van aprofitar la presentació per poder gaudir d’aquest emblemàtic edifici, una meravella que inclou tresors ocults com la vidriera dedicada a les Fonts de Montjuïc, situada enmig de la pujada amb la magnífica barana de fusta que, tal com va explicar Raimon Jordi Ferran, s’inspira en la que hi ha a la Diputació.
D'esquerra a dreta: Toni Reyes, Raimon Jordi Ferran i Aitor Roger
L’acte estava organitzat per l’Arxiu Municipal, cedint l’espai el Departament de Cultura i Festes, que té la seva seu a Casa Saladrigas. Abans de començar la vetllada, el director i el tècnic de l’Arxiu Municipal –Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament- es van encarregar de presentar l’autor al públic, entre el qual s’hi comptaven regidors i futurs membres del consistori.

La relació de Manuel Saladrigas Freixa amb Blanes

El llibre ‘La Vila d’Argençola. El somni wagnerià del besavi’ està centrat en la figura de l’industrial Manuel Saladrigas Freixa (1872-1949). Durant la primera part de la presentació l’autor va parlar extensament del mas que dóna títol a l’obra, mentre que a la segona part es va centrar en l’edifici de Blanes que deu el seu nom al mateix cognom del propietari.
Manuel Saladrigas Freixa va encarregar la construcció de l’edifici que acabaria nomenant-se Casa Saladrigas a l’arquitecte Isidre Puig i Boada (1891-1987), deixeble i col·laborador d’Antoni Gaudí. L’edifici es va construir entre 1926 i 1931, un cop derruïda l’original que hi havia en el seu lloc anteriorment. L’empresari Manuel Saladrigas era un industrial que tenia una fàbrica tèxtil al Poble Nou de Barcelona i estiuejava a Blanes. A la zona on està enclavada Casa Saladrigas hi vivien i donaven classe diversos mestres, d’aquí que aquella part del passeig blanenc al qual dóna l’edifici, s’anomeni actualment ‘Passeig de la Mestrança’.
Durant la Guerra Civil del 1936-1939, a més de classes particulars, s’hi van celebrar misses clandestines organitzades pel mossèn Agustí de Blanes. Posteriorment, la casa va ser conservada per la filla de Manuel Saladrigas, la Teresa, i va resistir l’embat constructiu dels anys 60 fins que fou protegida per l’Ajuntament als anys 80 incloent-la l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que forma part de l’Inventari Cultural Català.Més endavant, a finals dels anys 90, l’Ajuntament de Blanes va adquirir la finca, encarregant posteriorment la seva restauració. Finalment, el 13 d’abril de 2003 es va inaugurar com a Sala d’Exposicions, i posteriorment s’hi va traslladar la seu del Departament de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes. D’aquesta manera, tothom que hi acudeix per visitar una exposició pot aprofitar per gaudir dels timpans que decoren les entrades principals, les balconades a les dues cantonades amb baranes de ferro forjat molt treballades i les cobertes de diferent nivell. Una veritable joia arquitectònica sovint desconeguda pels propis blanencs i blanenques.

‘La Vila d’Argençola. El somni wagnerià del besavi’

La publicació del llibre l’ha fet l’Ajuntament de Castellnou de Bages, i és el segon volum de la col·lecció de llibres Inèdits que dedica a Argençola, escrit per Raimon Jordi Ferran amb pròleg de Lourdes Jiménez. L’any 1904 Manuel Saladrigas Freixa va adquirir el mas de la Vila d’Argençola, a l’actual terme municipal de Castellnou de Bages, encarregant unes obres que van suposar la gran transformació de l’antic mas en una extraordinària casa d’estètica modernista.A Manuel Saladrigas se’l descriu com un home de negocis, meticulós i perfeccionista, que va saber veure en aquella casa un indret singular que l’inspirava pau i serenor. Apassionat de les òperes de Richard Wagner i espectador assidu del Gran Teatre del Liceu, Manuel Saladrigas va voler plasmar la seva admiració pel compositor alemany a la Vila d’Argençola, i gran part dels elements ornamentals de l’edifici, així com la decoració interior, estan impregnats de l’estètica wagneriana.Justament per aquest motiu, la presentació del llibre va tenir lloc el passat octubre al mateix edifici, acompanyada per un concert amb obres de Wagner. Aquell era l’indret adequat per fer-ho, sense cap dubte. Ara bé, l’altre escenari imprescindible ha estat l’emblemàtica Casa Saladrigas, una joia arquitectònica perquè la gaudeixin blanencs, blanenques i visitants.

L’autor: Raimon Jordi Ferran (Barcelona, 1962)

Llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona, és soci de la Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigl·lografia, Vexil·lologia i Nobiliària, on ha rebut formació en genealogia i paleografia. Aficionat a la recerca genealògica i a l’estudi de la història de les masies, la seva condició de besnét de Manuel Saladrigas Freixa li ha suposat poder comptar amb material únic i imprescindible per poder dotar el llibre d’informació inèdita i sorprenent.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/04/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300