Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Teatre de Blanes acull la celebració del Dia Mundial dels Arxius amb una projecció d’imatges rodades a la ciutat els anys 70 i 80


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/10/2023 07:37:53 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOEl Teatre de Blanes acull la celebració del Dia Mundial dels Arxius amb una projecció d’imatges rodades a la ciutat els anys 70 i 80

La música tocada en directe per Martí Delgado va acompanyar les pel·lícules filmades per Josep Maria Ibáñez Fornés

Per segon any consecutiu, Blanes ha commemorat el Dia Mundial dels Arxius amb un esdeveniment que ha repetit l’èxit que ja va tenir per primera vegada en l’edició del 2022. Es tractava de poder gaudir d’imatges projectades en pantalla gran, al Teatre de Blanes, rodades en aquest municipi durant les dècades dels anys 70 i 80 del passat segle XX.Celebració Dia Mundial dels Arxius 2023
Com que van ser rodades sense l’àudio incorporat en què s’acostumava a filmar en el format Súper 8, el passeig nostàlgic pel Blanes pretèrit es va fer acompanyat per la música interpretada en directe per Martí Delgado, qui ha protagonitzat amb anterioritat diversos esdeveniments blanencs. La seva interpretació de diverses peces escollides expressament per a la ocasió va ser el complement ideal perquè la projecció fos una experiència inoblidable.
Olga López, Josep Ma Ibáñez i Toni Reyes
durant els parlaments de benvinguda a la projecció
Eren imatges inèdites, d’aquelles que fins ara només havien pogut gaudir amics i familiars del seu autor, el fotògraf i cineasta aficionat Josep Maria Ibáñez Fornés, qui va assistir a l’acte molt emocionat de poder veure en pantalla gran les seves creacions. Abans de començar, es va fer un breu torn de parlaments encapçalat per la tinenta d’alcalde d’Arxiu i Patrimoni en funcions, Olga López, acompanyada de l’arxiver municipal, Toni Reyes, i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger. Tots tres van agrair al cineasta la seva contribució fílmica a l’arxiu històric blanenc.
Olga López, Toni Reyes i Aitor Roger
Poc abans de començar, també es va adreçar a la concurrència Martí Delgado per avançar en què consistiria la seva actuació acompanyant les imatges històriques. El jove intèrpret, que va alternar el violí amb el teclat depenent del tipus d’imatges, va barrejar música de diferents compositors i èpoques, improvisant a voltes o seguint fil per randa, composicions peces d’Enric Morera, Pau Casals, Albert Guinovart, música popular i bandes sonores.

Pel·lícules inèdites de Blanes dels anys 70 i 80 rodades per JM Ibáñez

Les pel·lícules projectades ahir al vespre són una selecció de l’ampla i valuosa aportació feta pel propi autor, Josep Maria Ibáñez Fornés (Portbou, 1942), qui recentment ha donat tot el material a l’Arxiu Municipal de Blanes perquè s’hi conservi. Aficionat a la fotografia i a filmar pel·lícules en format Súper 8 –l’únic a l’abast dels cineastes amateurs que, com ell, conreaven aquesta afició- aquest entreteniment el va heretar del seu pare, aficionat a la fotografia.Olga López lliura a Josep Ma Ibáñez un obsequi institucional
en agraïment a la seva contribució
Conegut per haver treballat d’oficinista a l’antiga SAFA –actualment, l’empresa Nylstar- durant 36 anys, Josep Maria Ibáñez Fornés va ser un dels socis fundadors del Centre Excursionista de Blanes l’any 1976. El seu pare era ferroviari i treballava a Portbou, on va néixer l’autor al 1942. Quan tenia 10 anys, son pare va demanar el trasllat a Blanes, on feia de cap d’estació, i vivien al primer pis de l’Estació de Trens situada als afores.Josep Maria Ibáñez va començar a estudiar a l’Escola Joaquim Ruyra, i posteriorment al Col·legi Santa Maria. Un dels seus mestres era mossèn Josep Ma Riubrogent, qui també era aficionat a la fotografia i li va donar un cop de mà perquè pogués perfeccionar la seva tècnica. Pel que fa als films que es van seleccionar perquè formessin part de la projecció que es va fer aquest passat divendres, van tenir una duració de prop de ¾ d’hora, i donaven la possibilitat de poder recordar en alguns casos, i descobrir en d’altres, el Blanes de fa mig segle enrere.

Escenes quotidianes i celebracions assenyalades de Blanes

La selecció d’imatges ha inclòs en aquesta ocasió la possibilitat de poder assistir a celebracions molt nostrades del Blanes d’aquell temps pretèrit, així com a escenes més quotidianes, tot i que els indrets i/o les situacions que s’hi reprodueixen s’han esvaït en el temps, pertanyen a racons de la ciutat que avui ja no existeixen. Així, es va poder recordar com va ser l’Aplec del Vilar de l’any 1977, o bé la Festa Major d’aquell mateix any, amb especial atenció a la Fira d’Atraccions i al Concurs de Castells de Sorra que es feia.També es van veure imatges del I Trofeu Costa Brava del 1977 amb Ales Delta i voladors que es feia des del cim del munt de Sant Joan, així com la cercavila prèvia a la celebració de la Festa de Sant Jaume a l’Hospital-Asil Sant Jaume, tradició que fa dècades s’ha deixat de fer. Una escena quotidiana rodada aquell mateix any permetia poder veure un dels racons del Passeig de Mar que llavors estava ple d’aigua: l’espai on hi ha els canons d’un vaixell de guerra.El Teatre de Blanes, ple de gom a gom, durant la projecció
Llavors estava ple d’aigua, i l’afició de molts vailets era anar-hi amb les seves embarcacions de joguina i fer-los navegar. El viatge en el temps fílmic també va incloure una cercavila de les Festes de Primavera d’Els Pins, així com l’Ermita de Santa Bàrbara abans que fos restaurada, les cases fa temps enderrocades de la Plaça dels Dies Feiners, una Processó del Cant de l’Àngel i un acte d’homenatge de l’Esbart Joaquim Ruyra al monument dedicat a l’escriptor que els dóna nom, situat al Passeig de la Mestrança.A tall anecdòtic, val a dir que l’afició de Josep Maria Ibáñez i el seu afany de perfecció van provocar que fins i tot realitzés una careta pròpia, som si es tractés d’una productora de pel·lícules. Prenent com a referència la mítica frase de ‘Filmax Presenta’, ell es va editar la seva pròpia introducció: ‘Iba-Films Presenta’.Data de realització: 06/10/2023 | Data de la darrera actualització: 06/10/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300