Noticia publicada a la web el 06/14/2023 08:56:43 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
La Cantada d’Havaneres 5è Memorial Albert Ros culmina la 11a Setmana del Mar a la Biblioteca Comarcal de Blanes
L’actuació va tancar divendres un intens cicle d’activitats amb la col·laboració del CEAB, que participa al programa ‘Promocionem la Cultura, Fomentem la Lectura’
El record d’Albert Ros va ser encara més present que mai divendres passat a través d’una de les aficions que més li agradaven: les havaneres, que inevitablement enllacen amb la identitat i memòria marinera de la ciutat on comença la Costa Brava. Es tractava de ja tradicional Cantada d’Havaneres amb motiu de la Setmana del Mar que celebra durant la primera setmana del mes de juny la Biblioteca Comarcal des de fa 11 anys.
Biblioteca Comarcal, Pati de la Magnòlia, divendres passat Un cicle d’activitats que, des de fa cinc anys, també contribueixen a ser el ‘Memorial Albert Ros’. I és que, tal com recordava divendres la directora de la Biblioteca Comarcal, Gemma Ciuró, la Setmana del Mar va néixer de la mà d’Albert Ros, l’amic, lector, pescador i intens col·laborador de la Biblioteca Comarcal de Blanes que els va acompanyar especialment durant els darrers anys de la seva vida.
Precisament va ser a través de la implicació d’Albert Ros i els seus extensos coneixements de la vida marinera i pesquera de Blanes quan l’any 2012 va poder encetar-se amb un alt nivell de qualitat l’experiència que ara ja ha superat la seva primera dècada d’existència. La Setmana del Mar d’aquella primera edició ja va incloure llavors una Cantada d’Havaneres que ara ja ha esdevingut tradicional, i tanca la singladura d’activitats que s’han estat fent.
5è Memorial Albert Ros – Concert amb ‘Taller d’Havaneres de Blanes’
La Cantada d’Havaneres que tanca cada any el cicle és el què més referencia directament a la memòria d’Albert Ros, un genuí i autèntic llop de mar. No tan sols perquè n’era un gran entès en la matèria i aficionat a la música de taverna i marinera. El seu record és emotiu i inoblidable especialment durant aquest acte, perquè mantenia una estreta relació amb els membres que durant aquests anys han protagonitzat l’actuació musical.
Gemma Ciuró, directora de la Biblioteca Comarcal, i a primera fila
Lola Massachs, vídua d'Albert Ros Durant els primers anys se n’havia encarregat el grup ‘Cabotatge’, i des del 2022, igual que enguany, ho ha fet el Taller d’Havaneres i Cançó Popular de Blanes’, format per una bona part dels membres de ‘Cabotatge’. El director dels dos grups musicals, Ramon Soto, es va adreçar divendres al públic assistent poc abans de començar el recital, després de la benvinguda a càrrec de la directora de la Biblioteca Comarcal, Gemma Ciuró.
Tots dos, tant Gemma Ciuró com Ramon Soto, van saludar i agrair la presència a l’acte de Lola Massachs, vídua d’Albert Ros que, igual que ja feia el seu home, va acompanyar el concert cantant les havaneres que sempre havien taral·lejat plegats el matrimoni.
Ramon Soto, director del Taller d'Havaneres i Cançó Popular Els darrers anys ha estat el grup ‘Cabotatge’, i aquest 2022 s’ha estrenat amb aquest concert el ‘Taller d’Havaneres i Cançó Popular de Blanes’, format amb bona part dels membres de ‘Cabotatge’. Abans de començar el concert de divendres passat el director dels dos grups musicals, Ramon Soto, es va adreçar al públic per recordar la figura del company que mai no s’oblidarà, així com per saludar la seva vídua, Lola Massachs.
Tots plegats van gaudir d’una vetllada que, a banda d’honrar la memòria d’Albert Ros, també va servir per fer un repàs a les havaneres més conegudes, d’aquelles que tothom té a la memòria col·lectiva i perquè són de les més populars, corejades pel públic assistent, que no es va fer de pregar quan se’ls va demanar que acompanyessin als intèrprets del grup.
Així, el Pati de la Magnòlia –l’emblemàtic indret de la Biblioteca Comarcal que sempre allotja el concert de sons mariners- va vibrar amb cançons com ara ‘Vell Pescador’, ‘Mariner de Terra Endins’, ‘Salió de Jamaica’, ‘La caña dulce’, i fins i tot un medley de sardanes i cançons populars catalanes. Això sense oblidar les dues havaneres que són d’obligada interpretació en totes les actuacions d’aquest gènere musical: ‘El meu avi’ i ‘La Vella Lola’, que es complementa amb coreografia de mocadors inclosa.