Noticia publicada a la web el 06/21/2023 09:49:02 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes reviu l’ambient d’un Ball d’Època Noucentista amb les ‘Enramades de Corpus’ pels 60 anys de l’Esbart Joaquim Ruyra
Protagonitzada pels exdansaires de l’entitat i tothom qui va voler afegir-s’hi, la música va anar a càrrec de la Cobla Mediterrània, dirigida per Marcel Casellas
La Plaça dels Dies Feiners es va transformar la nit del passat dissabte en un envelat d’aquells que sovintejaven les i els nostres avantpassats, per reviure tot l’encant i el romanticisme dels balls de l’època noucentista. Es tractava d’una nova activitat organitzada per l’Esbart Joaquim Ruyra, formant part del cicle commemoratiu del seu 60è aniversari.
Ball Enramades de Corpus, dissabte passat a la Plaça dels Dies Feiners Novament, l’experiència va ser tot un èxit, comptant sobretot amb la més que entusiasta participació de tot un grapat d’exdansaires que havien ballat fa temps amb l’entitat blanenca. L’esdeveniment es va presentar com ‘Enramades de la vuitena de Corpus’, perquè se celebraven a Blanes entre finals del segle XIX i principis del segle XX emmarcades al cicle festiu de primavera, una setmana més tard que s’havien fet les Estores de Corpus.
Les enramades desencadenaven tot un seguit de balls festius a diferents barris històrics de Blanes que combinaven un calendari atapeït. Prenent com a fil conductor aquest rescat del costumari blanenc pretèrit, la celebració va esdevenir en una festa participativa on ballar va ser l’excusa per passar una bona estona: tant la gent jove com els qui enyoraven aquells envelats on ballaven de joves.
Per això, l’Esbart Joaquim Ruyra va dissenyar una posada en escena digna d’un envelat a l’aire lliure, engalanant la plaça amb guirlandes de colors com ja havien lluït dues setmanes enrere amb motiu de la Festa dels 60 anys, però millorat encara més amb la instal·lació de bombetes que li donaven tot l’aire de temps passats. Al centre de la plaça hi havia lloc per ballar a cor que vols, i la pista de ball estava encerclada per cadires i taules per fer un most de la barra on se servia coca, cava i altres entreteniments.
Ball amb la Cobla Mediterrània dirigida per Marcel Casellas
Per posar-hi la música es va comptar amb la Cobla Mediterrània, dirigida dissabte pel mestre Marcel Casellas actuant com a director i, alhora, de mestre de cerimònies animant al públic i explicant-li quin ball es tocaria i dansaria tot seguit al llarg de tota la vetllada. L’esbart, la cobla i Marcel Casellas van preparar un repertori de balls que va recórrer valsos, polques, vals-jotes, fox, xotis, alguna sardana o havaneres que van fer la vetllada més distesa i participada.
La Cobla Mediterrània dirigida per Marcel Casellas, qui també
va actuar com a mestre de cerimònies Clàssics com ara el ‘Ball del Fanalet’, el ‘Ball Robat’ o el més conegut de tots: el ‘Ball de Rams’, pel qual prèviament a la seva interpretació es van estar venent petits rams entre el públic per poder recrear-ho amb tots els ets i uts. Per fer-ho encara més emotiu, una colla d’exdansaires s’havien estat trobant les setmanes anteriors per assajar plegats diversos balls que van interpretar convenientment vestits amb roba de temps passats.
Hi havia vegades en què els balls els dansaven exclusivament ells i elles, perquè fossin encara més protagonistes, i d’altres en què es convidava a tothom que volgués afegir-s’hi. Els exdansaires es van encarregar de recuperar coreografies creades per Joan Cruells a finals del segle passat, i que portaven per nom ‘El gran sarau’. També van recuperar balls històrics de l’entitat, com la Polca d’Es Càntir, i el ball pla i corranda del Ball de Morratxes.