Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Nit de Festa amb foc, música i actes populars a Blanes per celebrar la Revetlla de Sant Joan


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/24/2023 08:22:12 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

RevetllaSantJoanNit de Festa amb foc, música i actes populars a Blanes per celebrar la Revetlla de Sant Joan

Enguany la Flama del Canigó s’ha rebut aquí per distribuir a 11 pobles de la Selva. S’han lliurat els guardons de ‘La Flameta’ a l’Esbart J.Ruyra, Rialles i la Colla de Diables

Des de primera hora de la tarda d’aquest passat divendres i fins ben entrada la matinada d’avui dissabte, Blanes ha viscut una intensa Revetlla Popular de Sant Joan centrada en diverses activitats al Passeig de Mar. A partir d’1/4 de 5 de la tarda i fins les 4 de la matinada entitats culturals i juvenils del municipi, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, empreses i serveis blanencs, s’han encarregat que l’assenyalada celebració hagi tornat a ser tan sonada i nostrada com sempre.
Arribada Flama del Canigó
L’organització ha anat a càrrec, principalment de la Colla de Diables Sa Forcanera, la Colla Gegantera de Blanes, l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa i Òmnium Cultural de la Selva Marítima. Entre les entitats que també han col·laborat s’hi compten la Coral Solstici i un bon grapat de voluntàries i voluntaris sense els quals tampoc no hagués estat possible.

Blanes, punt de distribució comarcal de La Flama del Canigó

Aquest any la Revetlla Popular de Blanes s’ha encetat molt més d’hora del què és habitual, amb la rebuda de la Flama del Canigó al Passeig de Mar quan eren quarts de cinc de la tarda. Organitzat per Òmnium Cultural de la Selva Marítima, aquest 2023 l’acte ha comptat amb una destacada singularitat afegida: Blanes ha actua com a punt de distribució comarcal de La Flama, el foc de la llengua.
Benvingudes a càrrec de la presidenta d'Òmnium Selva Marítima, Rosa Brunet,
i de l'alcalde de Blanes, Jordi Hernández
Per donar més força simbòlica a l’acte, un dels membres de la Colla de Diables Sa Forcanera s’ha encarregat d’encendre una torxa amb la Flama del Canigó, amb una flamígera bufada. La presidenta d’Òmnium Cultural de la Selva Marítima, Rosa Brunet, s’ha encarregat de donar la benvinguda, i ha cedit la paraula a l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, qui ha desitjat que tothom visqués la celebració de la Revetlla de Sant Joan amb la gresca i l’alegria que sempre l’ha caracteritzat.

Interpretació Coral Solstici, Lectura Manifest i Fotografia amb els representants
de tots els municipis que van venir a buscar la flama, així com membres de l'organització
Després Laura Rabassa, membre de la Junta d’Òmnium Cultural Selva Marítima, s’ha encarregat de llegir el missatge que s’haurà sentit arreu dels Països Catalans acompanyant la Flama del Canigó, escrit enguany per Lluís Puig i Gordi. Ha estat llavors quan s’ha repartit la llum que ha servit per encendre al cap d’unes hores la foguera de Blanes, així com les d’altres 10 poblacions més d’arreu de la Selva com ara Santa Coloma de Farners o Lloret, entre d’altres.

Lliurament de ‘La Flameta’ a l’Esbart J.Ruyra, Rialles i la Colla de Diables

Un altre dels punts culminants de la celebració de l’arribada de la Flama del Canigó ha estat el lliurament de la ‘Flameta’, el guardó que cada any, coincidint amb la Revetlla de Sant Joan, es lliura a una entitat de Blanes que s’hagi distingit per la seva contribució a la vida social i cultural de la ciutat. Aquest 2023 l’entrega ha estat per partida triple, ja que l’entitat blanenca que s’encarrega des de fa pocs anys de decidir a qui se li atorga, la Colla Gegantera de Blanes, ha volgut ser equànime. Així ho va anunciar el cap de colla, Esteve Rams, qui va actuar de mestre de cerimònies en aquesta part de l’acte.Les tres entitats que han rebut aquest 2023 el guardó de 'La Flameta': la Colla de Diables Sa Forcanera,
l'Esbart Joaquim Ruyra i Rialles Blanes, lliurat per la Colla Gegantera de Blanes
Són tres entitats que aquest 2023 celebren un assenyalat aniversari: l’Esbart Joaquim Ruyra ha complert els 60 anys, l’Agrupació Rialles n’ha fet 40, i la Colla de Diables Sa Forcanera 20 anys. Precisament l’any passat es va lliurar la flameta a una altra entitat cultural que complia anys: l’AFIC, l’Associació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes.
Cada any se li demana a un artista de Blanes que s’encarregui de dissenyar el guardó, i en aquesta ocasió ha estat Maria López Moya que, amb l’estil que la caracteritza, ha dissenyat tres simpàtiques flametes lliurades en forma de litografia a les tres homenatjades. Cadascuna d’elles estava costumitzada en relació a l’entitat a qui estava adreçada, i les han recollit diversos representants de les tres entitats.

Precisament una de les tres entitats guardonades, la Colla de Diables Sa Forcanera, s’ha encarregat de reblar aquest moment amb una bufada col·lectiva de diversos bufadors i bufadores. Aquesta tram de la Revetlla Popular de Sant Joan s’ha completat amb les aportacions musicals que ha fet la Coral Solstici, que precisament va celebrar el passat dimecres el seu primer aniversari d’ençà que es va donar a conèixer en públic, amb un concert al Teatre de Blanes.

Activitats Infantils, Música, Sopar Popular i Concerts de Nit

L’activitat ha continuat amb Tallers Infantils a càrrec de la Colla de Diables Sa Forcanera, i una Mostra de Gegantons de la Colla de Gegants de Blanes. A les 8 del vespre, quan la nit de revetlla ja té ganes d’esclatar, ha arribat un altre dels moments culminants de la festa blanenca: l’encesa de la foguera amb les bufadores i bufadors de la Colla de Diables.
Encesa de la Foguera amb la Colla de Diables Sa Forcanera
Fotografies: Marc Brun
Com és habitual, ha estat un dels esdeveniments que ha aixecat més l’expectació del públic assistent. Mentrestant, l’Agrupament Escolta Pinya de Rosa ja feia estona que havia començat els preparatius pel Sopar Popular que s’ha celebrat al Banc dels Músics del Passeig de Mar, al costat del Monument al Sardanista. Com és tradicional, l’àpat ha estat a base de botifarra o broquetes vegetarianes, pa de pagès, mongeta blanca, vi, aigua, i dos dels elements que no han de faltar mai en una revetlla: coca i cava.
Sopar Popular a càrrec de l'Agrupament Escolta Pinya de Rosa
Una mica més tard, l’activitat festiva ha continuat amb una completa nit de música que ha inclòs l’actuació de dos grups: els Xiclet i The Say Tones, reblat tot plegat amb una sessió de DJ Hochi. Com sol passar les nits de revetlla, l’animació s’ha allargat fins ben entrada la matinada.


Data de realització: 06/24/2023 | Data de la darrera actualització: 06/24/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300