Noticia publicada a la web el 07/10/2023 10:47:50 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Èxit de públic en l’inici de les jornades ‘Blanes en Temps dels Cabrera’ en marxa fins al 31 de Juliol
Les visites guiades dels primers dies van exhaurir places, i tan sols n’hi ha lliures pel 16 de juliol. S’han fet recreacions històriques, la primera conferència, i s’ha inaugurat l’exposició
La celebració aquest cap de setmana de les primeres activitats de les Jornades ‘Blanes en Temps dels Cabrera’ ha estat un èxit de públic, que ha pogut participar als diferents ingredients que inclou l’experiència. Si bé les dues primeres es van fer divendres al vespre, el nucli central d’aquest cap de setmana va tenir lloc entre la tarda i el vespre de dissabte.
La regidora d'Arxiu i Patrimoni; l'alcalde de Blanes; els Vescomtes
de Cabrera; i el president del Consell Comarcal de la Selva Primer amb la inauguració de l’exposició ‘Vescomtat de Cabrera. La força d’un territori’, seguida poc després per quatre sessions de les recreacions històriques amb Alma Cubrae, i l’Esbart Joaquim Ruyra. L’objectiu de les jornades és posar en valor el patrimoni material i immaterial del Vescomtat de Cabrera amb una proposta conjunta prou potent per atraure nous públics culturals i turístics.
En definitiva, reivindicar el llegat medieval de Blanes i el pes específic que va tenir al Vescomtat de Cabrera. Les jornades es van encetar el passat divendres set de juliol, culminaran el dilluns 31 d’aquest mes, i estan organitzades per l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes amb la col·laboració del projecte ‘La Ruta dels Cabrera’ del Consell Comarcal de la Selva.
Recreacions històriques al voltant de la Font Gòtica
Aquest primer cap de setmana una de les activitats més atractives han estat les quatre sessions de la recreació històrica que es van fer la tarda vespre del dissabte, poc després de la inauguració de l’exposició. L’escenari no podia ser millor: al voltant de la Font Gòtica, Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), i que en l’actualitat és la font més ben conservada de l’arquitectura gòtica catalana.
Aquest monument el va manar construir l’any 1438 la comtessa Violant de Prades, esposa de Bernat V de Cabrera. Per això es va decidir que la reconstrucció històrica es faria davant mateix de la Font Gòtica, amb la participació d’actors i actrius professionals d’Alma Cubrae i de membres de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, que van donar vida precisament a na Violant de Prades i en Bernat de Cabrera, els seus dos gegantons, interpretant el ‘Ball de Garlandes’.
Juntament amb el ball, les diferents sessions de reconstrucció històrica van incloure la participació de personatges de l’època medieval –contemporanis dels vescomtes- interpretats pels actors i actrius de la companyia professional ‘Alma Cubrae’. Dos d’ells encarnaven precisament els Vescomtes de Cabrera, marit i muller.
En aquest darrer sentit, era especialment espectacular el casc que lluïa el noble, que reprodueix l’escut d’armes del vescomtat, un casc que ha passat a formar de l’exposició que configura l’eix central de les jornades. D’altra banda, les recreacions històriques es van emmarcar enmig d’un Carrer Ample especialment engalanat per a la ocasió amb estendards que reproduïen l’escut dels Cabrera, així com d’altres elements de guarniment a l’entrada del Teatre, al costat del qual hi ha la Font Gòtica.
Inauguració Exposició ‘Vescomtat de Cabrera. La força d’un territori’
Les sessions de recreació històrica van tenir lloc després que s’havia fet la inauguració oficial de l’eix central de les jornades, l’exposició ‘Vescomtat de Cabrera. La força d’un territori’, que s’allotjarà fins al 31 de juliol a la Sala Municipal Maria Luisa García-Tornel. L’acte inaugural el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat del president en funcions del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i la regidora de l’Arxiu Municipal de Blanes, Mònica Rabassa.
També van participar regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, així com representants dels ajuntaments de la comarca de la Selva que formen part del projecte ‘Vescomtat de Cabrera’, convidats especialment per a la ocasió. Després d’unes paraules de benvinguda, on també van participar tècnics de l’Arxiu Municipal i del Consell Comarcal de la Selva, es va fer una breu visita a la mostra.
El vescomtat de Cabrera fou una de les senyores feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins el segle XIV, i s’estenia per la major part de l’actual comarca de la Selva, així com algunes zones del Maresme , el Vallès Oriental i Osona. El vescomtat ha deixat un ric llegat patrimonial, en especial a Blanes, on va tenir-hi un destacat pes específic.
La clau de volta original del Palau Vescomtal dels Cabrera
Un dels elements més autèntics que inclou l’exposició és la clau de volta de finals del segle XIV que prové de l’antic Palau Vescomtal dels Cabrera de Blanes, on s’hi veu representat el seu escut d’armes. La pedra, de grans dimensions, ha estat netejada i restaurada després que va patir diversos actes vandàlics on havia estat dipositada durant dècades, a la Plaça de l’Església, davant del què queda d’aquell edifici, on actualment hi ha la parròquia.
L’Ajuntament de Blanes, a través de l’Arxiu Municipal i amb el suport dels Serveis Municipals, ha traslladat temporalment la clau de volta original de l’antic palau perquè llueixi aquests dies a la mostra. Posteriorment, es traslladarà a un lloc d’accés públic perquè tothom pugui seguir gaudint-ne. L’exposició es pot visitar de dilluns a diumenge de 10 a 13 h i de 18 a 21 h, tot i que cal dir que durant la setmana en què hi hagi les eleccions generals del 23 de juliol haurà de tancar al públic durant uns dies perquè serà Col·legi Electoral.
Visites Guiades amb localitats gairebé exhaurides i Conferències
Els altres dos ingredients centrals de les jornades són les visites guiades gratuïtes per conèixer el Blanes medieval dels Cabrera, així com les conferències igualment de franc que s’aniran fent al llarg de tots aquests dies. Les visites guiades han estat un èxit de convocatòria ja que, de les quatre que està previst fer, tres d’elles ja tenien les entrades exhaurides abans del cap de setmana.
En l’actualitat només hi ha localitats per fer la darrera que tancarà el cicle el diumenge 16 de juliol, i per inscriure’s cal contactar amb l’Arxiu Municipal bé per telèfon, al 972 355 268, bé per correu electrònic a arxiu@blanes.cat . Aquesta setmana, el divendres 14 i el diumenge 16, seran les dues darreres programades, després que les dues primeres van tenir lloc el passat cap de setmana.
D’altra banda, hi ha programades tres conferències, la primera de les quals va ser divendres passat: ‘La construcció de la capital del Vescomtat de Cabrera a Blanes. Segles XI-XV’ a càrrec del Doctor en Història Medieval Elvis Mallorquí. La segona serà dijous vinent dia 14: ‘Del Castell Montsoriu al Mar. Segles XV-XVI0’, amb Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny. Per últim, la tercera es farà el dissabte dia 15 i tractarà sobre ‘L’activitat pesquera al Blanes dels Cabrera’, amb Antoni Ginot, del Centre de Recerca d’Història Rural de la UdG. Totes tres es fan a 2/4 de 7 del vespre a la Sala d’Exposicions Municipal Maria Luisa Garcia-Tornel.