Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes farà una prova pilot divendres i dissabte per reforçar l’estacionament les Nits de Focs a la Ciutat Esportiva, amb busos gratuïts fins la Terminal d’Els Pins


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/18/2023 11:52:24 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

SIRENES EMERGENCIESBlanes farà una prova pilot divendres i dissabte per reforçar l’estacionament les Nits de Focs a la Ciutat Esportiva, amb busos gratuïts fins la Terminal d’Els Pins

És una de les principals novetats del Pla de Seguretat i Emergències del Concurs Internacional de Focs d’Artifici, que també inclourà la ‘Unitat Anti Dron’

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa el Pla de Seguretat i Emergències del 51è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava-Trofeu Vila de Blanes, que tindrà lloc durant cinc dies: 21-22 i del 24 al 26 de juliol. La presentació l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat dels caps de la Policia Local, Joan Garcia, i Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, així com del sots-cap del cos de seguretat municipal, Javier Jarillo.Joan Garcia (Cap Policia Local), Jordi Hernández (alcalde de Blanes) i
Josep Lluís Pouy (Cap Protecció Civil)
Es tracta d’una estructura organitzativa que garanteix la seguretat dels milers de persones que durant les cinc nits s’espera que vinguin a Blanes per gaudir d’uns espectacles que han fet coneguda la ciutat on comença la Costa Brava molt més enllà de les seves fronteres. Per això, perquè aquestes previsions sempre es compleixen, hi ha tot un seguit de mesures incloses al Pla d’Autoprotecció (PAU) i al Pla de Seguretat i Emergències.El pla està dissenyat per Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes. Des de l’any 2016, a més a més, també s’hi inclouen mesures del Pla Operatiu Específic (POE) dels Mossos d’Esquadra en aplicació del nivell 4 d’Alerta Terrorista. Tot l’operatiu compta amb un Centre de Comandament Avançat que, per segon any consecutiu, se situarà físicament en unes dependències municipals perquè els briefings diaris puguin ser més efectius i acotats sobre el terreny.

Novetat 2023: Prova Pilot amb Busos Gratuïts Ciutat Esportiva-Terminal

Un dels problemes amb què es pot trobar els i les visitants –com en la gran majoria de municipis turístics- és trobar un lloc d’aparcament pel seu vehicle particular una nit de focs. Precisament pel fet que els espectacles pirotècnics atrauen en cada jornada un públic tant nombrós, sovint esdevé un maldecap poder trobar un lloc d’aparcament.Zona Estacionament Extern Ciutat Esportiva Blanes - Imatges d'Arxiu
L’Ajuntament de Blanes facilita amb indicatius informatius les zones on es poden estacionar els vehicles, però aquest 2023 ha decidit fer un pas més. Durant dos dels cinc dies del Concurs de Focs d’Artifici es farà una prova pilot que consistirà en enllaçar amb autobusos llançadora la zona habilitada d’estacionament de la Ciutat Esportiva Blanes -situada als afores del municipi- amb la Terminal d’Autobusos que està a tocar del centre de la ciutat.

La prova pilot es farà els dies en què s’espera més afluència de públic: el divendres 21 i el dissabte 22 de juliol. Durant aquests dos dies, a banda de poder deixar el vehicle estacionar a la Ciutat Esportiva Blanes, hi haurà un servei gratuït de busos llançadora que enllaçaran aquesta zona d’aparcament amb la Terminal d’Autobusos, amb diversos serveis que aniran constantment fent aquest trajecte d’anada i tornada.Per controlar-ho, l’Ajuntament de Blanes ha reforçat la seguretat amb un agent de la Policia Local de Blanes i 2 agents cívics. Val a dir que una de les funcions que vetllarà la Policia Local és perquè els busos llançadora tinguin prioritat, per facilitar en la mesura del possible que aquest servei gratuït faciliti l’accés dels espectadors dels focs fins el centre de la ciutat. El servei es posarà en funcionament a les 5 de la tarda, i s’allararà fins 2/4 d’1 de la matinada, amb un cost que afrontarà l’Ajuntament de Blanes.

Continua la presència de la Unitat Anti-Drons dels Mossos d’Esquadra

Per segon any consecutiu, el Pla de Seguretat i Emergències 2023 inclourà la presència cadascuna de les cinc nits d’una unitat anti dron que seran aquí gràcies a la col·laboració de la Unitat UDRON dels Mossos d’Esquadra. Aquest operatiu vetllarà per la seguretat de l’espectacle pirotècnic en un dels aspectes que, especialment aquests darrers anys, ha proliferat significativament: els drons.D’una banda, es tracta de prevenir que la presència de drons no interfereixi en les comunicacions que s’utilitzen pel dispar dels artefactes pirotècnics, amb la possibilitat que es pugui desviar la seva trajectòria i anar a parar al públic. D’altra banda, pel risc potencial que suposa que artefactes d’aquesta mena sobrevolin un espai on hi ha un gran nombre de persones reunides, com és aquest el cas, i puguin caure al seu damunt.L’any passat es van inhabilitar un total de nou drons davant el perill potencial que suposaven per la seguretat de l’espectacle. El sistema funciona com un inhibidor: lleven el senyal de freqüència que utilitzen aquests artefactes inhabilitant el seu sistema de funcionament. Quan es doni el cas que hi hagi un dron sobrevolant s’ha activat el sistema, l’aparell es queda estàtic durant uns segons, i després va baixant poc a poc fins tocar terra, per la qual cosa no hi ha perill que pugui precipitar-se al damunt de cap espectador.

Prop de 300 efectius vetllaran per la seguretat de 500.000 espectadors

El PAU i el Pla de Seguretat i Emergències estan dissenyats per donar una efectiva cobertura i ràpida resposta a qualsevol tipus de contingència en aquests dos àmbits. Perquè sigui així, el pla multidisciplinar mobilitzarà cada nit prop de 300 efectius humans: agents de policia, bombers, protecció civil, tècnics sanitaris, així com equips de suport, emergències, intervenció i logística.Estan tots i totes preparades per donar resposta a tot tipus de possibles incidències, sense deixar res a la improvisació. Es delimiten diverses zones de seguretat on l’accés del públic està restringit, ja sigui durant tots els dies o unes hores, en funció de l’espai específic. Hi ha cinc grups d’actuació amb diferents tipus d’efectius: Grup d’Ordre, Grup Sanitari, Grup d’Intervenció, Grup Logístic i el Dispositiu MarítimAl Grup d’Ordre s’hi compten Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Seguretat Privada; i al Grup Sanitari hi són el comandament del SEM, Transport Sanitari de Catalunya, Creu Roja, Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme de Protecció Civil, Sanitaris Mòbils i la col·laboració de SERVIMED. Per la seva banda el Grup d’Intervenció es circumscriu als Bombers de la Generalitat; el Grup Logístic l’encapçalen els Serveis Municipals –coneguts popularment com les Brigades Municipals-; i al Dispositiu Marítim hi ha el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, la Unitat Aquàtica dels Mossos d’Esquadra i el Grup de Recolzament d’Actuacions Especials de Bombers (GRAE).

La Policia Local de Blanes coordina les mesures de trànsit i mobilitat

Una de les qüestions cabdals perquè siguin efectives les directrius incloses al PAU i al Pla de Seguretat i Emergències és que cal tenir les principals vies d’entrada i sortida de Blanes expedites, sense embussos circulatoris que dificultarien l’accés dels vehicles d’emergència si fos necessària la seva intervenció. La Policia Local de Blanes s’encarrega d’implementar les mesures de trànsit coincidint tant amb la Festa Major com amb el seu esdeveniment central, el Concurs de Focs d’Artifici.El dispositiu compta diàriament amb un important contingent d’agents en cadascuna de les jornades, per aplicar les mesures des de les 7 de la tarda fins les 12 de la mitjanit, aproximadament. Es pot avançar o retardar en funció de la densitat de trànsit que hi hagi, o bé si s’ha previst algun esdeveniment que així ho requereixi, com per exemple el correfoc del primer dia de la Festa Major i el Concurs de Focs, el divendres 21. El tancament i obertura de la circulació es fa a través de cercles concèntrics amb destacaments de la Policia Local situats en diversos punts d’arreu de la ciutat.Data de realització: 07/18/2023 | Data de la darrera actualització: 07/18/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300