Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El pregó de l’artista internacional Miguel Ángel Sánchez Martos ‘Saturno’ enceta la Festa Major de Blanes 2023


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/21/2023 09:55:28 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARTELLEl pregó de l’artista internacional Miguel Ángel Sánchez Martos ‘Saturno’ enceta la Festa Major de Blanes 2023

Tothom ha pogut gaudir l’obsequi que ha fet a la ciutat on va créixer: un mural inspirat en el Vescomtat de Cabrera i el món de la cultura pintat a la façana del Teatre on s’ha fet l’acte

Blanes, la ciutat on comença la Costa Brava, ha encetat avui al vespre els actes de la Festa Major de Santa Anna 2023 amb un impactant pregó a càrrec de l’artista urbà internacional Miguel Ángel Sánchez Martos, conegut amb el nom artístic amb què signa les seves creacions: ‘Saturno’. L’acte s’ha acollit al Teatre de Blanes, que ja d’entrada ha donat la benvinguda al públic amb el regal que ha fet el pregoner a la ciutat que el va veure créixer i néixer com artista.Miguel Ángel Martos Sánchez, 'Saturno', amb
la Font Gòtica que es lliura al Pregoner de la Festa Major
És un mural de grans dimensions que ocupa els 130 m2 que abasta la façana del Teatre de Blanes, al centre de la ciutat. L’artista s’ha inspirat en el llegat medieval blanenc i en el món de la cultura, ja que ha pintat un cavaller que duu l’escut d’armes del Vescomtat de Cabrera, reproduint la llegenda de Sant Jordi i el Drac, amb la rosa que simbolitza el què se celebra el 23 d’abril, la festa cultural per excel·lència: regalar la rosa i el llibre.Durant una setmana, ha aconseguit transformar una façana grisa en un colorista mural que harmonitza amb el monument històric que hi ha al seu costat, la Font Gòtica. Aquests darrers dies es pot dir que el regalim de públic que passava per davant el Teatre de Blanes i s’aturava per immortalitzar amb els seus mòbils el laboriós treball de ‘Saturno’ ha estat constant, atraient l’interès de blanencs i visitants.

Un pregó alternatiu amb un artista urbà internacional

Amb aquest precedent, el pregó que ha estrenat la Festa Major 2023 havia de ser forçosament alternatiu, diferent al què s’està acostumat a Blanes. El mestre de cerimònies durant tota la vetllada, l’alcalde de Blanes Jordi Hernández, s’ha encarregat d’introduir el pregoner d’aquest any. El batlle ha recordat els inicis de ‘Saturno’ en el món de l’art urbà a Blanes, quan van compartir plegats l’experiència dels primers concursos de graffitis que s’organitzaven al municipi i els concerts per a joves i fets per joves.L'alcalde de Blanes, Jordi Hernández
Tot seguit ha començat el pregó, on les paraules de ‘Saturno’ es complementaven amb fotografies i un vídeo on el públic ha pogut seguir el procés de creació del mural que ara decora la façana del Teatre. Ha estat un pregó on l’emoció del seu protagonista traspuava en el seu estat d’ànim, tal com ho descrivia en l’escrit de benvinguda que va redactar per donar a conèixer que seria el pregoner d’aquest any 2023: “Fa molt de temps que vaig deixa de creure en les casualitats. Sé que tot arriba a la nostra vida al moment just i exacte que ho necessitem per aprendre alguna cosa concreta, per molt dolent que ens pugui semblar. Tot té un propòsit, res no és casual”.Si les creacions que té escampades per mig món són un reflex de la seva vàlua artística, la manera com s’ha expressat avui –amb modèstia, però al mateix temps amb el reconegut orgull d’haver perfeccionat el seu art- no han fet sinó ajudar a qui l’ha escoltat a conèixer-lo una mica més. De fet, el gest altruista de regalar a la població que el va veure créixer amb una creació com les que decoren ciutats de mig món, ja diu molt d’aquest home que s’explica sense escarafalls ni ventar-se que és un gran artista.I el més reconfortant de tot plegat és que podria fer-ho però no ho fa perquè, igual que d’altes artistes blanencs i blanenques que són reconeguts i admirats a fora però no gaire ben tractats aquí, prefereixen conrear la modèstia i la generositat abans que la rancúnia. El sincer aplaudiment que han reblat les seves paraules tampoc no es paga amb diners.

Lliurament de la Font Gòtica i Nou Guardó de Reconeixement a les Entitats

Malgrat s’hagi tractat d’un pregó alternatiu, s’han mantingut les litúrgies que el defineixen des de fa més de 50 anys: el lliurament de la Font Gòtica, la màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Blanes com a màxim reconeixement institucional. Li ha lliurat l’alcalde de Blanes, aixecant un nou aplaudiment. De fet, una vegada més la tradició del pregó lligava perfectament amb el pregoner d'aquest 2023, que ha complementat amb la seva creació la Font Gòtica real que hi ha al costat del Teatre de Blanes.Aquest 2023 s’ha introduït una nova tradició que es vol fer perdurar els propers anys. Diversos regidors i regidores del consistori s’han encarregat de lliurar una nova distinció creada enguany per reconèixer la tasca del teixit social de tota mena que hi ha al municipi. La idea és que, coincidint amb el pregó, s’entregui a les entitats que compleixin un assenyalat aniversari durant aquella anualitat un obsequi de nova creació relacionat amb el pregó.

Es tracta d’una reproducció de la Font Gòtica, però en aquest cas sobre la base d’una ceràmica. Els tinents d’alcalde Joan Felip, Rosa Aladern, Mario Ros i Jordi Calvet, així com la regidora de Participació Ciutadana Estefanía Romero, s’han encarregat de lliurar respectivament els reconeixements al Club de Vela Blanes (80 anys); l’Esbart Joaquim Ruyra (60 anys); l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes (50 anys del Trofeu Quillat); l’Associació Rialles Blanes (40 anys) i la Colla de Diables Sa Forcanera (20 anys). A continuació s’ha complert amb un altre dels ingredients del pregó.L'alcalde lliura al representant de l'empresa valenciana el Trofeu Vila de Blanes
corresponent a la 50ena edició
Des de fa uns anys s’ha instaurat la tradició de fer coincidir aquest acte tan destacat amb el lliurament d’un altre guardó igualment important: el Trofeu Vila de Blanes per a la pirotècnia guanyadora del Primer Premi en l’edició anterior, en aquest cas del 2022. El tinent d’alcalde de Festes, Quique Pérez, ha presentat al representant de la Pirotècnia Valenciana, que ja havia guanyat l’anterior edició celebrada al 2019 –durant els anys 2020 i 2021 no hi va haver certamen, per la COVID- i que, per tant, actualment és bicampiona. Després que l’alcalde li ha lliurat el trofeu, el pirotècnic ha agraït haver estat mereixedor durant dues edicions consecutives d’aquest reconeixement, prometent que l’espectacle que oferiran dilluns vinent al Concurs de Focs d’enguany serà tant impactant que pensen assolir de nou el primer premi, fent així el ‘triplet’.

Un final festiu amb la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria

Quedava encara un darrer ingredient tradicional que s’ha volgut complir igualment malgrat el recinte on s’ha hagut de fer el pregó –perquè la Plaça dels Dies Feiners on es fa habitualment s’ha hagut de cedir com espai de campanya del 23-J a la Junta Electoral-, el Teatre de Blanes, no podia ser tan lluït com quan es fa a l’aire lliure. Ara bé, una vegada més durant la vetllada d’avui el públic ha comptat amb una sorpresa afegida.Els regidors i regidores de l'Ajuntament de Blanes, amb el pregoner 2023
A rengló seguit quan l’alcalde, Jordi Hernández i el pregoner ‘Saturno’, han fet el crit final de l’inici del cicle festiu ‘Que comenci la Festa Major !’, el recinte del Teatre de Blanes s’ha omplert d’una festiva música que convidava certament a la gresca i la festa. Una xaranga composada per músics de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria ha irromput pels passadissos d’accés, davant la sorpresa del públic, que poc s’esperava aquest element-sorpresa per posar un punt i final més popular. La peça que han tocat també estava directament relacionada amb la celebració: ‘Festa Major, de La Trinca.Data de realització: 07/21/2023 | Data de la darrera actualització: 07/21/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300