Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Esbart Joaquim Ruyra repassa els seus 60 anys en dansa amb motiu de la Festa Major de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/22/2023 11:26:19 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOL’Esbart Joaquim Ruyra repassa els seus 60 anys en dansa amb motiu de la Festa Major de Blanes

La veterana entitat va omplir de gom a gom la Plaça dels Dies Feiners fent un repàs de les seves etapes coreogràfiques amb Joan Cruells, Eduard Ventura, David Martínez i Xavier Bagà

Un dels al·licients amb què ha comptat la primera nit de la Festa Major de Santa Anna de Blanes, que s’encetava tot just aquest passat divendres, ha estat l’espectacle a càrrec de l’Esbart Joaquim Ruyra, un ingredient clàssic, però que ahir tenia un rerefons encara més contundent. Amb motiu que durant aquest 2023 està celebrant el seu 60è aniversari, el cos de dansa va redoblar esforços per oferir una actuació d’aquelles que es diu de traca i mocador.Espectacle de l'Esbart Joaquim Ruyra de la Festa Major 2023,
a la Plaça dels Dies Feiners
Possiblement perquè ja s’intuïa que seria tan especial, la Plaça dels Dies Feiners on s’hi va acollir lluïa un aspecte indescriptible, amb centenars de persones aplegades, disposades a gaudir de l’espectacle. De fet, però, a Blanes ja és una realitat incontestable que, sempre que actua l’esbart, el públic respon de manera multitudinària, i es desplaça allí on faci falta.L'alcalde de Blanes, Jordi Hernández, durant l'espectacle d'ahir
Entre els assistents a l’espectacle s’hi comptaven els diferents presidents i presidentes que ha encapçalat l’entitat al llarg de tots aquests anys, així com una bona mostra dels membres que formen part de la gran família de l’Esbart Joaquim Ruyra. Entre ells, els més recents: Lluís Pascual i Anna Turon. Tampoc no es van perdre l’actuació l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat del tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Calvet, de la regidora d’Arxiu i Patrimoni, Mònica Rabassa, així com d’altres representants del consistori.

Un excel·lent repàs de 60 anys en dansa

Així mateix ho anunciava el mestre de cerimònies de l’esbart, Salvador Roca: ahir es tractava de repassar la història de l’entitat: el què han fet, què estan fent i què continuaran fent. I ha estat i seguirà sent així sempre moguts amb un mateix objectiu que es resumeix en tres paraules: Blanes, Cultura i País. El què en essència els va impulsar a néixer fa 60 anys.Són els tres eixos vertebradors de la seva història, però afegint-hi un component més de la pròpia identitat blanenca, tal com proclamava ahir el mestre de cerimònies: ‘perquè som de Blanes i ens mou la nostra arrel, perquè la cultura popular és la que ens ha mogut com a entitats de serveis, i perquè el País és el nostre marc de referència. Social i culturalment’.I així va ser ahir, amb una mostra de dansa i música d’arrel que abasta des de Fraga a l’Alguer i des de Salses a Guardamar. També es va recordar ahir, durant la presentació, que l’esbart complirà justament el proper mes d’agost les 60 temporades en ansa, quan es presentava a una Plaça Major plena a vessar, a Manlleu, encetant la vetllada amb una dansa de gala que, en aquell cas, va ser la ‘Dansa de Castellterçol’.

Homenatge a Joan Cruells, Eduard Ventura, David Martínez i Xavier Bagà

Però, al marge de fer un repàs visual, l’altra component afegit d’ahir a la nit va ser l’homenatge que es va fer als coreògrafs amb què ha comptat l’Esbart Joaquim Ruyra al llarg dels anys. Es van veure i sentir peces que vinculen els i les dansaires amb els directors amb què ha comptat al llarg de sis dècades.Tant d’en Joan Cruells, fundador i director durant més de 40 anys, com Eduard Ventura, que els va acompanyar durant cinc intensos anys d’interessant transició a un altre estil de dansa més contemporània. Perquè són conscients que són el resultat dels qui els han anat deixant petjada al llarg dels anys. Tampoc se’n van oblidar de fer un esment especial a la colla de bastoners que durant els anys 60 del segle XX van ser la llavor del què són ara l’esbart.

Una part d’aquells balladors van formar part dels inicis de l’esbart, per tant en són també un ingredient de la seva essència. Finalment, la segona part de l’espectacle d’ahir a la nit va servir per evidenciar encara més que són el resultat de tot el què fan, que mantenen viva la constant de fer present la dansa a Blanes, però també de crear identitat.I en aquest darrer sentit, són un reflex dels coreògrafs, el directors artístics que els han acompanyat. Les seves composicions, les de David Martínez i Xavier Bagà (actual coordinador artístic), van tancar un espectacle molt complet, recolzat per les imatges de diversos vídeos que es van projectar al llarg de la nit a una gran pantalla.

Mentrestant, a l’escenari, el públic va poder tornar a gaudir de peces com ara la Polca Sarau i la Polca del Càntir, Morisca i la Platja del Far, Cascavells, Sardana, Gran Jotada, Hortelana, Clavellinera, Junquets, Puig de Selva, Jota Llevantina i finalment la trilogia valenciana de la Jota, Seguidilles i el Ball Pla de Sant Mateu, reblat amb el bis que va significar el Ball Pla de Sant Mateu.Com també és tradicional, l’Esbart Joaquim Ruyra tornarà a participar a la Festa Major de Santa Anna el seu dia central. És a dir, el proper dimecres 26 de juliol, quan és festiu a Blanes perquè justament se celebra el dia de la patrona. A 2/4 d’1 oferirà el Ball de Morratxes davant l’edifici de l’Ajuntament de Blanes. Una interpretació on tothom qui tingui ganes de ballar s’hi pot afegir a la part final, el trepidant ‘Toquen a Córrer’.Data de realització: 07/22/2023 | Data de la darrera actualització: 07/22/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300