Noticia publicada a la web el 07/26/2023 05:25:27 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes celebra avui la Festa de Santa Anna, el dia central de la Festa Major
Al matí s’han fet els actes més tradicionals coincidint amb la Festa de la Patrona, incloent el ‘Ball de Morratxes’. La jornada es tancarà amb la darrera nit de focs i un Ball de Festa Major
Si durant tots aquests dies la ciutat on comença la Costa Brava ha estat submergida de ple en la Festa Major, aquest dimecres ho ha fet encara amb més intensitat. I és que avui el calendari marca que és 26 de juliol, dia de Santa Anna, patrona de Blanes i, per tant, el dia central de la Festa Major de Blanes, i el segon dia festiu que hi ha al municipi.
Els gegants de Blanes, en Gastó i na Caterina, poc abans d'entrar a l'Església Santa Maria,
l'antic Palau dels Vescomptes de Cabrera Aquest dia de festa s’ha pogut viure per segon any consecutiu havent recuperat al 100% les característiques que havia tingut fins al 2019, abans de la COVID. La tradició des de fa molts anys dicta que la jornada festiva s’enceti amb una activitat que recorda molt els actes que se celebraven a mitjans del segle XX, que encara perduren amb més o menys solemnitat.
La Sardana 'Blanes Festiu' ha posat punt i final als actes d'avui al matí-migdia D’aquesta manera, al llarg del matí han tingut lloc les celebracions més tradicionals i arrelades en el temps, a cavall entre la oficialitat, la institucionalitzat i la cultura d’arrel popular. Sobretot la primera part de la celebració, que sempre sorprèn els i les visitants que són aquí aquests dies, sabent o no que és Festa Major i que avui és allò que es diu festa grossa.
Matí amb els actes més tradicionals: Cercavila, Missa i Ball de Morratxes
A ¾ de 12 ha tingut lloc el primer dels actes que és segurament el què té reminiscències més pretèrites. Es tracta de la sortida de la Comitiva Oficial que ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, en la seva primera experiència en aquesta tradició, acompanyat de regidores i regidors de l’Ajuntament de Blanes, així com per representants de les forces de seguretat que operen a Blanes. Una cercavila força inusual que ha fet un curt recorregut.
Com marca la tradició, la comitiva oficial ha sortit des de davant l’Ajuntament de Blanes, al Passeig de Dintre, i ha transcorregut Carrer Ample a munt per arribar fins a la Plaça de l’Església. També els acompanyaven dos elements festius indiscutibles: els gegants de Blanes –en Gastó i na Caterina- i la música que han interpretat els membres de la Banda Musical i Mossèn Joan Batlle.
L’han obert tant al camí d’anada com al de tornada, aportant d’aquesta manera una de les notes festives més populars i celebrada pel públic. Sobretot per la canalla, que aviat s’engresca a ballar al so de la música popular. El recorregut s’ha aturat a la Parròquia Santa Maria. Abans que comencés la missa, s’ha repetit l’experiència de l’any passat amb motiu dels 30 anys que complia la Colla Gegantera.
Els dos gegants de Blanes, en Gastó i na Caterina –que representen les figures dels Vescomtes de Cabrera- han executat el seu propi ball, el ‘Ball dels vescomtes’ davant l’altar de la Parròquia Santa Maria, acompanyats de la lògica expectació que suposava aquesta dansa en un indret on el sostre és més adequat per aquestes dues figures representatives de la vila. Llavors sí, ha començat la missa encapçalada pel rector de la Parròquia Santa Maria, Enric Roura, acompanyat de diversos capellans lligats a Blanes, entre ells Josep Perich, rector de les parròquies d’Els Pins i Ca la Guidó.
També ha concelebrat l’ofici de Santa Anna un ex rector d’aquesta parròquia blanenca, mossèn Miguel Angel Farrés, qui ha estat encarregat de pronunciar l’homilia. Un cop celebrada la missa, la comitiva ha emprès el camí de tornada per arribar de nou al punt de partida, el Passeig de Dintre, on l’Esbart Joaquim Ruyra, que aquest any celebra els 60 anys de vida, ha donat continuïtat a una tradició molt sentida a la població on comença la costa Brava. Es tracta del Ball de Morratxes, que han interpretat amb música en directe, a càrrec de la Cobla Selvatana.
Aquesta part de la celebració de Santa Anna també l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, que també s’estrenava en aquest acte institucional acompanyat de regidors i regidores del consistori, que presencien el ball des de la porta de l’Ajuntament. Abans que comenci, a més a més, el batlle ha lliurat a un dels ballarins l’autèntica ‘vara d’alcalde’, que forma part de l’atrezzo de la dansa.
Un tradicional ball que es remunta a l’època feudal
La història del Ball de Morratxes es remunta a l’època feudal, quan els comtes de Cabrera primer i els senyors de Blanes després governaven de manera feudal aquesta vila. La gent del poble podia sentir la música al so de dolçaina que s’interpretava des dels salons d’estiu del palau, que avui dia allotja la parròquia Santa Maria. Amb el pas del temps i la decadència feudatària, aquest ball va passar al poble i era costum dansar-la el dia de l’Aplec del Vilar.
Hi ha dos grups de personatges ben diferenciats, fins i tot en la manera de vestir. Per una banda, els representants de l’Obreria amb l’alcalde al davant i per l’altra els representants dels vilatans més humils. El Ball de Morratxes va formar part del dia de Santa Anna durant molts anys, però cap a la meitat del segle XX va deixar de fer-se. Amb la intenció de recuperar els trets identitaris blanencs perduts en el temps, l’any 2003 es va tornar a recuperar aquesta tradició 100% blanenca. Cada any s’espera amb més expectació per la vistositat i la música que acompanya les evolucions dels dansaires.
Al 2011 s’hi va incorporar una novetat que s’ha mantingut des de llavors. Un cop finalitza l’execució del ball a càrrec del cos de dansa principal de l’Esbart Joaquim Ruyra, els espectadors també poden provar de fer un tram del Ball de Morratxes. Ajudats per membres de l’esbart, el públic no s’ha fet de pregar i ha ballat durant una estona el tram final, el Toquen a Córrer.
La Cobla Selvatana també ha interpretat després d’aquesta animada dansa col·lectiva una única sardana plena de significat: Blanes Festiu. La intensa jornada festiva del dia de la patrona està previst que es tanqui a partir d’aquí amb un Ball de Nit amb l’Orquestra Selvatana, després que a la tarda-vespre també haurà protagonitzat un Concert de Festa Major.
Darrer dia del 51è Concurs Internacional de Focs i demà Veredicte
El 51è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava finalitzarà avui amb el darrer espectacle dels cinc que hi haurà hagut aquest 2023 en total. Avui actua la Pirotècnia Martí, que tancarà el certamen. Fins el moment, les quatre nits que hi ha hagut del concurs han deixat al públic força satisfet –incidents a banda-, per tant la Comissió Tècnica i el Jurat Popular tenen tot un repte al seu davant per triar la classificació.
El veredicte que desfarà aquesta incògnita tindrà lloc demà dijous, en un acte públic que es farà al Teatre de Blanes a les 5 de la tarda. S’hi aplegaran els membres de la Comissió Tècnica i del Jurat Popular per emetre el veredicte que ha de destriar les pirotècniques guanyadores del primer i segon premi. Finalment, la Festa Major de Santa Anna es tancarà divendres amb el tradicional Aplec de l’Amor a Cala Bona, que culminarà a les 10 de la nit amb el grup ‘Momo’, que oferiran un trepidant Tribut al l’emblemàtica i mítica banda Queen.