Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’alcalde de Blanes i la consellera de Territori visiten les obres que s’han fet al port, amb una inversió de 1’6 M€


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 07/29/2023 01:38:48 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Escut Ajuntament + GeneralitatL’alcalde de Blanes i la consellera de Territori visiten les obres que s’han fet al port, amb una inversió de 1’6 M€

Jordi Hernández i Ester Capella han passejat per la nova zona de ribera i han vist la nova coberta de la llotja del peix, que inclou 200 plaques solars instal·lades per la Confraria de Pescadors

L’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i la consellera de Territori, Ester Capella, han encapçalat avui la visita que s’ha fet a la urbanització feta a la zona de ribera, així com la rehabilitació duta a trme a la coberta de la Llotja de Peix de la Zona Portuària del municipi on comença la Costa Brava. Els han acompanyat el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez; la directora de Ports, Annabel Moreno; el director del SSTT del Departament a Girona, Sergi Albrich, regidors de l’Ajuntament de Blanes; i el president del Club de Vela Blanes, Joan Balaguer, entre d’altres.




Les dues actuacions que han visitat avui al matí modernitzen les instal·lacions portuàries, potencien la connexió i la mobilitat entre el port i el teixit urbà, i ajuden a minvar la petjada de CO2 a l’atmosfera, gràcies a les plaques solars col·locades per la Confraria de Pescadors al sostre de la llotja. Les obres dutes a terme per l’empresa pública Ports de la Generalitat han suposat una inversió d’1,6 milions.




En els parlaments inicials que han precedit la visita l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, ha destacat: “Hem de treure pit pel nostre port pesquer, el primer de les Costes de Girona, i el tercer arreu de Catalunya. Un port amb una activitat trepidant, i que significa un gran percentatge del PIB de Blanes. Un port viu, amb energia i amb iniciativa, com ho demostra la inversió que s’hi ha fet”. En un altre aspecte, també ha destacat els avenços en connectivitat que han suposat: ”Amb aquestes obres hem guanyat un espai per a l’esbarjo dels ciutadans i ciutadanes de Blanes que, sovint, han viscut d’esquenes al port. Ara és més obert, sostenible i modern i, per tant, és hora de gaudir-lo i d’estar-ne orgullosos”.

La coberta de la llotja, rehabilitada

Els treballs han consistit en la instal·lació d’una nova superestructura metàl·lica sobre la coberta actual, formada per una xapa i panells d’aïllament. La coberta s’ha impermeabilitzat per eliminar filtracions d’aigua per tal que l’estructura metàl·lica, les bigues de fusta i els béns que alberga la nau no pateixin afectacions quan plou. Així mateix, s’ha fet el manteniment i l’adequació de les estructures metàl·liques i de fusta que hi havia abans, aplicant un tractament anticorrosiu a causa de l’exposició de la coberta a l’ambient marí.



Aquesta actuació ha tingut un cost de 700.000 euros. La meitat dels quals es finança en el marc del Programa operatiu d'intervenció comunitària del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). Les obres s’han dut a terme coincidint amb les dues vedes d’encerclament, primer, i arrossegament, ara, per minimitzar l’afecció en l’operativa i compatibilitzar les obres amb l’activitat pesquera.

Els treballs executats per Ports de la Generalitat han permès la Confraria de Pescadors de Blanes dotar la coberta amb 200 plaques solars amb una potència de 92 kW/h que cobreix el 100% del consum energètic de les instal·lacions pesqueres. Això permetrà avançar el grau d’autosuficiència energètica del port blanenc mitjançant l’energia neta, per tal de reduir la petjada de carboni del port i de les activitats a l’atmosfera.



D’aquesta manera, la llotja continua sent capdavantera amb matèria de sostenibilitat, atès que l’any passat la Confraria de pescadors va instal·lar una dessalinitzadora, l’aigua de la qual s’utilitza per netejar la llotja i rentar les caixes de peix, entre altres, estalviant recursos naturals.

Una zona de ribera més integrada al teixit urbà

El projecte desenvolupat atorga un punt de vista més paisatgístic a l’entrada del port amb noves zones d’ombra, espais enjardinats i circuits per a vianants, millorant la mobilitat a peu i rodada. A més, s’ha creat una gran àrea de jocs infantils entorn de la llotja vella per donar un major ús social a la part central de l’esplanada del port. L’execució d’aquestes obres així com la instal·lació d’un dipòsit soterrat d’aigua regenerada per al reg ha suposat un cost de 907.000 euros




Amb aquesta urbanització s’ha reordenat l’espai, s’han ampliat les voreres i s’han creat zones enjardinades i arbrades. Així, s’han plantat 100 arbres, 1.400 plantes arbustives i s’ha creat una superfície de 2.000 metres quadrats de prats florits, amb l’objectiu de convertir l’entorn del port en un entorn més integrat al teixit urbà, més permeable perquè els ciutadans i les ciutadanes puguin accedir-hi a peu, generant zones d’ombra i espais de gaudi.




També s’ha instal·lat un dipòsit d’aigua soterrat de 25.000 litres de capacitat per regar les noves zones verdes. Aquest dipòsit s’alimenta de l’aigua regenerada provinent de depuradores, sense haver d’utilitzar aigua potable.






Data de realització: 07/29/2023 | Data de la darrera actualització: 07/29/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300