Noticia publicada a la web el 08/07/2023 11:32:31 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Les jornades ‘Blanes en Temps dels Cabrera’ han atret més de 2.000 persones a l’exposició, les Visites Guiades i les Conferències
L’activitat s’ha tancat fa pocs dies, després que es va encetar el 8 de juliol amb una multitudinària recreació davant la Font Gòtica del vescomtat
Les jornades ‘Blanes en Temps dels Cabrera’, que volen reivindicar el passat medieval de la ciutat, han comptat amb la participació de més de 2.000 persones. La major part, més de 1.800, són les que s’han acostat a l’exposició ‘Vescomtat de Cabrera. La força d’un territori’, inaugurada el vuit de juliol, que va acabar la seva singladura la setmana passada. Les 250 persones restants, van assistir a d’altres activitats incloses al cicle de les jornades.
Una de les Visites Guiades que es va fer a les Jornades 'Blanes en Temps dels Cabrera',
amb l'arqueòleg Joan Llinàs Un centenar han participat en alguna de les quatre Visites Guiades que s’han fet per conèixer el legat dels Cabrera a Blanes, sota el guiatge de tot un expert en la matèria, l’arqueòleg Joan Llinàs. D’altra banda, sumant la participació de les tres conferències que han tingut lloc aquests darrers dies, hi ha hagut unes 150 persones que s’han interessat per les diferents temàtiques exposades per experts en les diverses matèries tractades.
Les Visites Guiades començaven a l'Exposició 'Vescomtat dels Cabrera, la força d'un territori' La primera conferència va tenir lloc el dia set: ‘La construcció de la capital del Vescomtat de Cabrera a Blanes. Segles XI-XV’ a càrrec del Doctor en Història Medieval Elvis Mallorquí. Set dies més tard es va parlar ‘Del Castell Montsoriu al Mar. Segles XV-XVI0’, amb Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny. Per últim, la tercera es va emplaçar el dia 15, i es va centrar en ‘L’activitat pesquera al Blanes dels Cabrera’, amb Antoni Ginot, del Centre de Recerca d’Història Rural de la UdG.
Conferència ''La construcció de la capital del Vescomtat de Cabrera', amb
Elvis Mallorquí, Doctor en Història Medieval Les dues primeres xerrades es van acollir a la Sala d’Exposicions Municipal Maria Luisa Garcia-Tornel, mentre que la darrera es va allotjar a la Sala de Plens. Això és perquè la sala d’exposicions va ser una de les seus electorals pels comicis del 23 de juliol. Per això, com que calia fer els preparatius previs al dia de les votacions, no s’hi va poder tornar a accedir fins l’endemà, 24 juliol.
Multitudinari èxit de públic en l’inici de les jornades
Si bé és possible tenir un còmput aproximat dels assistents a l’exposició, les visites guiades i les conferències, és impossible poder tenir una xifra definitiva per saber quantes persones van assistir a l’acte més multitudinari de les jornades. Són les recreacions històriques que es van fer coincidint amb la inauguració de l’exposició, el dissabte vuit de juliol.
Recreació Històrica, inici de les Jornades del Vescomtat de Cabrera,
vuit de juliol L’escenari no podia haver estat millor: al voltant de la Font Gòtica, Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), i que en l’actualitat és la font més ben conservada de l’arquitectura gòtica catalana. Aquest monument el va manar construir l’any 1438 la comtessa Violant de Prades, esposa de Bernat V de Cabrera. Per això es va decidir que la recreació històrica es faria davant mateix de la Font Gòtica, amb la participació d’actors i actrius professionals d’Alma Cubrae i de membres de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, que van donar vida precisament a na Violant de Prades i en Bernat de Cabrera, els seus dos gegantons, interpretant el ‘Ball de Garlandes’.
Juntament amb el ball, les diferents sessions de recreació històrica van incloure la participació de personatges de l’època medieval –contemporanis dels vescomtes- interpretats pels actors i actrius de la companyia professional ‘Alma Cubrae’. Dos d’ells encarnaven precisament els Vescomtes de Cabrera, marit i muller.
Especialment espectacular era el casc que lluïa el noble, que reproduïa l’escut d’armes del vescomtat, i que va passar a formar de l’exposició que configurava l’eix central de les jornades. Un dels elements més autèntics que incloïa l’exposició era la clau de volta de finals del segle XIV que prové de l’antic Palau Vescomtal dels Cabrera de Blanes, on s’hi veu representat el seu escut d’armes.
La pedra, de grans dimensions, ha estat netejada i restaurada després que va patir diversos actes vandàlics on havia estat dipositada durant dècades, a la Plaça de l’Església. Ara, un cop ha finalitzat l’exposició, està previst que es traslladi a un destí definitiu, unes dependències públiques on tothom qui vulgui la pugui visitar lliurament.