Noticia publicada a la web el 08/09/2023 08:30:28 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
3.000 joves s’han interessat pel projecte ‘i-Fest’ i s’han informat al ‘Punt Lila’ de l’Ensorra’t de Blanes
El 10è Festival de Música Jove de la Festa Major ha estrenat l’i-Fest per fomentar hàbits saludables i de consum responsable d’alcohol i altres substàncies en espais d’oci nocturn
Durant aquesta Festa Major Blanes va viure la 10a edició d’un esdeveniment amb nom propi que aquest 2023 no ha faltat a la seva cita. Es tracta del Festival de Música Jove Ensorra’t, que ha estat més especial que mai al haver arribat a la seva primera dècada d’existència. Es fa amb la suma d’esforços d’entitats juvenils i culturals –principalment, el Consell Local de Joventut- així com persones a títol individual que, amb el suport del Departament de Joventut, organitzen aquest cicle.
Platja de Blanes, Ensorra't 2023 Ensorra’t’, és un espai de festa i oci nocturn, però també un model de participació i implicació on cadascú aporta el seu granet de sorra i uneixen esforços amb un únic objectiu: ser i fer poble. En aquesta nova edició –en què el festival s’ha fet del 21 al 25 de juliol-, una de les novetats que s’ha incorporat ha estat el projecte i-Fest, a banda de donar continuïtat a la presència del ‘Punt Lila’, que ja havia estat en anteriors ocasions.
Prop de 3.000 joves han participat a l’i-Fest i al Punt Lila
Quan es van iniciar els preparatius de l’organització de l’Ensorra’t 2023 arran de l’experiència de l’any passat, una de les principals conclusions a què es va arribar va ser la necessitat d’incidir en dos àmbits. D’una banda, el foment d’hàbits saludables i consum responsable entre la població jove en aquest espai d’oci nocturn, i de l’altra millorar tant la seguretat com aspectes sanitaris i de salubritat.
Taula Informativa i-Fest durant l'Ensorra't 2023 En aquestes trobades participaven representants del Consell Local de Joventut, Policia Local, Protecció Civil, el Servei de Polítiques d’Igualtat i el Departament de Joventut. El segon aspecte de les conclusions s’ha resolt amb l’ampliació de vigilants i controladors, així com amb la instal·lació de més lavabos químics i de panells de fusta al terra de la barra, per garantir l’aïllament elèctric i la seguretat del personal.
Ara bé, la novetat més important d’aquest 2023 ha estat la posada en marxa del projecte ‘i-Fest’, fruit del treball conjunt de la Nau4 i el Punt d’Informació Juvenil (PIJ). S’han elaborat diverses activitats d’informació, conscienciació i prevenció adreçades al públic adolescent i als i les joves. L’objectiu ha estat fomentar un oci nocturn saludable i evitar el consum abusiu de substàncies tòxiques –alcohol, drogues, tabac...- que puguin posar en perill la seva integritat física i la seva salut.
Punt Lila durant l'Ensorra't 2023
La implementació d’aquest projecte s’ha visualitzat a través d’una carpa informativa de la Nau4 i el PIJ situada al costat de la ja habitual del ‘Punt Lila’. Segons les persones responsables de les dues taules informatives, sumant els cinc dies en què ha estat en marxa l’Ensorra’t, s’han interessat prop de 3.000 joves per l’I-Fest, i pel Punt Lila.
Trencar falsos mites al voltant del consum d’alcohol i altres substàncies
L’i-Fest partia d’una realitat que no es pot amagar: els i les joves que assisteixen a l’Ensorra’t consumeixen alcohol i altres substàncies –com en altres festes i esdeveniments lúdics-, però sobretot alcohol, perquè és una droga socialment acceptada. Ara bé, des de l’Ajuntament de Blanes, comptant amb el suport de l’organització de l’Ensorra’t, s’ha cregut en l’oportunitat que donava aquest mateix espai per conscienciar i informar als i les joves sobre els efectes negatius que aquests hàbits poden arriba a provocar en la seva salut.
L’Abril, la Clara, la Laia i l’Ivan –que s’han encarregat d’atendre els i les joves durant els cinc dies a la taula informativa de l’i-Fest- fan una valoració plenament positiva, perquè ni de bon tros s’esperaven una resposta tant massiva per part de les i els adolescents i joves amb qui han tractat. De fet, cada nit es regalaven polseres de diferents colors –un color per cada nit- als qui finalment accedien a fer un joc voluntàriament. S’havia previst repartir 500 polseres en total, i en cada jornada les van esgotar.
Es considera plenament assolit l’objectiu de conscienciar el públic a qui s’adreçaven, sobretot per trencar falsos mites. En aquest darrer sentit, els ha sorprès el desconeixement que en general hi ha sobre el tabac, l’alcohol o les substàncies estupefaents. Qüestions com, per exemple, creure que el cànnabis és més saludable que el tabac, o bé que si et provoques el vòmit expulses del cos l’alcohol que han consumit.
Valoració positiva del Punt Lila i atenció d’una agressió sexual
Per la seva banda, al Punt Lila s’ha informat, s’ha donat suport i assessorament davant de conductes masclistes i LGTBI fòbiques, comptant amb el suport de voluntariat que s’ha encarregat de prevenir aquest tipus de conductes durant el Festival. Aquestes persones, juntament amb el personal de l’Àrea i del Consell Local de la Joventut de Blanes (CLJB), han rebut una formació específica per detectar i actuar davant d’aquestes situacions.
Aquest ha estat el quart any que s’ha instal·lat el Punt Lila a l’Ensorra’t –la 1a vegada va ser al 2018-, i aquesta veterania ha servit perquè tothom que s’hi adreçava ja tenia molt clar què volia. La majoria dels casos ha estat rebre o endur-se informació sobre diverses qüestions, o bé per jugar a jocs interactius per reforçar els seus coneixements en la matèria.
Un dels punts positius ha estat l’augment de participació masculina perquè, fins al moment, havia estat un xic absent. L’únic incident remarcable ha estat l’atenció a la víctima d’una agressió sexual que va tenir lloc el diumenge, atenent-la i donant-li suport perquè pogués fer la denúncia a la Policia Local de Blanes. El Punt Lila l’han atès enguany la Montse, la Mireia i la Mica, així com membres de la Plataforma de Dones de Blanes.