Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Clau de Volta del s XIV del Palau Vescomtal dels Cabrera a Blanes ja es pot visitar al seu emplaçament públic definitiu


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 08/11/2023 09:42:23 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Clau de Volta del s XIV del Palau Vescomtal dels Cabrera a Blanes ja es pot visitar al seu emplaçament públic definitiu

Després que va estar exposada formant part de les jornades ‘Blanes en Temps dels Cabrera’, ara s’ha instal·lat a l’entrada de l’emblemàtica Casa Saladrigas

Aquests dies s’ha tancat un llarg periple de la clau de volta original del Palau Vescomtal dels Cabrera a Blanes, els vestigis del qual allotgen ara l’Església Santa Maria. La clau de volta és una pedra cilíndrica de 70 x 55 centímetres i de prop d’una tona de pes. En la seva cara visible mostra esculpit en relleu l’escut senyorial dels Vescomtes de Cabrera. Originàriament coronava una de les voltes del Palau, però des de feia dècades s’havia dipositat a la intempèrie.



Operatiu retirada Clau de Volta de la Plaça de l'Església, maig 2021
La singladura recent d’aquest objecte, patrimoni cultural històric de Blanes, va començar el maig de l’any 2021. Llavors, va aparèixer al seu damunt una pintada que es va poder retirar en part, i posteriorment tota una sèrie de cops contundents, fruit d’actes vandàlics, que la van erosionar encara més. Un deteriorament que calia evitar que pogués continuar.



Per evitar mals majors, l’Ajuntament de Blanes va retirar la pedra de grans dimensions que llavors estava situada en un parterre de la Plaça de l’Església Santa Maria, sota una olivera accessible per a tothom. Efectius de les Brigades Municipals i de l’equip de Muntatges d’aquest departament es van encarregar de la delicada però alhora feixuga tasca de carregar la pedra i traslladar-la a un lloc segur on es poguessin dur a terme les oportunes tasques de neteja i restauració a fons.

Emplaçament definitiu de la clau de volta: Casa Saladrigas

Des del minut zero, l’objectiu del consistori va ser i ha continuat sent dignificar aquest bocí de la història blanenca, relacionada amb el Vescomtat de Cabrera on Blanes va tenir un paper fonamental i estratègicament destacat. Donar-li l’atenció adequada però també, al mateix temps, que aquest element pogués ser compartit i visitat pels blanencs i blanenques i pels visitants interessats en la història en general, i d’aquest municipi on comença la Costa Brava en particular.




La Clau de Volta al seu actual emplaçament, vestíbul d'entrada
Casa Saladrigas
Aquesta fita s’ha pogut fer realitat definitivament aquesta setmana, quan l’equip de les Brigades Municipals es va tornar a encarregar de traslladar la pedra a un indret que, per sí mateix, també és història. Es tracta de l’emblemàtica Casa Saladrigas, construïda a principis del segle XX per Isidre Puig Boada, deixeble d’Antoni Gaudí. L’edifici és de lliure accés de manera especial quan allotja una exposició, una de les seves activitats.



Mònica Rabassa, regidora d'Arxiu i Patrimoni Històric, i Jordi Calvet,
tinent d'alcalde de Cultura
Ara, amb motiu de l’exposició del XXVI Concurs Fotogràfic Focs i Festa que s’inaugura aquest cap de setmana, tothom podrà visitar la clau de volta, que s’ha instal·lat a l’entrada, a l’accés principal de Casa Saladrigas. Per celebrar plegats aquesta acció, han visitat in situ l’emplaçament permanent que té ara aquest element del patrimoni històric blanenc el tinent d’alcalde de Cultura i la regidora de l’Arxiu i Patrimoni, Jordi Calvet i Mònica Rabassa, respectivament.

La clau de volta original del Palau Vescomtal dels Cabrera

Al costat d’aquest vestigi històric s’hi ha instal·lat el mateix plafó que ja va acompanyar-lo en l’anterior aturada del particular periple que ha viscut. Des de principis del passat mes de juliol tots dos elements estaven instal·lats en una part destacada de l’exposició ‘Vescomtat de Cabrera. La força d’un territori’, que ha format part de les Jornades ‘Blanes en Temps dels Cabrera’.



Al plafó informatiu s’hi explica que, per definició, la clau de volta és la pedra central d’una volta de creueria amb una forma rodona o poligonal que històricament se solia decorar per raons estètiques o simbòliques. Més concretament, aquesta clau de volta que ara es pot visitar a Casa Saladrigas, data de finals del segle XIV i prové de l’antic Palau Vescomtal dels Cabrera a Blanes. S’hi veu representat un escut d’armes partit amb els emblemes dels llinatges dels Cabrera i dels Prades.



La Clau de Volta a l'exposició que formava part de les Jornades
'Blanes en Temps dels Cabrera'
Tot sembla indicar que l’heràldica representada correspondria a l’esposa de Bernat IV de Cabrera, Timbor de Prades. D’una banda, s’hi representa l’emblema partit de Prades: les barres catalanes i les flors de lis dels Anjou –el seu besavi per línia paterna va ser el rei Jaume II, casat amb Blanca d’Anjou- i de l’altra el símbol dels Cabrera per l’enllaç amb Bernat IV.



Actors d'Alma Cubrae caracteritzats de Vescomtes de Cabrera,
amb motiu de les Reconstruccions Històriques que es van fer el 8 de juliol
Aquesta interpretació de la clau de volta del Palau Vescomtal de Blanes a partir de les armes dels Cabrera-Prades, elaborada per l’Arxiu Municipal, s’acompanya d’un dibuix que fa una reproducció imaginada de l’aspecte que tindria el Palau al segle XV. La casualitat, o potser la causalitat, ha volgut que aquest dibuix fos elaborat fa gairebé un segle per l’arquitecte Isidre Puig Boada, és a dir: el deixeble d’Antoni Gaudí que entre 1926 i 1931 va construir Casa Saladrigas.



Si el Palau Vescomtal del qual en formava part la clau de volta està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, cal recordar que Casa Saladrigas està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. I un altra volta, la història fa que enguany aquest emblemàtic edifici hagi complert una efemèride: l’abril de l’any 2003 –és a dir: fa 20 anys- va ser inaugurada després d’una restauració a fons de l’Ajuntament de Blanes.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 08/11/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300