Noticia publicada a la web el 09/07/2023 11:55:24 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Els ‘Hidden Deserts’ i els ploms de pesca contaminants centren el I Costa Brava Diving Fest a Blanes
Han participat Jordi Boada (CEAB-CSIC), coordinador del projecte internacional ‘Deserts Submarins’, i Neus Pérez, del Centre de Busseig Blanes-Sub
Blanes ha acollit aquest cap de setmana la primera edició del Costa Brava Diving Fest, dedicat al busseig sostenible, i organitzat aquí pel Centre de Busseig Blanes-Sub. L’objectiu ha estat la integració dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 a la pràctica de les activitats subaquàtiques, especialment pel que fa a aplicar criteris de conservació mediambiental.
Imatge projecte 'Hideen Deserts' En aquest darrer sentit, a Blanes s’han celebrat dues principals activitats. Dissabte a la tarda la proposta va quedar centrada a l’entorn dels ‘Hideen Deserts’ o, el què és el mateix: els ‘Deserts Submarins’. Per la seva banda, l’endemà diumenge es va parlar dels ‘Pesca-Ploms’, que consisteix en extreure del fons marí els ploms de pesca contaminants i donar-li una nova vida, un nou ús.
‘Hidden Deserts’, la desforestació del fons marí
Els boscos d’algues són ecosistemes fonamentals que proporcionen refugi i aliments a moltes espècies marines, per tant són clau per a la supervivència de la vida submarina. Ara bé, d’un temps ençà diversos factors com els peixos invasors, el canvi climàtic o la sobrepesca estan contribuint a què estiguin desapareixent, donant pas als ‘Hidden Deserts’, els ‘Deserts Submarins’.
I Costa Brava Diving Fest, organitzades per Blanes Sub Per parlar sobre aquest tema es va comptar amb la participació d’un convidat d’excepció, el científic Jordi Boada (CEAB-CSIC), coordinador del projecte internacional ‘Hidden Deserts’ on també participen altres investigadors tan destacats com Quique Ballesteros i Teresa Alcoverro (tots dos del CEAB-CSIC), així com d’arreu del planeta: Scott Bennett (Tasmània), Fabio Bulleri (Itàlia), Camila W. Fagerli (Noruega), Scott D Ling (Austràlia), Alejandra Mora-Soto (Xile), o Yohei Nakamura (Japó), entre d’altres.
Xerrada sobre els deserts submarins, amb Jordi Boada i Anaïs Barrero Durant la xerrada de dissabte, també es va comptar amb les aportacions d’Anaïs Barrero, que forma part de l’equip transnacional del projecte al CEAB-CSIC. Tots dos científics van advertir sobre el perill que representen els Deserts Submarins, ja que enlloc dels boscos d’algues, estan quedant immenses zones de roca exposada amb una escassa producció i biodiversitat.
Des de diverses institucions científiques, de manera coordinada, s’investiguen els fenòmens que provoquen la transició d’un bosc d’algues a un bosc submarí. D’igual manera, es fa un seguiment de com evolucionen i s’estenen els blancalls per prevenir la seva aparició i avaluar la recuperació dels boscos submarins, el retorn al què ha de ser perquè el planeta continuï sent. Aquest seguiment es va encetar l’any 2017, i des de llavors s’ha anat augmentant exponencialment el nombre de persones que sumen esforços per combatre-ho.
Una de les maneres de fer-ho és a través de totes aquelles persones que de manera habitual fan immersió, o bé senzillament practiquen el Paddle Surf, surten en Kaiacs o naveguen. A través de les seves observacions també es poden obtenir dades necessàries per fer el seguiment. Són els i les ‘Observadors/-es del Mar’, que es dediquen justament a això: a contribuir en la detecció d’aquest fenomen fins fa ben poc desconegut.
Observadors /-es del Mar
La xerrada es va completar amb una explicació pràctica sobre com es pot contribuir a ser ‘Observadors i Observadores del Mar’. Un dels indicatius és la presència d’eriçons, l’espècie que més està contribuint a la desaparició de les algues que comporta l’aparició dels deserts submarins. A Blanes el Temporal Glòria del 2020 va contribuir espectacularment a què entre un 70% i un 80% dels eriçons quedessin eliminats.
De fet, des de llavors els deserts incipients estan donant pas a la reaparició dels boscos d’algues. Jordi Boada i Anaïs Barrero van animar tothom a ser un o una ‘Observador /-a del Mar’, un control i seguiment que es completa amb drons i altres instruments que ajuden a determinar i localitzar els llocs més problemàtics dels ‘Hidden Deserts’. També van facilitar diversos enllaços per informar-se’n, com per exemple https://hiddendeserts.com/es/the-team/
Pesca-Ploms: recuperació de ploms de pesca contaminants
L’endemà diumenge el I Costa Brava Diving Fest va continuar a Blanes amb una jornada dedicada a parlar sobre el ‘Pesca-Ploms’. Consisteix en recuperar els ploms de pesca que queden abandonats al fons del mar com a factors contaminants. Des del Centre de Busseig Blanes-Sub es dediquen a recuperar-los durant les immersions, i se’ls dona una segona vida.
Xerrada 'Pesca-Ploms' És a dir, periòdicament s’agafen tots els ploms recuperats, es fonen i els reutilitzen com a pesos per a submergir-se. Per incentivar aquesta pràctica, hi ha un rànquing on periòdicament es van actualitzant les dades, que permeten alhora saber quina quantitat d’aquest material s’està recollint. Neus Pérez, de Blanes-Sub, es va encarregar d’explicar aquesta activitat que, originàriament, s’havia de completar amb una sortida a la mar per justament pescar ploms.
El I Costa Brava Diving Fest dedicat al busseig sostenible s’ha estat celebrant durant tot el cap de setmana a vuit municipis de la Costa Brava. A banda de Blanes, també s’ha fet a Tossa de Mar, Palamós, Palafrugell, Begur, L’Estartit, L’Escala i Cadaqués. L’ha organitzat l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava, del qual n’és precisament president qui també encapçala Blanes-Sub, Pere Lagrange.