Noticia publicada a la web el 09/08/2023 08:08:07 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes reivindica la importància del sector pesquer i la tradició marinera al documental ‘Vides Arran de Mar’
Es va estrenar ahir durant l’acte de cloenda i presentació dels resultats del projecte GALP 2023, que va incloure una degustació de plats del receptari de cuina publicat enguany
Per segon any consecutiu, la Confraria de Pescadors de Blanes ha acollit la cloenda i presentació de resultats del projecte GALP (Grup d’Acció Local Pesquer) 2023, ‘Blanes Arran del Plat’. D’aquesta manera, s’ha donat continuïtat a les accions realitzades al 2022, presentades en un acte anàleg celebrat també a la mateixa llotja l’octubre de l’any passat.
Ferran Martínez, Patró Major de la Confraria de Pescadors, donant la
benvinguda a l'acte celebrat ahir al vespre Les accions realitzades a Blanes durant els darrers mesos en el marc del projecte ‘Blanes Arran del Plat’ han seguit en la mateixa línia: impulsar i fomentar el desenvolupament local en matèria empresarial, turística, d’ocupació i formació. S’ha potenciat i reforçat el posicionament de la marca del municipi i la singularitat del territori a través de la tradició pesquera de la ciutat i el sentit de pertinença.
D'esquerra a dreta: Elisabet Sànchez, Jordi Hernández, Ferran Martínez,
Sergi Tudela, Nil Papiol i Mireia Esteve L’acte celebrat ahir al vespre el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesquera Sostenible de la Generalitat. També van participar Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Nil Papiol, diputat d’ODS i Patrimoni Natural de la Diputació de Girona; Antonio Marzoa, Patró Major de la Confraria de Pescadors d’Arenys i president del GALP Costa Brava Sud-Maresme; i la gerent del GALP, Mireia Esteve.
De dalt a baix: Sergi Tudela, Nil Papiol i Jordi Hernández Els acompanyaven regidores i regidors de l’Ajuntament i el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez, qui va actuar com amfitrió i mestre de cerimònies. Per la seva banda, les tècniques de Promoció de la Ciutat Cristina Cassola i Lídia Muñoz, es van encarregar de fer la presentació de les accions i resultats del projecte.
Les accions desenvolupades estan vinculades amb un objectiu comú: promoure el consum del peix de proximitat, l’apropament del món local pesquer a la ciutadania i fomentar el turisme familiar. Per això, com a cloenda de l’acte, es va convidar als i les assistents a un tastet de receptes marineres blanenques a la Llotja de la Confraria, comptant amb la col·laboració de l’Associació d’Hostaleria de Blanes, amb tres dels seus establiments associats: La Balma, Cafè del Mar i Tarannà.
Receptari de Cuina, Tallers de Show Cooking i Dossiers Pedagògics
Entre les diferents accions realitzades, destaca l’edició i presentació pública del receptari ‘La cuina del Peix de Blanes, que recull receptes de cuineres de la població on comença la Costa Brava per donar un valor afegit al peix blanenc i potenciar el patrimoni cultural marítim i pesquer. Alhora, s’ha valoritzat i donat a conèixer el paper essencial de les dones en el consum de peix popular.
Lídia Muñoz i Cristina Cassola, del Departament de
Promoció de la Ciutat, van exposar les principals accions i conclusions del GALP Les receptes recollides són fruit del treball realitat al projecte GALP 2022, una publicació de la qual se n’han editat 1.000 exemplars. L’edició física es va exhaurir durant els primers dies de la seva distribuió a les peixateries blanenques. Ara bé, hi ha la opció de poder accedir a l’edició digital a la web de Promoció de la Ciutat o mitjançant els QR’s presents en aquests establiments.
D’altra banda, durant els darrers mesos s’han fet 12 Tallers de Show Cooking de receptes blanenques, i una altra de les accions ha consistit en crear un recurs pedagògic en format de 4 dossiers temàtics amb l’objectiu d’acostar la realitat pesquera de Blanes als alumnes del municipi. En aquesta iniciativa s’ha comptat amb la complicitat de l’Escola Joaquim Ruyra per avaluar-la com a prova pilot.
Estrena del documental ‘Blanes, vides arran de mar’
Enllaçant amb aquesta darrera qüestió, una altra de les accions dels darrers mesos també s’oferirà a les escoles perquè, ja a les aules, valorin la importància del sector pesquer. Es tracta del vídeo ‘Blanes, vides arran de mar’, produït per l’Ajuntament de Blanes amb el suport del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP Costa Brava).
El documental posa en valor la situació estratègica del port pesquer i la seva importància en l’entramat econòmic i social tant al municipi com als de la seva àrea d’influència. A través dels testimonis de pescadors i altres persones del sector, es coneixen les rutines d’anar a pescar, quins tipus d’espècies recullen a la mar, la comercialització a la llotja, i com arriben als ciutadans a través de les peixateries.
Projecció del documental 'Blanes, vides arran de mar' També es valoritza el fet que el Port de Blanes és el primer de les comarques gironines en captures i recaptació econòmica, i el quart a nivell de Catalunya. Un altre aspecte destacat és la duresa de l’ofici, que no sap d’horaris, amb jornades que comencen quan encara no ha sortit el sol, faci fred o faci calor, i en el cas de les teranyines, durant la nit. Les condicions climatològiques no acostumen a frenar la seva feina, llevat de quan hi ha ventades fortes que provoquin molt mala mar.
En l’actualitat hi ha 15 embarcacions d’arrossegament associades a la Confraria de Pescadors, i les càmeres de ‘Blanes, vides arran de mar’ han seguit l’activitat de tres d’aquestes barques: la teranyina de la Família Palaus, amb el patró Lluís Trias; el quillat Estelada, amb Josep Maria Viñas; i la sonsera Rosa Dos, de Josep Solé. El seguiment de les seves rutines propicien les imatges més espectaculars del documental i les entrevistes més interessants sobre com és la seva feina i la seva vida. Entre els testimonis s’hi inclou el d’Iris Triola, una de les dues úniques pescadores que hi ha actualment a Catalunya.
Rodatge del documental 'Blanes, Vides arran de Mar' Altres testimonis són Josep i Marc Pou, d’una de les nissagues de pescadors de Blanes amb més història; Eva Ros, portaveu de Peixos Ros, una de les empreses més importants de Catalunya; i Pere Viñas, ex pescador de 95 anys creador d’una col·lecció de maquetes de vaixells i xarxes en miniatura. Ara bé, una de les veus principals del documental és la del Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Ferran Martínez.
D'esquerra a dreta, en primer terme: Montse Torres i Toni Reyes (Ajuntament)
amb Dolors Gordils i Jaume Ginestà (direcció i guió del documental) Reivindica la importància del moll pesquer com a potència econòmica del municipi, ja que en aquests moments ocupa cap a 170 pescadors, als quals cal sumar la quinzena de treballadors que hi ha a les instal·lacions de la confraria i els centenars de llocs de feina que genera. Per això, remarca: “La primera empresa important que hi havia aquí a Blanes era la SAFA. Però, a dia d’avui, l’empresa més important que pot tenir Blanes jo posaria la mà al foc que és el port pesquer”.
El treball fílmic s’ha produït a través de l’Arxiu Municipal i Patrimoni i Promoció de la Ciutat amb la col·laboració d’Estratègies de Comunicació Síntesi. La direcció i guió han anat a càrrec de Dolors Gordils i Jaume Ginestà; amb realització i etalonatge de Delfí Roca i el suport d’Àlex Mas en la imatge. El so directe i la postproducció de so han anat a càrrec de Marc Abad.
L'acte es va tancar amb tastets de cuina marinera a la Llotja de la
Confraria de Pescadors de Blanes Totes les accions empreses durant els darrers mesos han estat cofinançades pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca; la Direcció General de Pesca de la Generalitat i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat; la Diputació de Girona; i l’Ajuntament de Blanes amb el suport del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP Costa Brava).