Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes connecta amb el seu llegat indià amb la història de Can Massó, un històric edifici transformat en hotel per un inversor egipci


Camí de tornada


Menú principalLOGOBlanes connecta amb el seu llegat indià amb la història de Can Massó, un històric edifici transformat en hotel per un inversor egipci

La conferència es va allotjar ahir al nou edifici hoteler inaugurat aquest estiu, amb motiu dels actes organitzats aquest cap de setmana per l’Arxiu Municipal i la Xarxa de Municipis Indians

Aquest cap de setmana Blanes s’ha capbussat en un dels capítols de la seva història recent on l’aventura i l’essència marinera que defineix la pròpia identitat del municipi es fusionen per configurar bocins de memòria gairebé llegendaris. Es tracta dels americanos o indians, persones que havien emigrat a Amèrica de joves, i no tornaven fins al cap d’uns anys.
Can Massó, en una imatge actual i una altra que correspòn als anys 50
del segle XX (Fons Mañach - Arxiu Municipal de Blanes)
A Blanes hi ha encara molts vestigis d’aquella època, a través de diversos edificis emblemàtics que representen aquella part de la història del municipi on comença la Costa Brava. Una d’aquestes cases és Can Massó, que forma part de la Ruta dels Americans pel seu interès històric, cultural i patrimonial. A finals de l’any 2020 un inversor egipci va promoure l’inici de les obres de rehabilitació amb l’objectiu que la casa es transformés en un hotel de classe superior.

Ha estat aquest estiu quan finalment s’ha inaugurat, passant a nomenar-se ‘Casa Indiana – Hotel Boutique’, tot i que popularment sempre se la coneixerà pels dos noms amb què se l’ha denominat: primer Can Massó i posteriorment Can Mañach. Amb motiu dels actes organitzats aquest cap de setmana per l’Arxiu Municipal i la Xarxa de Municipis Indians, es va demanar la complicitat de l’actual propietari, per desvetllar la història de l’emblemàtica construcció.Va ser ahir al vespre, mitjançant una conferència oberta al públic, quan es va parlar de la història de Can Massó-Can Mañach, al millor lloc on es podria haver fet: al nou espai rehabilitat. Se’n van encarregar l’historiador Aitor Roger, tècnic de l’Arxiu Municipal, i Anna Castellví, coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya. No cal dir que l’acte es va omplir de gom a gom, tant per conèixer la història de la casa, com per veure i comprovar in situ els canvis que s’hi ha fet.
Benvinguda a càrrec de la regidora de l'Arxiu Municipal i Patrimoni, Mònica Rabassa,
i la coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians, Anna Castellví
Es va encarregar de donar la benvinguda la regidora de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Blanes, Mònica Rabassa, en un acte on van assistir l’alcalde, Jordi Hernández, així com d’altres membres del consistori. També van ser-hi el director de l’arxiu, Toni Reyes, així com una nombrosa –i lògica presència- de descendents de les famílies Massó i Mañach, entre d’altres.

Can Massó-Can Mañach, un exemple del llegat dels indians a Blanes

Per entendre la història d’aquest edifici, cal recordar que els indians o americanos, retornaven a casa més o menys enriquits, havent assolit un cert ascens econòmic i social. Durant el segle XIX varen emigrar al nou continent gairebé dos mil blanencs, sobretot entre els anys 1839 i 1862. Majoritàriament eren homes solters, relacionats amb la menestralia o els oficis de la mar. El seu destí més triat era Cuba, sobretot a l’Havana, i també a Puerto Rico. També escollien Argentina, Uruguai o Veneçuela.Normalment marxaven reclamats per parents o amics que els facilitaven feina i una via d’integració en la nova societat. Joan Verdaguer va ser un d’aquests blanencs que va emigrar i va acumular una fortuna administrant una hisenda sucrera a Guayama (Puerto Rico). La va heretar el seu fill, Joan Verdaguer Illas a la primera meitat del segle XIX. El capità de vaixell Salvador Massó també es va establir a l’illa i va fer d’administrador de les finques dels Verdaguer.Una bona part d’aquesta fortuna va passar a mans d’Obdúlia Verdaguer i el seu espòs, Fèlix Massó, fills de Joan i Salvador, respectivament. El matrimoni Massó Verdaguer va tenir cinc fills. Les tres noies del matrimoni van mantenir una estreta relació amb Blanes, i la filla gran -Felisa Massó, nascuda aquí- es va casar a finals del segle XIX amb el barceloní Santiago Garriga i van passar molts estius a la casa construïda pel seu pare, probablement com a dot del casament.Amb el pas del temps, la casa es va anar modificant fins a tenir l’aspecte actual, i era utilitzada perquè la família hi passés les vacances d’estiu. A la mort d’un dels descendents, la casa va ser llogada per la família de Llorenç Mañach Maynou, que hi va viure amb els seus fills i néts. La família Mañach va estar-s’hi fins l’any 1984, perquè a partir d’aquesta data, i fins al principi de la dècada dels anys 90, només hi tenien el despatx de treball.Finalment, la casa que havia passat a mans dels Biosca Garriga, descendent dels Massó, es va vendre i va quedar buida fins que els actuals propietaris s’han encarregat de rehabilitar i transformar en un hotel que conserva l’essència d’una casa indiana, però amb l’encant i comoditats d’un hotel de classe superior. Quan l’any 2020 es van iniciar les obres, la notícia va córrer com la pólvora a Blanes, ja que des que havia deixat de utilitzar-se, presentava l’aspecte desendreçat que tenen els edificis oblidats.

Cap de setmana dedicat al llegat dels indians a Blanes

Com a complement a aquesta xerrada històrica, per completar el cap de setmana dedicat al legat dels indians, aquest dissabte s’ha programat un segon acte que s’allotjarà en un altre emblemàtic edifici de Blanes: Casa Saladrigas. Està previst fer-hi un tast de vins i xocolata, a l’estil del què ja es va fer l’any passat.En aquesta ocasió es comptarà amb les aportacions del sommelier Antoni Membrives, de Cava Laviret, mentre que l’altre element del tast anirà a càrrec de Xocolates Torras. Novament, hi participaran Anna Castellví, coordinadora d ela Xarxa de Municipis Indians, així com Toni Reyes, arxiver municipal, i Aitor Roger, tècnic d’aquest servei.Data de realització: 09/16/2023 | Data de la darrera actualització: 09/16/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300