Noticia publicada a la web el 09/17/2023 09:36:55 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes tanca el cap de setmana de redescoberta del seu passat indià amb un tastet de cava, vi i xocolata
El tast el va fer el sommelier blanenc Antoni Membrives, acompanyat pels relats d’Anna Castellví, de la Xarxa de Municipis Indians
L’emblemàtica Casa Saladrigas va ser l’escenari que va acollir ahir dissabte la segona activitat que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Blanes per redescobrir el passat indià d’aquest municipi on comença la Costa Brava. Després que divendres es va fer la xerrada sobre la històrica Can Massó, actualment transformada en l’hotel Casa Indiana, l’endemà es va fer un tastet de Cava, Vi i Xocolata.
"Tastet de Cava, Vi i Xocolata' a Casa Saladrigas, dissabte al migdia L’experiència, que s’ha fet per segon any consecutiu, s’ha organitzat l’Ajuntament de Blanes mitjançant l’Arxiu Municipal, amb el suport de la Xarxa de Municipis Indians. També han participat l’empresa de Blanes Caves Laviret, així com la banyolina Xocolates Torras, que van aportar els ingredients centrals del maridatge entre els dos principals productes.
Antoni Membrives (Cava Laviret), Anna Castellví (Xarxa Municipis Indians) i
Jordi Hernández, alcalde de Blanes El tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger, es va encarregar d’introduir la vetllada, que van protagonitzar Membrives i Castellví. La vetllada la va encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat del primer tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Joan Felip, i del segon tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Calvet. El batlle va cloure la vetllada agraint la tasca tant de l’Arxiu Municipal com de la Xarxa de Municipis Indians a l’hora d’organitzar l’experiència, remarcant l’encert que havia tingut per la singularitat de la mateixa.
Maridatge de sensacions gastronòmiques i relats històrics
El sommelier blanenc, Antoni Membrives, i la coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians, Anna Castellví, van ser els fils conductors del tastet, on es van donar a provar tres productes de Caves Laviret i Xocolates Torras que, fusionades al paladar, van crear un mar de sensacions. Per amanir-ho, es van explicar relats i dades històriques al voltant dels Indians, coneguts també com Americanos, com per exemple d’on prové la coneguda expressió de donar la ‘xocolata del lloro’, o bé que el menú de prendre ‘cafè, copa i puro’, prové del costum que tenien els indianos.
La xocolata va ser socialitzada aquí pels indianos, després que allà a Amèrica van veure com els asteques feien servir les llavors de cacau com a moneda de canvi. També van comprovar les facultats energètiques que suposava la seva ingesta. Per això, quan van exportar el producte aquí, la xocolata la donaven principalment a la gent que estava malalta, perquè recuperessin forces.
Per la seva banda, Cava Laviret el va fer originàriament a Blanes un indiano que va retornar d’Amèrica: Agustí Vilaret –el nom de l’empresa era un joc de paraules amb les tres síl·labes del seu nom-, qui l’any 1864 va desenvolupar la idea que havia tingut allà de fer un escumós similar al xampany francès que havia provat. Al llarg de la vetllada es van fer tres tastos.
El primer combinava el Cava Extra Brut ‘1919’, un cava de 7 anys de criança amb un cupatge molt especial, sumat a una peça de xocolata vegana amb motes de taronja. El segon va sumar un vi negre fet amb la suma de diverses fruites, un producte molt especial que Antoni Membrives va batejar amb el nom de ‘Primmirat’ fent-se al·lusió a ell mateix, ja que tothom diu que és molt primmirat. Aquest vi tan personal es va provar sumant-li el gust d’una xocolata sense sucre. Dos gustos que, fosos a la boca, produïen sensacions molt curioses.
Finalment, el tercer tastet va ser a base de vi dolç de garnatxa sumada a un bocí de xocolata negra amb un 70% de cacau. Durant tot el tastet, Anna Castellví va relatar diverses anècdotes i/o dades curioses al voltant dels indians, els americanos, tancant la seva participació convidant tothom a cantar l’havanera ‘La Gavina’.