Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

660 alumnes assistiran aquest curs al Centre de Formació d’Adults Es Piteus de Blanes, que ja n’ha format més de 40.000 des del 1977


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/21/2023 07:45:38 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

projecte pla educatiu de l´entorn660 alumnes assistiran aquest curs al Centre de Formació d’Adults Es Piteus de Blanes, que ja n’ha format més de 40.000 des del 1977

Aquest dilluns s’ha fet l’acte inaugural, completat amb un espectacle de la ‘Companyia Júlia Godino & Alexa Moya’

El Teatre de Blanes va acollir el vespre d’aquest passat dilluns una inauguració molt singular, perquè ha estat el primer cop que els i les protagonistes ho han fet en aquest recinte. El Centre de Formació d’Adults (CFA) Es Piteus va decidir encetar aquest curs 2023-2024 al Teatre de Blanes en un acte similar al què ja va fer el passat mes de febrer per celebrar els 20 anys de la posada en marxa de les actuals instal·lacions a Mas Borell.
Teatre de Blanes, dilluns al vespre
Acte Inaugural nou curs 2023-2024 Centre de Formació d'Adults Es Piteus
Tal com va explicar el director del Centre de Formació d’Adults, Pep Muñoz, la idea de tornar a celebrar un acte festiu va sorgir arran de l’èxit d’aquesta anterior commemoració. Una altra raó ha estat poder fer més visible a tota la població l’esforç que fan i han fet alumnes i mestres durant tots els anys en què s’hi ha estat impartint classes, gairebé mig segle de vida.

Acte inaugural amb diverses intervencions

L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat del director del CFA, Pep Muñoz; i la inspectora del Servei d’Educació a Girona, Dolors Serra. També van assistir-hi regidors i regidores del consistori, bona part de l’alumnat i equip docent –actuals i pretèrits-, així com familiars i amics que no es van voler perdre la ocasió de participar-hi.
Benvinguda a càrrec del director del CFA Es Piteus, Pep Muñoz, i d'una
de les alumnes del centre en diferents idiomes
Després de projectar un vídeo inicial per donar a conèixer el servei, alumnes del centre es van encarregar de donar la benvinguda en diversos idiomes, per donar visibilitat d’aquesta manera a la gran presència d’alumnes de procedència estranger que hi ha al CFA. A banda de les intervencions de les autoritats assistents a l’acte, també ho van fer alumnes i exalumnes, així com antics i nous professors.Pedro Medina, un dels alumnes de la primera promoció que va
obtenir el certificat de Graduat Escolar l'any 1980
Així, entre d’altres aportacions, una de les més emblemàtiques va ser la que va fer Pedro Medina, un dels alumnes de la primera promoció que va rebre el certificat de Graduat Escolar. Va ser l’any 1980, quan l’Escola d’Adults va ser autoritzada a lliurar aquestes acreditacions. Pedro Medina es va posar el públic a la butxaca des del minut zero, quan va explicar què el va impulsar a reprendre els estudis quan ja era una persona adulta, així com les dificultats que això implicava, l’esforç que va haver d’esmerçar per tirar els seus estudis endavant.Marta Payeró, professora incorporada aquest curs, i Teresa Gelpí,
exregidora de l'Ajuntament de Blanes i posteriorment professora de l'Escola d'Adults
També van ser especialment interessant la intervenció d’una de les ex professores del centre que ha transcendit a la seva tasca educativa i ha destacat en el món interpretatiu: Teresa Gelpí. Primer de manera externa, com una de les primeres regidores del primer ajuntament democràtic després de la dictadura que va contribuir a impulsar l’Escola d’Adults, i després des del propi centre, com a professora. El seu parlament es va completar amb el què va fer una altra professora, en aquest cas una de les que s’ha incorporat a la seva tasca aquesta mateixa setmana: Marta Payeró.
De dalt a baix: intervencions de la inspectora de zona, Dolors Serra, i
de l'alcalde de Blanes, Jordi Hernández
També van ser especialment interessants les aportacions que va haver-hi al llarg de la vetllada a càrrec de representants de l’actual alumnat per explicar al públic què els ha motivat a estudiar al Centre de Formació d’Adults, què els ha impulsat a reprendre els estudis. Entre elles, van destacar les intervencions de dues alumnes singulars, que són mare i filla: l’Aintzane i la Patrícia.Alexa Moya i Júlia Godino, durant la interpretació de la intensa peça de dansa
'Picnic on the moon'
Finalment, la segona part de l’acte inaugural va quedar centrada en l’espectacle ‘Picnic on the moon’ que van oferir les ballarines de la Companyia Júlia Godino i Alexa Moya. El muntatge s’ha pogut veure en diferents països europeus, i va mantenir el públic autènticament hipnotitzat durant la seva curta però intensa execució.

Més de 40.000 alumnes des del 1977, fa 46 anys

Als 20 anys que porta funcionant el Centre de Formació d’Adults en l’actual espai de Mas Borell cal sumar els que ja portava impartint estudis a les anteriors ubicacions on va estar allotjada. La gènesi de l’actual centre es remunta a l’any 1977, quan va començar a caminar amb la suma d’esforços de professors i professores voluntàries, entre els quals s’hi comptava Josep Bota.Una altra de les intervencions més interessants, la de dues alumnes
que són mare i filla, l'Aintzane i la Patrícia
L’any 1980 va obtenir el reconeixement del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, capacitant-la per acreditar i certificar el compliment de les assignatures a l’alumnat. Va ser llavors quan es van poder lliurar els 12 primers títols del Graduat Escolar, entre els quals s’hi comptaven Pedro Tarifa i Pere Medina, que van participar a l’acte de celebració d’ahir.

Els primers anys l’Escola d’Adults estava situada al Mirador de S’Auguer, molt a prop del turó que va desaparèixer fa 40 anys, la penya de Es Piteus. La seva proximitat va facilitar que el nou centre acabés agafant aquest nom, amb el què se la continua coneixent.Durant tots aquests anys, des del 1977 fins a l’actualitat, han passat més de 20.000 alumnes pels cursos de l’escola d’adults, i una xifra semblant o superior han rebut assessorament cap a la formació més adient. Si sumen les dues xifres, doncs, són més de 40.000 persones les que han passat pel Centre de Formació d’Adults, un nombre que gairebé iguala l’actual població que viu a Blanes.

En l’actualitat, el Centre de Formació d’Adults Es Piteus imparteix estudis en diferents coneixements, que abasten una gran quantitat de matèries: graduat d’educació secundària per a persones adultes; curs d’accés a CF grau superior; curs d’accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys; formació instrumental; competic; francès; anglès; català; i espanyol.

Més informació: https://agora.xtec.cat/cfa-espiteus/Data de realització: 09/21/2023 | Data de la darrera actualització: 09/21/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300