Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Unes 20.000 persones han visitat les III Jornades Romanes Blanda-ae aquest cap de setmana


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/25/2023 11:18:33 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Unes 20.000 persones han visitat les III Jornades Romanes Blanda-ae aquest cap de setmana

Blanes ha recreat els costums de fa 2000 anys amb una 50ena d’activitats: espectacles, tallers, visites guiades al jaciment romà del segle I abans de crist i un mercat al Passeig de Mar

Aquest cap de setmana Blanes ha reivindicat per tercer any consecutiu el seu passat romà, recreant el què era realitat 2000 anys enrere en aquesta ciutat on comença la Costa Brava. Una vegada més, les que han estat III Jornades Romanes Blanda-ae (el nom llatí amb què es coneixia Blanes, igual que Barcelona era Barcino i Mataró es deia Iluro) han congregat un gran nombre de públic atret pels diferents ingredients de la programació.
Es calcula que han estat unes 20.000 persones, que han pogut gaudir d’un reguitzell d’atractius acompanyades d’un temps excel·lent malgrat dissabte es va entrar a l’estació de la tardor. Hi ha hagut sobretot públic familiar que ha xalat de les diferents propostes que se’ls ha ofert, però també els amants i aficionats a conèixer més detalls de la història. El còmput aproximat s’ha fet tenint en compte el nombre de públic que ha assistit als espectacles i exhibicions.I és que el què han proposat les III Jornades Romanes Blanda-ae ha estat recrear els costums i tradicions de la societat romana des de la òptica del segle XXI, una barreja d’espectacle, animació i celebració, completada amb activitats de rigor científic. L’esdeveniment l’ha organitzat l’Ajuntament de Blanes, principalment a través del Departament de Promoció de la Ciutat i l’Arxiu Municipal, conjuntament amb la Companyia Aestus, la Legió V Macedònica i els Manaies Iuniores de Blanes, Sabors Catalans, Atri Cultura i Patrimoni, i l’Associació Cultural Clan del Cuervo.

Valoració positiva del nou escenari pels espectacles: ‘Espai Arena’

Una de les principals novetats que han inclòs les III Jornades Romanes ha estat precisament la més ben valorada. Es tractava del nou emplaçament que s’ha estrenat per allotjar els espectacles que han configurat la programació d’activitats: l’anomenat ‘Espai Arena’. Els dos primers anys s’havien fet en dos llocs diferents del Passeig de Mar, però enguany es va decidir traslladar-ho justament al seu costat: a la platja del centre de Blanes.
Aquest canvi no tan sols li ha aportat realisme –al cap i a la fi, les lluites de gladiadors es feien a l’arena del circ-, sinó que també ha permès al públic poder escollir entre seguir els espectacles. Ho podien des de terra ferma, al Passeig de Mar, o bé fer-ho a la sorra de la platja, rodejant l’espai on s’hi oferien diversos entreteniments.
Així, des del divendres a la tarda i durant tot el cap de setmana, l’Espai Arena ha acollit espectacles com ara ‘Conspiracion: Sang i Arena’ amb gladiadors i noblesa romana, ‘Els Viatges de Dakarai’ amb dansarines, o bé una Exhibició Militar de soldats romans amb la Legio V Macedònica dels Manaies de Blanes. La nit de dissabte també va acollir l’espectacle de foc i efectes pirotècnics ‘Splendia’ i la tarda de diumenge una altra novetat: ‘Ballem a l’Arena’, on l’animador Juli va entretenir petits i grans.

150 persones a les Visites Guiades al Jaciment Romà d’Els Padrets

Fora del recinte firal també hi ha hagut dos altres al·licients molt apreciats. D’una banda, les Visites Guiades al Jaciment Romà d’Els Padrets situat molt a prop del Passeig de Mar. L’arqueòleg Joan Llinàs, director de les campanyes d’excavacions en extensió que s’estan fent, se n’ha encarregat de descobrir tot el què de moment s’ha pogut recuperar de l’oblit al jaciment i recordar com era la vida romana de fa dos mil anys.
Han participat 150 persones repartides en les 5 visites programades. L’aforament estava limitat, i cal dir que com que calia fer reserva prèvia, el nombre màxim aviat es va esgotar. Les visites guiades es completaven amb un al·licient afegit: l’arribada dels Manaies Iuniores de Blanes, que acompanyaven les i els visitants en la part final de cada sessió, així com al principi de la següent.
L’altre al·licient igualment apreciat, especialment pels amants i seguidors de la història més pretèrita, han estat les dues xerrades que s’han allotjat a un altre nou emplaçament estrenat enguany: la sala d’actes del Primer Casino. Divendres l’arqueòleg Joan Llinàs, acompanyat del director de l’Arxiu Municipal i responsable de Patrimoni Històric, Toni Reyes, van parlar de la ‘Blanes Romana’. Per la seva banda, dissabte Yeyo Balbás, de l’Associació Cultural Clan del Cuervo, va parlar sobre ‘La castramentació romana a partir de las guerres càntabres’.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 09/25/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300