Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El comiat per jubilació de Joan Garcia, cap de la Policia Local de Blanes, centra la Festa dels Patrons 2023


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/30/2023 07:28:49 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Escut de l'Ajuntament de BlanesEl comiat per jubilació de Joan Garcia, cap de la Policia Local de Blanes, centra la Festa dels Patrons 2023

Ha estat el més longeu de tots, amb 22 anys al capdavant, i durant la celebració es van lliurar diverses distincions per a 15 destacades actuacions d’emergència d’agents i ciutadans

Aquest divendres, coincidint amb la festivitat dels arcàngels Sant Gabriel, Sant Miquel i Sant Rafel que s’escau el 29 de setembre, va tenir lloc la Festa dels Patrons de la Policia Local i Protecció Civil de Blanes, que aquests darrers anys es fa sempre coincidint amb aquesta data. L’activitat es va encetar amb una parada d’agents i oficials arrenglerats en formació a la Plaça dels Dies Feiners.L’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, responsable polític dels dos cossos de seguretat i emergències, va saludar els efectius en formació, que van mantenir la tradicional salutació d’honor a l’autoritat. Posteriorment la celebració es va traslladar al Teatre, on es va fer l’acte institucional més solemne, presidit de nou per l’alcalde i els caps de la Policia Local i Protecció Civil, Joan Garcia i Josep Lluís Pouy.Joan Garcia recorreguent el passadís d'honor
També van assistir-hi una nodrida representació d’alts comandaments de diferents cossos policials dels Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i altres cossos d’emergència i seguretat; regidors i regidores; així com els caps i agents de cossos de la Policia Local de diversos municipis i, naturalment, agents i oficials de la Policia Local de Blanes. També hi van ser ex alcaldes i exregidors que van ser responsables polítics del cos policial. Hi eren per una raó molt especial

Comiat de Joan Garcia, cap de la Policia Local del 2001 al 2023

Aquesta raó va ser la que va planar durant tota la celebració: el comiat per jubilació de Joan Garcia, el cap de la Policia Local de Blanes des del 2001 fins al 2023. Per això, el mateix inspector en cap va demanar els qui han estat durant aquests anys els seus comandaments polítics que l’acompanyessin en el què, de fet, ha estat el seu darrer acte de servei.
Al llarg de les dues parts de la celebració Joan Garcia va ser homenatjat amb sorpreses que no s’esperava. La primera va arribar quan es va fer la formació oficial dels agents a la Plaça dels Dies Feiners. Després de la tradicional formació, es van arrenglerar en dues fileres formant un passadís perquè el cap desfilés en la darrera salutació oficial de la seva carrera com a policia.Posteriorment, abans que l’encara cap de la Policia Local passés a pronunciar el seu discurs oficial, va ser obsequiat amb un vídeo elaborat especialment per a la ocasió, que també va sorprendre i emocionar Joan Garcia. Es tractava d’un recull d’imatges des que va entrar a formar part del cos de seguretat municipal fins a l’actualitat, un repàs que incloïa imatges en vídeo dels darrers anys, així com fotografies que recollien l’extensa trajectòria de qui ha estat el comandament més longeu al capdavant de la Policia Local.


Ivan Alaminos va tornar a exercir de mestre de cerimònies en l'acte encapçalat
per l'alcalde, Jordi Hernández, el cap de la Policia, Joan Garcia, i el cap de Protecció Civil,
Josep Lluís Pouy

Vinculat a la Policia Local de Blanes durant 38 anys, des del 1985

Joan Garcia va ingressar al cos de seguretat municipal l’agost de l’any 1985, en ple estiu, quan tenia 21 anys i tot just havia acabat el servei militar. El desembre de 1993 passar a ser caporal, i el 19 de juny de 2001 –una data que recorda amb emoció perquè coincideix amb l’aniversari de la seva filla- va superar les proves per passar a ser el cap de la Policia Local de Blanes.Fotografia Marc Brun
De tracte cordial i sempre disposat a poder donar un cop de mà quan se li demana, Joan Garcia es retira als 60 anys d’edat que complirà durant aquests propers dies, però afirma que no ho fa amb recança. Ans al contrari, té ganes de poder gaudir amb la seva família de tot allò que no van poder compartir perquè la seva és una professió que demana una dedicació que abasta les 24 hores dels 7 dies de la setmana.


L'ex caporal de la Policia Local, Pere Velasco, va parlar de la trajectòria de
Joan Garcia, que va iniciar les seves paraules flanquejat per una fotografia on se'l veia
de petit, vestit de sherif
També té ganes de poder gaudir amb la seva dona, com un altre espectador qualsevol, de tots aquells esdeveniments que durant aquests anys ha hagut de cobrir des del punt de vista de seguretat, com per exemple el concurs de focs d’artifici. Ara bé, per damunt de tot, se’n va amb la satisfacció d’haver complert amb el seu objectiu, el seu lema particular: ‘servir al ciutadà’ i haver contribuït a què el cos de la Policia Local estigui dotat d’un organigrama ben estructurat per aconseguir aquesta fita.
En la imatge de dalt, Joan Garcia amb la seva dona i la seva filla, i en la
de baix, les paraules que li va dedicar la seva filla
Per agrair i celebrar aquests 38 anys de servei a la ciutadania, a banda de les nombroses mostres d’agraïment als parlaments i salutacions durant els dos actes, van haver quatre altres obsequis que també van constituir una sorpresa per a Joan Garcia. El més especial, les paraules que li va dedicar la seva filla, Eva Garcia, que van aconseguir emocionar tothom.

Els altres tres van ser una placa que li va lliurar en nom de tots els i les policies un dels seus primers companys al cos municipal de Blanes, Jordi Ferran; una reproducció en pedra de l’escut oficial de l’Ajuntament de Blanes entregat per l’alcalde, Jordi Hernández; i un reconeixement que va entregar-li el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy.

Lliurament de 15 reconeixements a diversos agents, oficials i ciutadans

Després del parlament de Joan Garcia –que va iniciar les seves paraules davant la projecció d’una fotografia d’ell quan era petit, vestit de sheriff-, el nucli central de l’Acte Institucional va ser l’entrega de sengles reconeixements i distincions per a diversos agents i oficials de la Policia Local de Blanes –alguns d’ells, per partida doble-, així com per a agents i oficials d’altres cossos de seguretat i ciutadans. Les distincions corresponen a 15 actuacions i/o serveis que han tingut dels darrers 12 mesos. Cal recordar que al llarg de l’any ja es concedeixen moltes més felicitacions als membres de la Policia Local. Ahir es tractava era de destacar les que han tingut una major rellevància.S’atorguen a actuacions que van més enllà de l’exigència i el deure professional, i suposen un grau d’implicació per contribuir a la resolució exitosa de la situació amb què s‘enfrontaven. Totes les actuacions, ja siguin distincions o felicitacions, contribueixen a dignificar la tasca d’aquest cos, sovint criticada injustament per la ciutadania. Per fer-se una idea encara més real i verídica de les de les actuacions dels cossos de seguretat i emergència es va projectar un vídeo al principi de la celebració, elaborat per un agent de la Policia Local de Blanes.Durant uns minuts, el públic assistent al Teatre de Blanes va poder compartir algunes de les situacions protagonitzades pels agents i oficials, que es poden trobar en la seva tasca diària, amb experiències que van des de les més extremes fins a més quotidianes. Per anar introduint les diferents parts de què va constar l’acte, es va comptar amb el caporal Ivan Alaminos, qui va actuar com a mestre de cerimònies, rellevat puntualment per l’ex policia Pere Velasco quan es va donar pas al discurs de Joan Garcia.Les 13 actuacions i/o serveis especialment reconeguts han inclòs enguany des de salvar la vida in extremis a un infant que s’havia empassat una joguina i ja havia perdut el coneixement; fins a controlar i traslladar un home amb problemes psiquiàtrics que estava amenaçant la seva família amb una arma blanca. Un altre cas que va incloure una felicitació a tres agents dels Mossos d’Esquadra, a banda d’un caporal de la Policia Local de Blanes, va ser amb motiu de poder detenir tres presumptes autors d’un robatori amb força comès a la veïna població de Lloret.

També es va reconèixer la tasca de tres agents i un caporal de la Policia Local de Blanes que van detenir al presumpte autor d’una agressió sexual a qui, després de passar a disposició judicial, el jutge va ordenar el seu ingrés a presó. Un altre reconeixement va ser per l’eficàcia i esperit de servei demostrades aquest mateix mes de setembre per dos sergents, una caporal i 10 agents que van intervenir en la persecució i detenció d’un home que havia agredit al dependent d’una botiga amb un punyal.Marc Brun recollint el seu reconeixement per auxiliar una dona
que s'estava ennuegant
Pel que fa a la felicitació lliurada a un ciutadà aliè a la Policia Local de Blanes, va ser entregada a Marc Brun Monfort, per la seva eficaç i desinteressada intervenció quan va auxiliar una dona que s’estava ennuegant, i a qui li va practicar la maniobra de Heimlich per poder tornar a obrir-li les vies respiratòries obturades. Per últim, les dues darreres felicitacions de Protecció Civil van ser per a dos cossos de seguretat: la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra, en agraïment a la seva continuada col·laboració amb el Pla d’Actuació en Emergències del Concurs Internacional de Focs d’Artifici.

Abans de finalitzar el mestre de cerimònies va demanar tothom que s’aixequés per aplaudir la tasca de tots els cossos de seguretat i emergència, sigui quin sigui, en agraïment a aquesta tasca. Va ser un intens i contingut moment que va posar un emotiu punt i final a la part més institucional de la celebració de la Festa dels Patrons de la Policia Local i Protecció Civil d’aquest 2023. Sens dubte, un any marcat pel comiat de qui ha estat el cap del cos de seguretat municipal durant 22 anys.Data de realització: 09/30/2023 | Data de la darrera actualització: 09/30/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300