Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Descobreixen noves zones i troballes al jaciment d’Els Padrets que situen en una data més antiga la fundació de la ciutat romana


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 10/18/2023 01:14:22 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Descobreixen noves zones i troballes al jaciment d’Els Padrets que situen en una data més antiga la fundació de la ciutat romana

L’any vinent es farà el Pla d’Adequació per fer-ho visitable i es posarà en marxa el Centre d’Interpretació de la Blanda Romana

Aquesta setmana finalitzarà la segona campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment romà de la penya d’Els Padrets, on hi ha la ciutat romana de Blanda (el nom amb què es coneixia Blanes en l’època romana). La nova fase s’ha estat fent del 24 de maig al 21 de juliol –amb una aturada coincidint amb l’agost- i es va reprendre el 4 de setembre, estant previst que els treballs acabin aquest divendres, 20 d’octubre.



Vista Aèria del Jaciment Romà a la Penya d'Els Padrets
Autor Fotografia: Atri Cultura i Patrimoni SLU
Igual que en la primera campanya de l’any passat, les excavacions les ha dirigit l’arqueòleg Joan Llinàs, ajudat de quatre auxiliars d’arqueologia i un arqueòleg de suport per temes cartogràfics. Tanmateix, s’ha coordinat des de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, mitjançant el seu director i cap de Patrimoni Històric, Toni Reyes Valent.




Voluntariat treballant al Laboratori del Jaciment, rentant i siglant
el material, aquest matí
També han col·laborat una trentena de voluntàries i voluntaris, de la mateixa manera que ja es va fer l’any passat en la primera campanya. Han fet tasques de voluntariat en dos escenaris. D’una banda al jaciment arqueològic, donant suport als professionals que hi treballaven. I de l’altra a les dependències de Promoció de la Ciutat, on han desenvolupat tasques de laboratori rentant i siglant el material.

Descoberta de noves zones i s’ha pogut datar millor la fundació de la ciutat

Després d’aquesta feina intensiva, que se suma i dóna continuïtat a la que ja es va estar fent al llarg del 2022, les conclusions a què s’han arribat en primera instància –pendents d’elaborar una memòria definitiva- no fan sinó validar la idea que es tracta d’un valuós jaciment des del punt de vista històric. Hi ha hagut dues principals deduccions.



Jaciment romà d'Els Padrets, aquest migdia
Per un costat, s’han posat al descobert noves zones del jaciment arqueològic, havent-se excavat en profunditat una part del carrer principal, el Cardo (N-S) i se n’ha delimitat el seu traçat sud. Pel que fa al Decumanus (E-O), se l’ha pogut excavar en profunditat. Aquest era el carrer que davallava des de la part superior de la ciutat romana cap al centre de la urbs, i s’ha vist que estava composat per rampes i escales.



També s’han excavat nous edificis seguint el traçat del carrer principal, el Cardo. En aquest darrer sentit, s’han pogut seguir eixint a la superfície alguns dels edificis en profunditat, i els altres han quedat descoberts en extensió. Les edificacions excavades de la part nord del Cardo han permès descobrir els primeres nivells d’ocupació romana de l’indret. S’han trobat estructures que testimonien la presència de construccions d’un moment just anterior al traçat regular que es va instaurar en un segon moment a la ciutat.

Coincidència amb l’època de fundació de les principals ciutats romanes

Aquestes construccions, segons han determinat els experts en arqueologia, serien les restes estructurals més antigues de la ciutat, cosa la qual ha permès poder-ho datar amb més exactitud. Més concretament, a la primera meitat del segle I abans de Crist, entre els anys 80-70 a C. Justament coincidint amb l’època històrica en què els romans estaven duent a terme la fundació de les principals ciutats a Catalunya. En definitiva, el jaciment de Blanes és el més actual d’entre tota la resta.



Els edificis excavats a la part sud del Cardo estan aportant molta informació sobre el moment d’abandó d’aquesta part de la ciutat. Van ser aquests edificis els primers que es van abandonar, coincidint amb la primera meitat del segle I després de Crist. Els edificis que s’abandonaran més tard ho faran en un ventalla comprès entre els anys 30 i 50 després de Crist.



Simultàniament a aquests descobriments, igual que ja va passar en la primera campanya del 2022, les excavacions de les habitacions dels edificis que s’han posat al descobert han proporcionat un munt d’objectes que s’utilitzaven a la vida quotidiana dels primerencs blanencs i blanenques romanes. Així, s’han trobat restes d’activitat tèxtil, restes de vaixelles ceràmiques de qualitat, ceràmica de cuina, restes d’àmfores de vi de la costa catalana, restes de forns de metalls, etc...

Pla d’Adequació per fer el jaciment visitable i Centre d’Interpretació

De cara al 2024 la intenció de l’Ajuntament de Blanes és continuar treballant al Jaciment de la Penya dels Padrets, però en aquet cas encetant una nova i esperançadora fase que significarà un decidit pas endavant. I és que l’any vinent, a banda de seguir excavant la ciutat romana en la que ja serà la tercera campanya, es posarà fil a l’agulla en dues altres vessants que fins ara s’havien estat parlant sense arribar a concretar.


Per un costat, durant el primer trimestre del 2024 s’executarà la primera part del Pla d’Adequació Urbanístic per fer el jaciment i tota la penya visitable. Les campanyes d’excavació continuaran simultàniament a l’execució del Pla d’Adequació, però tothom qui vulgui podran visitar-ho. El projecte compta amb un pressupost de 183.500 €, i es calcula que podria estar enllestit coincidint amb la primavera.

Les visites al jaciment romà es completarà en el futur amb la informació que també es farà accessible per a tothom a través del Centre d’Interpretació de la Blanda Romana, que s’allotjarà al Centre Cultural d’Els Padrets, situat molt a prop geogràficament del mateix jaciment. D’aquesta manera, la idea és que es pugui completar la visita a la ciutat romana amb la que també es faci al Centre d’Interpretació. L’execució d’aquest servei compta amb un pressupost aproximat d’uns 30.000 €.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 10/19/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300