Noticia publicada a la web el 02/21/2024 11:21:12 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
L’Ajuntament de Blanes se suma a la campanya de prevenció del suïcidi del Departament de Salut
S’ha instal·lat un vinil negre de grans dimensions a un dels llocs més cèntrics de la ciutat, el Passeig de Mar, amb el lema ‘no el deixis caure en el pou del suïcidi’
Com no podia ser d’una altra manera, ’Ajuntament de Blanes s’ha sumat la campanya impulsada pel Departament de Salut ‘No el deixis caure en el pou del suïcidi’. Amb aquesta frase es posa èmfasi en la detecció i prevenció, per part de l’entorn, de les conductes que atempten contra la pròpia vida i en demanar ajuda, si cal, al telèfon 061/Salut Respon.
Aquest passat dijous es va instal·lar a un dels llocs més cèntrics de Blanes un dels 90 vinils que està previst que hi hagi en total, repartits arreu del territori català. A Blanes el lloc proposat pel consistori blanenc ha estat la cruïlla del Passeig de Mar amb el Carrer Ample, un dels espais més concorreguts del municipi on comença la Costa Brava.
Rosa Aladern i Jordi Hernández, davant del vinil situat al Passeig de Mar Justament per aquest motiu, l’Ajuntament de Blanes va proposar al Departament de Salut que l’acció de carrer a través del vinil s’emplacés en aquest indret. Els vinils, que tenen 260 cm de diàmetre, estaran presents durant un mes a diferents ciutats del país, llevat d’algunes localitats on s’ha reduït la presència fins els 15 dies.
El vinil és un gran punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida. El què s’ha volgut emfatitzar és detectar els senyals d’alerta, així com prevenir per part de l’entorn aquelles conductes que atempten contra la pròpia vida, així com demanar ajuda si cal trucant al telèfon 061/Salut Respon.
Aquest matí l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de la tinenta d’alcalde de Salut, Rosa Aladern, s’han acostat al lloc on s’està fent l’acció de carrer per comprovar la seva efectivitat. En aquest sentit, el batlle ha remarcat: “És important que tots nosaltres, la societat en general, siguem conscients que està a la nostra mà poder contribuir a la prevenció dels suïcidis. Amb aquesta campanya esperem poder incidir en la consciència ciutadana, perquè en definitiva es tracta que allarguem la mà a les persones que estan en aquesta situació. I allargar la mà, en aquest cas, és trucar al 061 per rebre l’atenció i suport adequat”.
Conscienciar familiars i entorn sobre el suïcidi
L’objectiu de la campanya és conscienciar als familiars i a l’entorn, especialment d’homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin les persones susceptibles de desenvolupar una conducta suïcida. En aquest sentit, es considera cabdal poder prevenir pèrdues evitables. A Catalunya els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte el 2022, segons dades provisionals del Codi Risc Suïcidi.
Aquestes xifres representen la tendència creixent d’atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023. Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida fa possible una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut.
Segons dades provisionals que corresponen a l’any passat, durant el 2023 es van identificar 1.904 episodis en homes d’entre 26 i 64 anys, considerant ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. Aquesta actuació representa una taxa crua de 116 episodis per cada 100.000 habitants. És un 10% més respecte l’any anterior, al 2021. Aquest grup poblacional representa un 9% del total d’episodis registrats al Codi Risc Suïcidi.
Pel que fa a les taxes de mortalitat per suïcidi, aquestes han oscil·lat entre 7’9 i 9’2 del 2011 al 2022 inclòs. Segons les dades de 2022 publicades per l’Institut Estatal d’Estadística, fa dos anys es van notificar 614 defuncions per suïcidi i autolesió en població resident a Catalunya. Això suposa una taxa estandarditzada de 9’2 persones per cada 100.000 habitants.