Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes reivindica l’eradicació de les desigualtats de gènere a l’esport per concloure el Dia Internacional de les Dones


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 03/09/2024 07:55:54 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes reivindica l’eradicació de les desigualtats de gènere a l’esport per concloure el Dia Internacional de les Dones

Es va projectar ‘Hijas de Cynisca’, seguit per un col·loqui amb la seva directora, Beatriz Carretero, i les esportistes d’elit locals Melanie Serrano, Lolita Iglesias i Dúnia Martínez

El Teatre de Blanes va acollir ahir al vespre un dels principals actes que s’ha organitzat enguany al municipi on comença la Costa Brava amb motiu del 8M, el Dia Internacional de les Dones. Després que al matí s’havia fet una lectura itinerant de poesia, la jornada commemorativa va culminar amb una activitat singular estructurat en dues parts.





D'esquerra a dreta: Mònica Rabassa, Mario Ros, Beatriz Carretero i Jordi Hernández
Abans de donar pas a la primera, es van adreçar al públic assistent l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, així com les regidores de les dues àrees organitzadores de l’esdeveniment: Mario Ros, tinent d’alcalde de Polítiques d’Igualtat d’Acció Social; i Mònica Rabassa, regidora d’Esports. També van assistir a l’acte la representant territorial a Girona de la Secretaria d’Esports de la Generalitat, Anna Julià, i d’altres regidors i regidores del consistori blanenc. Mica Álvarez, del Servei d’Igualtat, es va encarregar de fer de mestressa de cerimònies.



L'alcalde de Blanes, Jordi Hernández, durant la seva intervenció
L’alcalde de Blanes va destacar la importància d’haver organitzat l’esdeveniment, que ha sumat esforços de dos departaments de l’Ajuntament directament implicats en la temàtica que es tractava: Polítiques d’Igualtat i Esports. Jordi Hernández va remarcar: “És un fet indiscutible que les dones estan infravalorades en tots els àmbits, i un d’ells és al món esportiu. L’accés de les dones a l’esport és un camí difícil, ja que l’acostumada infravaloració constant de la seva feina, com en tants altres àmbits professionals, fa que minvi la seva autoestima i les porta a abandonar la seva passió massa d’hora”.

La desigualtat de gènere al món esportiu: ‘Hijas de Cynisca’

Finalitzats els parlaments, la primera part va consistir en la projecció del documental ‘Hijas de Cynisca: l’esport de les dones parla per la igualtat’, dirigit per Beatriz Carretero. Recull els testimonis de diverses dones que són referents en el món de l’esport d’elit. Han aconseguit fites molt destacades, són conegudes i reconegudes pel gran públic... però continuen patint desigualtats respecte els homes.



El documental, estrenat l’any 2019, se centra en les desigualtats de gènere que hi ha al món de l’esport, una situació que és un bon reflex de la societat en què encara vivim. Dona veu a dones que són referents, que han aconseguit grans fites en la seva carrera esportiva, que expliquen els avenços assolits... però també quant falta encara per aconseguir canviar una societat ancorada en valors anacrònics, que no haurien d’existir en ple segle XXI.



Col·loqui posterior a la projecció del documental
Al llarg del documental es van conèixer els testimonis de Mary Álvarez del Burgo (Voleibol i Volei Platja), Ona Carbonell (Natació Sincronitzada), Almudena Cid (Gimnàstica Rítmica), Paloma del Río (Periodista i Comentarista d’Esports), Bea Fernández (Handbol), Carmen Martín (Handbol), Jennifer Pareja (Waterpolo), Dori Ruano (Ciclisme), Paula Tirini (Voleibol), Laura Torvisco (Futbol), Amaya Valdemoro (Bàsquet), Lydia Valentín (Halterofília) i Jessica Vall (Natació).

En definitiva, totes elles són metafòricament les modernes filles de Cynisca que dóna títol al documental. La princesa espartana Cynisca va ser la primera dona en portar cavalls i aconseguir una victòria als Jocs Olímpics de l’antiguitat l’any 396 abans de Jesucrist. Una pionera que va començar a obrir un camí que, malauradament, encara està ple d’esculls malgrat el pas dels segles.

Col·loqui amb tres esportistes d’elit locals

La segona part de l’acte va ser la més participativa, ja que es tractava d’escoltar els testimonis de tres esportistes d’elit locals molt conegudes. Especialment pel públic que representava les diferents entitats blanenques d’esports. Són la futbolista internacional Melanie Serrano; l’ex jugadora de bàsquet i actual secretària de la Federació Catalana de Bàsquet, Lolita Iglesias; la boxejadora Dúnia Martínez, medalla de plata a les Olimpíades de Policies i Bombers.



D'esquerra a dreta: Lolita Iglesias, Beatriz Carretero, Melanie Serrano i Dúnia Martínez
Per dinamitzar el col·loqui es va comptar amb una moderadora de luxe, la mateixa directora del documental, Beatriz Carretero. Melanie, Lolita i Dúnia van completar amb les seves aportacions en directe les que prèviament s’havien pogut veure al film, que ha conreat una quarantena de guardons en diversos festivals internacionals. Es va parlar de la discriminació que es viu especialment al món de l’esport sense que el gran públic en sigui conscient.




Un pila de despropòsits en el context del món esportiu, com ara la sexualització des de la infantesa; la vulneració dels drets de les dones; la diferencia de sous, recursos, premis i incentius econòmics; la manca de visibilitat i diferent tracte als mitjans de comunicació; menys reconeixement tot i els guanys aconseguits; dificultats per trobar patrocinis; manca de recolzament a la professionalització; absència de dones en cossos tècnics i a les federacions; l’excessiva atenció sobre l’aparença física i la utilització sexista del seu cos...




Van aconseguir remoure consciències i fer esdevenir visible el què continua sent invisible. D’altra banda, cal dir que des del Departament d’Esports es va aprofitar la ocasió per fer difusió de la campanya en què porten treballant aquests darrers anys, i que incideix especialment en la temàtica de l’acte. Són valors esportius que representen Blanes: Igualtat, Respecte, Companyerisme i Esforç.





Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/09/2024


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300