Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha acollit avui la Processó del Ressuscitat i el Cant de l’Àngel interpretat per Roser Crespo Rosua, de 9 anys


Camí de tornada


Menú principalCANT DE L'ANGELBlanes ha acollit avui la Processó del Ressuscitat i el Cant de l’Àngel interpretat per Roser Crespo Rosua, de 9 anys

És l’únic municipi on encara es fan els dos rituals amb les imatges processionals del Crist Ressuscitat i la Mare de Déu, portada exclusivament per dones

Aquest migdia Blanes ha perpetuat una de les tradicions més emblemàtiques de la Setmana Santa, d’aquelles que els blanencs i blanenques coneixen i aprecien, perpetuada al llarg de generacions. Se celebra sempre coincidint amb el Diumenge de Pasqua de Resurrecció que s’escau avui, i ha tingut lloc, com encara marquen els costums, envoltada per la màxima expectació.No tan sols per la ciutadania blanenca, també l’han seguit els i les visitants que ja fa dies que omplen els carrers del municipi on comença la Costa Brava per gaudir d’aquests dies d’oci i esbarjo. Es tractava de complir un any més amb la tradició de la Processó del Ressuscitat, coneguda també com la Processó de l’Àngel perquè el seu punt culminant és la interpretació de El Cant de l’Àngel.
En l’actualitat, els i les enteses en la matèria asseguren que Blanes és l’únic indret d’arreu de Catalunya on es compleixen els dos rituals: la processó i la interpretació del cant. Hi ha d’altres poblacions on es fa El Cant de l’Àngel, però és aquí, en aquest municipi gironí, on abans i després de la celebració de la peça musical s’embolcalla amb la processó.Aquesta singularitat la viuen intensament tant la gent més longeva com les noves generacions, ja que els i les protagonistes de l’acte són nois i noies que interpreten el cant. Qui més qui menys coneix algú que en el seu moment va protagonitzar-lo, petits i petites cantores que ara són adultes, persones algunes de les quals són molt conegudes per molta gent, però potser no s’imaginen que en el seu moment van ser àngels.

Des del 2007 la Mare de Déu la duen exclusivament un grup de dones

La celebració, a cavall entre els actes religiosos i els populars, s’ha encetat a ¼ de 12 del migdia amb la sortida des de l’Església Santa Maria de la primera de les dues imatges que s’hi inclouen. Es tracta de la Mare de Déu de Pasqua, una talla inspirada en l’art barroc, confeccionada fa 70 anys per l’escultor Josep Maria Bohigas, que va ser possible realitzar gràcies a una subscripció popular.Avui ha estat la 15a ocasió en què la imatge l’han portat exclusivament un grup de dones. Va ser l’any 2007 quan es va encetar la tradició, interrompuda tan sols els anys 2020 i 2021 per la COVID. Les components que duen el pas de la Mare de Déu de Pasqua llueixen amb orgull l’esforç que esmercen cada any per donar compliment a la tradició, que requereix fer un recorregut més llarg que el de l’altra pas de la processó.Hi ha un total de 21 dones, que fan torns rotatius. És a dir: la imatge la porten a pes 12 dones que van intercanviar-se en relleus. Mitja hora més tard que ha sortit aquesta imatge, l’ha seguit la del Crist Ressuscitat, que ha transcorregut per un camí diferent fins que totes dues s’han trobat a la Plaça dels Dies Feiners. Han acompanyat les dues processons dues seccions de la Banda del Col·legi Santa Maria.

Roser Crespo Rosua ha interpretat el Cant de l’Àngel per 2a vegada

Finalment, quan les dues imatges s’han trobat a la plaça que, com és habitual, estava plena de gom a gom, ha arribat el moment culminant. Després de les tres tradicionals genuflexions realitzades per la imatge de la Mare de Déu de Pasqua davant de la del Crist Ressuscitat, els dos passos s’han dipositat a terra, encarades a l’entarimat on ha tingut lloc l’acte.

El compliment de la tradició centenària de El Cant de l’Àngel l’ha perpetuat al migdia, per segon any consecutiu, Roser Crespo Rosua, de 9 anys d’edat. S’ha encarregat d’interpretar la peça del Ressurrexit, l’anunci a Maria que el seu fill ha ressuscitat. Per poder culminar aquesta part de la litúrgia amb l’èxit que s’ha tornat a repetir enguany, fa temps que un reduït grup de persones han estat treballant de valent.
D’una banda la professora de cant de l’Escola de Música del Col·legi Santa Maria, la Noèlia, i de l’altra dos altres voluntaris que han estat intervenint en els assajos previs. El veterà músic i organista habitual de l’Església Santa Maria, Emili Bitlloch, ha interpretat la música que també ha estat acompanyant tots els assajos, i per aprendre la gestualitat amb què es recolza la interpretació del cant, es compta amb el suport de Salvador Roca.Emili Bitlloch, Roser Crespo i Salvador Roca
Val a dir que també els ha acompanyat en els assajos la Laura, qui l’any vinent s’ha escollit perquè sigui la propera intèrpret del Cant de l’Àngel. Ella ha estat qui ha acompanyat la Roser en la processó, duent la palma processional. Un cop finalitzat el cant, la processó s’ha posat de nou en marxa, aquesta vegada amb les dues imatges juntes, per tornar a l’Església Santa Maria. Allà ha tingut lloc l’ofici solemne, durant el qual s’ha tornat a fer el Cant de l’Àngel.
Com és habitual, la Processó del Ressuscitat l’han seguit centenars de persones que han omplert principalment el Carrer Ample i la Plaça dels Dies Feiners. La Setmana Santa a Blanes encara compta amb un darrer acte religiós molt destacat que tindrà lloc aquest proper dimarts, 2 d’abril. Es tracta de l’Aplec del Vilar, que s’allotja al Santuari de la Mare de Déu del Vilar.Data de realització: 03/31/2024 | Data de la darrera actualització: 03/31/2024


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300